Bescherming tegen ongewenste internetadressen

© CIDimport

Bescherming tegen ongewenste internetadressen

Geplaatst: 22 januari 2007 - 09:01

Aangepast: 19 september 2022 - 12:37

Redactie ID.nl

PeerGuardian blokkeert automatisch alle inkomende en uitgaande verbindingen met ongewenste internetadressen. Daartoe rekent het programma bijvoorbeeld adressen van servers waarmee platenmaatschappijen nepbestanden verspreiden. Maar ook door spyware gebruikte adressen vallen hieronder.

Bescherming tegen ongewenste internetadressen

PeerGuardian blokkeert automatisch alle inkomende en uitgaande verbindingen met ongewenste internetadressen. Daartoe rekent het programma bijvoorbeeld adressen van servers waarmee platenmaatschappijen nepbestanden verspreiden. Maar ook door spyware gebruikte adressen vallen hieronder. Zo kunt u sneller downloaden en veiliger internetten.

Stap 1

[afbeelding0]Voordat u PeerGuardian 2 installeert is het verstandig een backup of herstelpunt te maken. PeerGuardian is namelijk bètasoftware en kan eventueel problemen veroorzaken. Bij ons gaat het op allerlei computers goed, maar misschien hebt u software geïnstalleerd die niet goed samenwerkt met Peer- Guardian. Een herstelpunt in Windows XP maakt u snel door achtereenvolgens te klikken op Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel. Selecteer het keuzerondje Een herstelpunt maken en volg de aanwijzingen in het venster op. Bij eventuele problemen selecteert u dan in Systeemherstel de optie Een eerdere status van deze computer herstellen en kiest u het gemaakte herstelpunt.

Stap 2

[afbeelding0]Ga naar phoenixlabs.org/pg2/ om de software te downloaden. Gebruik geen andere websites, want er worden op internet ook aangepaste versies van PeerGuardian aangeboden die minder betrouwbaar zijn. Kies het bestand dat voor uw versie van Windows is bestemd, bijvoorbeeld pg2-nt.exe voor Windows 2000, XP of 2003. We gaan in deze workshop uit van de versie voor Windows XP. Na klikken op het bestand verschijnt waarschijnlijk een tabel met downloadlocaties. Kies een nabije locatie, zoals Amsterdam, om sneller te downloaden. De download start daarna vanzelf.

Stap 3

[afbeelding0]Start de installatie door te dubbelklikken op het bestand dat u hebt gedownload. Klik op Next in het eerste venster dat verschijnt en markeer in het volgende venster het bovenste keuzerondje om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren. De installatie is verder een kwestie van enkele malen klikken op Next, daarna op Install. Let wel even op bij de stap Select Additional Tasks. Het is wel handig om hier meteen de optie Start with Windows te markeren, zodat PeerGuardian automatisch start samen met Windows. Klik tot slot op Finish.

Stap 4

[afbeelding0]Start de installatie door te dubbelklikken op het bestand dat u hebt gedownload. Klik op next in het eerste venster dat verschijnt en markeer in het volgende venster het bovenste keuzerondje om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren. De installatie is verder een kwestie van enkele malen klikken op Next, daarna op Install. Let wel even op bij de stap Select Additional Tasks. Het is wel handig om hier meteen de optie Start with Windows te markeren, zodat PeerGuardian automatisch start samen met Windows. Klik tot slot op Finish.

Stap 5

[afbeelding0]Peerguardian toont nu het venster Updating en haalt de laatste updates voor de gekozen lijsten op. Als dit proces is voltooid, klikt u op de knop Close. Nadat de lijsten zijn verwerkt, verschijnt enige tijd later het programmavenster van PeerGuardian. U kunt het programmavenster zelf openen door te dubbelklikken op het pictogram van PeerGuardian in het Systeemvak, bij de klok. Sluit u het venster, dan blijft PeerGuardian gewoon op de achtergrond actief, zoals u kunt zien aan dit pictogram. Is het pictogram niet zichtbaar? Klik dan op het ronde knopje met het naar links wijzende pijltje om ook alle verborgen pictogrammen te laten weergeven.

Stap 6

[afbeelding0]Peerguardian is nu actief en zal bijvoorbeeld bij het downloaden met eMule of andere P2P-programma’s veel servers met nepbestanden blokkeren. Maar we passen nog enkele instellingen aan om de werking van het programma wat te stroomlijnen. Klik op de tab Settings boven in het programmavenster en verwijder de markeringen in de vakjes Show allowed connections, Log allowed connections en Notify On. Door de eerste twee opties uit te schakelen en daarmee alle toegestane verbindingen te negeren, vermindert u de systeembelasting. Uitschakelen van de laatste optie zorgt ervoor dat het programmavenster niet steeds verschijnt als een webpagina wordt geblokkeerd. Op het blokkeren van webpagina’s komen we in Stap 8 nog terug.

Stap 7

[afbeelding0]Klik beneden op het tabbad Settings op de knop Next om meer instellingen te bekijken. Maak het vakje Show splash leeg, zodat PeerGuardian sneller start. Markeer het vakje Auto-close update windows after en pas eventueel het aantal seconden aan. Dit zorgt ervoor dat u bij updaten van de blokkeerlijsten niet meer op Close hoeft te klikken. Het aantal dagen tussen updates kunt u eventueel wijzigen in 1 door de waarde voor Days daarop in te stellen.

Stap 8

[afbeelding0]U kunt het programmavenster nu sluiten of teruggaan naar het tabblad Protection. Op dat tabblad ziet u de status van PeerGuardian en een lijst van de meest recent geblokkeerde internetadressen. Merkt u dat u een bepaalde webpagina niet kunt openen die volgens u wel wenselijk is? Klik in PeerGuardian op de knop Allow HTTP en kijk of u dan de pagina wel kunt openen. Het is wel een veiligheidsrisico om dit zo te laten, omdat bijvoorbeeld spyware ook via het http-protocol voor webpagina’s kan communiceren. Beter is het om het adres toe te voegen aan een lijst van uitzonderingen. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op de bijbehorende regel met blauwe tekst en kies een van de opties met Allow. U kunt de uitzondering toestaan voor 15 minuten, voor een uur (one hour) of permanent maken. Voor alle zekerheid zou u eerst nog de optie Copy … to clipboard kunnen kiezen en het adres plakken in de adresbalk van uw browser, zodat u zeker weet dat het hoort bij de gewenste website. Vergeet niet om tot slot http weer te blokkeren met de knop Block HTTP. Het adres dat hier wordt toegevoegd hoort trouwens bij www.brein.nl, een website van een (onschuldig) automatiseringsbedrijf. Bij automatische updates van de lijsten worden de adressen voortdurend bijgewerkt en verbeterd.

Stap 9

[afbeelding0]U kunt het programmavenster van PeerGuardian nu sluiten en verder vergeten, behalve als u een uitzondering wilt toevoegen. Als u de werking van PeerGuardian wilt controleren, kunt u via de knop View History bekijken welke verbindingen Peer- Guardian allemaal heeft geblokkeerd. In het bijbehorende dialoogvenster History voegt u trouwens met de rechtermuisknop weer uitzonderingen toe of blokkeert u juist adressen. U ziet natuurlijk pas iets in de lijst als u contact probeert te maken met ongewenste servers of omgekeerd. Voor het geval dat PeerGuardian eventueel een keer vastloopt, is het goed om te weten dat u dit kunt verhelpen zonder de computer opnieuw te moeten starten. Kies daarvoor via het Start-menu de optie Recover PeerGuardian en start het programma opnieuw. Dankzij de filters van PeerGuardian zult u merken dat downloaden sneller gaat en/of minder nepbestanden oplevert. En u bent daarnaast ook beter beschermd tegen spyware.

Veel plezier met uw opgeschoond internet!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten