Beheer van online wachtwoorden 2013-11-04T17:03:48

Gebruik Works om een dobbelspelscoreblad te maken

Autorally live online te volgen

Beheer van online wachtwoorden

Beheer van online wachtwoorden

Wie altijd maar weer worstelt met vergeten en verloren internetgebruikersnamen en -wachtwoorden, bedient zich van een passwordmanagement-programma; veilig en handig. Regelmatig gebruik van internet brengt een gekke veiligheidsparadox aan het licht.

Wie altijd maar weer worstelt met vergeten en verloren internetgebruikersnamen en -wachtwoorden, bedient zich van een passwordmanagement-programma; veilig en handig. Regelmatig gebruik van internet brengt een gekke veiligheidsparadox aan het licht. Iedereen weet het, het is meer dan verstandig om niet voorspelbaar te zijn en (bijvoorbeeld voor uw internetbankier- en webmailsessies) verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden te hanteren. Maar het is voor een gemiddeld mens tegelijk ondoenlijk om meer dan een handvol login-gegevens te onthouden, daar we natuurlijk ook nog onze pincode, cijferslot, bankrekeningnummer en sofi-nummer op elk gewenst moment moeten spuien. Nee, dat klinkt maar al te bekend in de oren. De oplossing: een passwordmanagement-programma, ofwel software voor het beheren van uw wachtwoorden en dergelijke. In veertien stappen leggen we u uit hoe u eraan komt en hoe u daar uw voordeel mee doet.

Stap 1

[afbeelding0]De applicatie waar ons oog op is gevallen, luistert naar de naam Acerose Password Vault, uitgebracht door het bedrijf Dexadine. Voor de goede orde: er zijn meer van dit soort programma's maar deze is Engelstalig, opvallend gebruiksvriendelijk en kost u geen cent - wat overigens niet betekent dat genoemd pakketje de magische wizard is die u van alle inlogarbeid verlost. Wie meer op heeft met een programma dat tot in detail zijn online affaires regelt, kijkt uit naar Roboform. Dat programma neemt niet alleen uw gebruikersnamen en wachtwoorden in beheer, maar draagt ook zorg voor complete online formulieren met uw persoonlijke gegevens. De Google Toolbar biedt een vergelijkbare, zij het meer basale  functionaliteit. Acerose Password Vault kunt u hier downloaden.

stap 2

[afbeelding0]Aangekomen op de pagina scrollt u naar beneden tot u Download Acerose Password Vault (afbeelding 2) ziet staan. Een klik hierop brengt u op de downloadpagina alwaar u vervolgens de link apvsetup.exe activeert. Wanneer de dialoogbox Bestand downloaden verschijnt, kiest u voor Opslaan en bladert u naar de gewenste locatie voor het pakketje. Het bestand is ongeveer 1 MB en is in een paar minuten binnen - zelfs via een inbelverbinding.

Stap 3

[afbeelding0]Is het bestand binnen, dubbelklik dan op het zojuist 'veroverde' setup-bestand. Negeer de waarschuwing dat er enige onduidelijkheid bestaat over de herkomst van het bestand en klik vol vertrouwen op Run. Vanaf dat moment volgt u de instructies van de installatiewizard waarbij u de Next-knop regelmatig zult indrukken.

Stap 4

[afbeelding0]Mocht u er tijdens de setup voor gekozen hebben dat het programma-icoon op het Bureaublad wordt geplaatst ('Do you want to add Acerose Password Vault to your desktop?'), dan dient u dit nu een dubbelklik te geven, waarna Acerose Password Vault start. In alle andere gevallen gaat u naar Start, Programma's en wijst u met de muis naar én klikt u op Acerose Password Vault. Wanneer u het programma voor de eerste keer start, zult u ontdekken dat het behoefte heeft aan uw hoofdgebruikersnaam en -wachtwoord: deze gegevens vormen het slot en de sleutel voor al uw andere wachtwoorden. Voer ze in en sluit af met een druk op Enter. Wie het prettig vindt tijdens de invoer zijn of haar hoofdwachtwoord te zien, verwijdert het vinkje in het Conceal Password (Esc key)-controlescherm (verberg wachtwoord). Het programma zal vragen of u een nieuw wachtwoordbestand (new password vault file) wilt aanmaken - klik op Yes.

Stap 5

[afbeelding0]Nu wordt het spannend! In het dialoogvenster dat is verschenen, herinnert iedereen en alles u eraan dat uw hoofdgebruikersnaam en -wachtwoord van vitaal belang zijn. Wie ze kwijtraakt is de sigaar en zal op geen enkele manier toegang meer krijgen tot de verzameling login-gegevens die in Acerose Password Vault is opgeslagen. Dus als u al moeite hebt met het onthouden van uw telefoonnummer, dan doet u er verstandig aan om de data op een veilige plek onder te brengen (en proberen die plek niet te vergeten!). Is een en ander tot u doorgedrongen, breng dan een vinkje aan in het daarvoor bestemde controlescherm linksonder en klik op de knop Reenter User Name and Password to verify them teneinde uw keuze te verifiëren. De rest wijst zich vanzelf.

Stap 6

[afbeelding0]Over de interface van Acerose Password Vault hoeft geen misverstand te bestaan: makkelijk en overzichtelijk. Het grootste deel van het scherm (nu nog leeg) toont een samenvatting van uw collectie wachtwoorden en gebruikersnamen. Bovenin treft u naast vier knoppen ook een paar menukopjes aan, die we nu gaan onderzoeken. Begin met een klik op Add.

Stap 7

[afbeelding0]Het programma komt nu op de proppen met een Record Editordialoogvenster, waarin plaats voor de details van een bepaalde login-sessie. Het komt erop neer dat u het programma van een combinatie van beschrijving (Description), gebruikersnaam en wachtwoord voorziet. Stel dat u bijvoorbeeld een Hotmail-account hebt en Jan Jans heet, dan zou er bij Description iets kunnen staan als 'Hotmail Jan Jans', gevolgd door de gebruikersnaam JanJans012345 en het daarbijbehorende wachtwoord.

Stap 8

[afbeelding0]Het zal u opgevallen zijn dat het Record Editor-venster een Create Password-knop kent, maar die negeren we voorlopig even. Verplaats uw aandacht naar de URL-invoerbox waarin ruimte is voor het volledige adres van een internetsite in kwestie (bijvoorbeeld www.hotmail.com). Het voordeel van deze kleine handeling zal later duidelijk worden wanneer Acerose automatisch uw browser start en u naar deze pagina brengt. Voor nu mag u ook de Launch Using-knoppen even vergeten (laat de selectie bij URL Field), grijp uw kans in het invoerscherm onder Note voor een schriftelijk geheugensteuntje en klik op OK.

Stap 9

[afbeelding0]Met het herhalen van de stappen 6 tot en met 8 maakt u zoveel wachtwoordkaarten aan als u wilt. Hebt u onverhoopt een foutje gemaakt of wilt u de inhoud van een wachtwoordkaart veranderen, dan klikt u eenmaal op de gewraakte kaart om hem op te lichten en kiest u respectievelijk voor de knop Edit (bewerk) of Delete (verwijder) boven in het scherm. (Het alternatief bestaat uit een rechtermuisklik op de kaart in kwestie waarna u in het verschijnende contextmenu de gewenste actie uitvoert.)

Stap 10

[afbeelding0]Even aangenomen dat u keurig zoals bij stap 8 aangegeven de internetadressen hebt ingevoerd (in het voorbeeld www.hotmail.com) vragen we u nu om een dubbelklik te geven op elke willekeurige kaart in de lijst - of klik op de Launch-knop. Acerose Password Vault vraagt vervolgens om een bevestiging (Confirm). Geeft u uw toestemming middels Yes, dan start het uw webrowser in een poging het relevante internetadres te benaderen. Gelukt? Dan bent u zojuist getuige geweest van het basisdoel van Acerose Password Vault. Maar er zijn nog een paar features die uw aandacht verdienen.

Stap 11

[afbeelding0]Keer terug naar het Acerose Password Vault-programmavenster, open het Options-menu en kies voor Launch setup options. Hier maakt u duidelijk hoe Acerose Password Vault zich moet gedragen wanneer u een kaart activeert (zie stap 10). Neem bijvoorbeeld de optie Password field onder het kopje Copy To Clipboard. Het betekent zoveel als de info in het relevante loginscherm op de website plaatsen via de gebruikelijke Windows-combinatie Ctrl + V. Dit bespaart het onthouden van of het handmatig op moeten zoeken van de gewenste gegevens. Uit veiligheidsoverwegingen kunt u een vinkje plaatsen bij Clear clipboard after... en vervolgens de tijdpassage van uw keuze selecteren; de gevoelige informatie zal na het verstrijken van die periode worden verwijderd.

Stap 12

[afbeelding0]De onderste helft van Launch Setup Option-dialoogvenster is ingeruimd voor de zogeheten launch scripts, die u kunt ontginnen om nog meer automatische handelingen van Acerose te koppelen aan een websitebezoek. Zo is het op een aantal internetpagina's mogelijk dat het programma automatisch contact maakt en inlogt. Bij ons ontbreekt nu even de ruimte om de scripts tot in detail toe te lichten, maar wie nieuwsgierig is naar meer moet vooral de (weliswaar Engelstalige) Help-sectie bezoeken voor aanvullende info over de mogelijkheden.

Stap 13

[afbeelding0]Ook interessant is dat Acerose extreem veilige wachtwoorden kan genereren, wat handig en verstandig is wanneer u inlogt op een nieuwe service of een site voor de eerste keer bezoekt en een fris wachtwoord wilt  gebruiken. Open daarvoor het Options-menu en kies voor Password generator options. Doorloop vervolgens de verschillende controlevelden en opties om er zeker van te zijn dat de gegenereerde wachtwoorden  tegemoetkomen aan uw wensen (een website waar u bijvoorbeeld met een wachtwoord op de proppen moet komen dat uit tien karakters bestaat of een bepaalde mix tussen alfabetische en numerieke karakters kent). Klik nu op OK, dan op Add (toevoegen) om een nieuwe toegang te maken en tot slot op de Create Password-knop; het wachtwoord verschijnt in de Password box.

Stap 14

[afbeelding0]We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat het verstandig is regelmatig uw kluis met wachtwoorden te backuppen. Selecteer daarvoor Auto backup options vanuit het Options-menu en kies een bestemming en naam voor het backupbestand; vergeet niet om ook een kopie van dit bestand elders, maar ver weg van de computer te bewaren. En tot besluit en in de herhaling: verliest u uw hoofdgebruikersnaam en/of hoofdwachtwoord dan valt de deur naar uw Acerose Password Vault-brandkast voorgoed en voor altijd in het slot.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord