Benut de usb-aansluiting van uw router 2014-08-28T14:31:56

Apple wil Samsung Galaxy S4-verbod

Windows 8: 20 Supertips

Benut de usb-aansluiting van uw router

Benut de usb-aansluiting van uw router

Sommige routers hebben één of meer usb-aansluitingen. Meestal blijven die ongebruikt, terwijl u daarmee van alles kunt doen. Wat dacht u van een mediaserver, backupsysteem of zelfs een centrale printer? Op onderzoek!

 

usb router

Sommige routers, vooral de betere modellen, hebben achteraan een usb-aansluiting. Veel mensen weten niet goed waar die voor dient, en laten hem daarom links liggen. Zonde eigenlijk, want een router is toch wel een slim beestje, met flink wat verborgen functies. Hoog tijd om uw router een stuk functioneler te maken.

 

 

1. Webinterface of installatie?

Omdat elke fabrikant wel een eigen werkwijze heeft, is het helaas niet mogelijk om in deze workshop te veel op details in te gaan. De ene interface werkt volledig in de browser, terwijl de andere een aparte installatie op de pc vergt. Wel heeft elke router een ip-adres waarmee u via de browser kunt communiceren. Dat is voor elke fabrikant verschillend en daarom kunt u het beste even kijken in de handleiding van de router. Meestal is het adres 192.168.x.x, waarbij de laatste twee cijfers verschillen. Via de webinterface kunt u bij al de instellingen van uw router, inclusief de usb-aansluiting. In deze workshop gebruiken we een Fonera-router. Volg de a-stappen in deze workshop voor de webinterface (zie afbeelding).

Sommige fabrikanten vereisen een aparte software-installatie alvorens u de usb-aansluiting kan gebruiken. De software wordt meegeleverd op een cd, maar waarschijnlijk krijgt u meteen een update onder uw neus voor een nieuwe versie. Voltooi die zeker, want updates bij routers voegen dikwijls extra functionaliteit toe. Volg de b-stappen in deze workshop voor de aparte installatie.

 

 

2a. Overzicht

De meeste routers gebruiken de webinterface om al hun instellingen te tonen. Nadat u in uw browser het ip-adres hebt ingevoerd, krijgt u alle instellingen van de router te zien. In ons voorbeeld staan de usb-functies duidelijk weergegeven. Steek een usb-stick of externe harde schijf in de vrije usb-aansluiting en wacht een paar seconden. Daarna klikt u op USB Schijf om te kijken of hij wordt herkend. Klik eventueel op Bestands verkenner om na te gaan welke data er allemaal op staan (zie afbeelding).

Sommige routers hebben ook een aparte applicatiewinkel. Daarin staan verschillende toepassingen voor uw router, meestal voor de usb-aansluiting. Voorlopig is het aanbod beperkt, en bovendien heeft elke fabrikant zijn eigen software.

 

 

3a. Bestanden downloaden

Een functie die zowat elke router met usb-aansluiting ondersteunt, is downloadbeheer. Meestal in de vorm van torrent-bestanden, maar soms ook om bestanden van downloadsites te halen, zoals RapidShare. Het lijkt een beetje vreemd om dit door de router te laten doen, maar wanneer u vaak grote bestanden downloadt, is het energieverkwistend om daar 's nachts uw pc voor aan te laten. Als u die taak aan de router kunt doorgeven, hoeft u er verder geen rekening mee te houden (zie afbeelding).

Klik in de webinterface op Torrent en kies de plaats waar u een torrent-bestand hebt gedownload. Sommige routers vragen simpelweg om de url van het bestand, waarna ze het zelf downloaden. Daarna is duidelijk te zien hoever de download gevorderd is, en in tussentijd kunt u de computer uitschakelen. Hetzelfde geldt voor Download beheer. Hier hoeft u enkel de url van het downloadbestand kopiëren en de router begint automatisch met downloaden.

 

 

4a. Printer toevoegen

De usb-stick of externe harde schijf kunt u daarna ook simpelweg raadplegen in de webinterface, door in het overzicht op usb-Schijf te klikken, of via Deze Computer links onderaan bij Netwerk. Op die manier kunt u snel en gemakkelijk de gedownloade bestanden naar uw harde schijf verplaatsen. Bovendien is dit netwerkvolume ook beschikbaar voor alle andere computers in hetzelfde thuisnetwerk (zie afbeelding).

U kunt naast opslag ook een printer op het netwerk aansluiten. Sluit de usb-kabel aan op de router en ga naar Configuratiescherm. Klik op Apparaten en printers en kies bovenaan Een Printer Toevoegen. Kies Een netwerkprinter toevoegen en laat Windows automatisch de printer zoeken. Klik een paar keer op Volgende om de printer toe te voegen aan uw computer. Voor elke computer in het netwerk zult u deze stappen opnieuw moeten doorlopen.

 

 

2b Snelstartmenu

Als uw internetrouter een beperkte webinterface heeft, bent u verplicht om software te installeren om alle functies te kunnen benutten. Bij de Belkin Play Max-router is dat bijvoorbeeld het geval. Het voordeel van een aparte installatie is de gebruiksvriendelijkheid. De Belkin-installatie plaatst een pictogram in de taakbalk rechts onderaan. Een rechtsklik erop toont in één keer alle instellingen die u kunt veranderen (zie afbeelding).

Routers hebben vaak een aantal unieke functies, maar we gaan vooral in op de opslagmogelijkheid. Om te zien of uw usb-stick of externe harde schijf herkend wordt, gaat u naar USB-Apparaten In Netwerk. Hierin staat als alles goed is gegaan uw opslagmedium. Soms kan het helpen om de router te herstarten als het usb-apparaat niet wordt herkend.

 

 

3b Downloadtaken

Om torrent-bestanden te downloaden, maakt Belkin gebruik van het bekende Vuze. Hebt u die nog niet eerder geïnstalleerd, dan vraagt de software om dat te doen. Bij het starten van Vuze wordt waarschijnlijk een update voorgesteld. Installeer die voor alle zekerheid ook (zie afbeelding).

Als de installatie goed is verlopen, wordt uw router automatisch door Vuze herkend. U vindt dan onder Toestellen voortaan ook de titel van de router. In Vuze kunt u kiezen om gedownloade torrent-bestanden te openen, of een weblink kopiëren. Vuze ondersteunt ook zogenoemde magnet-links die op het internet steeds vaker hun weg vinden als alternatief voor torrent-bestanden.

 

 

4b Overzichtelijk

Voordat u een download start, rechtsklikt u op het routericoontje onder Toestellen. Kies hier Activeer offline downloaden. Dit hoeft u maar één keer te doen. Daarna moet u per torrent die u downloadt opnieuw rechtsklikken op het bestand en daar opnieuw Offline downloaden kiezen. Niet bepaald intuïtief, maar het loont de moeite om deze functie in te schakelen voor grote bestanden (zie afbeelding).

Daarnaast kunt u ook handig uw printer aansluiten op deze router. Die vindt u, als de printer herkend wordt, opnieuw bij usb-apparaten in netwerk. Als dat goed gelukt is, kunt u per computer een zogenoemde netwerkprinter toevoegen. Hierover leest u meer in stap 4a. 

Tekst: Cédric Van Loon

 

 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 1, jaargang 2013.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord