Beter downloaden met Spotnet

© CIDimport

Beter downloaden met Spotnet

Geplaatst: 8 juli 2011 - 11:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:55

Redactie ID.nl

Downloaders en auteursrechtenjagers spelen al jaren een kat-en-muisspel. Spotnet vormt een nieuw hoofdstuk in die strijd.

Met Spotnet kunt u een centrale database benaderen waarin 'spots' worden bijgehouden en waaraan u de uwe kunt toevoegen. U vindt dit programma hier.

Waarom spots? Omdat lang niet iedereen die bijvoorbeeld een film post in een nieuwsgroep dat onder een begrijpelijke naam doet. Een indexeersite voor nieuwsgroepen (zoals www.binsearch.info) doorzoeken op ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ levert niets op als de poster het bestand ‘kevbdd’ heeft genoemd. Diensten als het opgeheven FTD zorgden dan voor de benodigde vertaalslag.

Met Spotnet wordt de database decentraal op de nieuwsservers beheerd zodat een eventuele sluiting zoals bij FTD geen gevolgen heeft.

Hoe u Spotnet gebruikt, laten we zien in deze workshop.

 

Beter downloaden met Spotnet-16480155

© CIDimport

 

1. Downloaden en installeren.

Surf naar www.snelrennen.nl/download/usenet.php, download daar Spotnet (op moment van schrijven spotnet14.exe, 6532 kB) naar een map naar keuze en installeer het programma. Start Spotnet met het op uw Bureaublad verschenen pictogram. U moet nu eerst uw providergegevens invoeren.

 

Beter downloaden met Spotnet-16480156

© CIDimport

 

2. Instellen

Spotnet kent een groot aantal nieuwsproviders. Bij providers kunt u kijken of de uwe erbij zit. Zo niet, dan moet u handmatig het adres van de server invoeren. Als u een beveiligde verbinding (SSL) gebruikt, moet u ook het poortnummer aanpassen. Verder kunt u het maximaal toegestane aantal verbindingen aangeven. Tot slot vult u uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klikt u op OK. Als u uw inloggegevens niet aan Spotnet toevertrouwt, kunt u ook een gratis nieuwsserver opgeven (zie www.sforum.nl/nntp/show.php?l=nl). Het is dan wel zo dat u spots niet rechtstreeks kunt downloaden. Klik op Verbinden. Nu gaat Spotnet nieuwe spots binnenhalen. Omdat dit de eerste keer is dat u het programma gebruikt, betekent dat de gehele database van meer dan 300.000 spots. Dit duurt dan ook enige minuten. Een volgende keer wordt de database alleen bijgewerkt en is de lijst binnen enkele seconden gereed.

3. Meer instellingen

Voor we gaan snuffelen in het enorme aanbod, bekijken we eerst nog wat mogelijke aanpassingen. Via Bewerken, Instellingen, Provider kunt u op elk moment providergegevens wijzigen en met Bewerken,Instellingen, Downloadmap kunt u zelf een locatie voor uw downloads kiezen (standaard is dit de map Downloads in Windows). Wij zijn vooral geïnteresseerd in de derde ingang van het menu, genaamd Downloadknop. Deze geeft toegang tot drie mogelijkheden. Met de eerste (Downloaden, deze staat standaard aan) begint Spotnet een geselecteerde download direct binnen te halen naar de opgegeven map. U kunt er echter ook voor kiezen een nzb-bestand op te slaan of te openen. Met zo’n nzb-bestand weten de betere newsreaders precies wat er moet worden gedownload. Kiest u voor Openen, dan gaat de newsreader direct aan de slag met het nzb-bestand; kiest u voor Opslaan, dan kunt u de download op een zelfgekozen moment starten. Downloaden via een newsreader heeft voordelen boven downloaden met Spotnet omdat u meer controle hebt over de downloadsnelheid, opslaglocaties, enzovoort. Voor deze workshop houden we echter direct downloaden aan.

 

Beter downloaden met Spotnet-16480157

© CIDimport

 

4. Zoeken

Standaard wordt de lange lijst met spots getoond in chronologische volgorde van nieuw naar oud. Start u het programma een volgende keer, dan worden de laatst binnengehaalde spots bovendien in een vette letter weergegeven. U kunt echter ook op een van de andere kolommen sorteren door op de kolomkop te klikken. Een tweede keer klikken keert de sorteervolgorde om, zoals u ook kent van de Windows Verkenner. Een snellere manier om uw favorieten te vinden is direct zoeken. Typ in het zoekvak linksboven een zoekterm, bijvoorbeeld ‘Jones’, en druk op Enter. U krijgt nu muziek van Tom en Norah Jones, films over Indiana en Bridget Jones en nog veel meer met die naam. Vindt u dat wat veel van het goede, dan kunt u gelukkig ook met filters werken.

 

5. Kant-en-klare filters

U ziet links een aantal voorgeprogrammeerde filters zoals Films, Boeken en Muziek. Deze halen alleen spots in de aangegeven categorie uit de database. In de standaardweergave (gesorteerd op datum) gebruikt u zo’n filter om te zien wat er nieuw is in die categorie. Klik op Muziek om alle gespotte muziek te zien. Zoekt u op Jones dan krijgt u echter weer het zelfde ratjetoe als hiervoor. Maar… vinkt u het vakje Muziek aan (het laatst gebruikte filter) dan krijgt u nog slechts muziek waarin de naam ‘Jones’ voorkomt.

 

Beter downloaden met Spotnet-16480158

© CIDimport

 

6. Eigen filters

De standaardfilters zijn tamelijk grof, maar u kunt zelf verfijningen maken. Klik daarvoor op het driehoekje achter Filter Toevoegen. Stel, u wilt alleen hd-video. Dan klikt u op de driekhoekjes voor Beeld en Formaat om deze uit te klappen en vinkt u de onderste vijf vakjes aan. Vervolgens klikt u op het blauwe plusteken. Geef het filter een naam – bijvoorbeeld Hd Video – en klik op OK. Klikt u nu op het zojuist gemaakte filter, dan krijgt u alleen het gewenste type spots te zien.

 

Beter downloaden met Spotnet-16480159

© CIDimport

 

7. Downloaden

In tegenstelling tot FTD kan er met Spotnet direct worden gedownload en dat is extreem eenvoudig. Dubbelklik in de lijst op een spot die uw interesse heeft. Nu wordt een detailscherm geopend met een omschrijving, informatie over formaat, taal, enzovoort. Klikt u hier op de downloadknop (blauwe pijl), dan start de download vanzelf.

 

8. Zelf spotten

Zoals u weet is het uploaden van beschermd materiaal in Nederland verboden, maar u kunt natuurlijk wel iets interessants spotten dat door anderen is gepost. Zo’n spot kunt u ook via Spotnet doorgeven. Ga daarvoor naar Bewerken, Toevoegen, vul alle gevraagde gegevens in en klik op Toevoegen.

Woordenstrijd

Alhoewel diensten als FTD al langer doelwit waren van auteursrechtenjagers, ontbrandde de strijd met FTD pas echt op het moment dat filmproducent Eyeworks naar de rechter stapte omdat zijn film Komt Een Vrouw Bij De Dokter was gespot. De rechter oordeelde hierop in een uiterst discutabel vonnis dat met alleen al het noemen van de bestandsnaam FTD het intellectuele eigendomsrecht schendt.

Een analogie die door voorstanders van dit vonnis wel eens wordt gebruikt is dat een melding als ‘De bewoners van Dennenweg 14 zijn dit weekend niet thuis en het tafelzilver ligt in de keukenkast’ ook strafbaar is omdat ze helpt bij een misdaad (inbraak). Omdat het downloaden van beschermde software in Nederland niet mag, zou een rechter spots voor een illegale Windows dus terecht kunnen verbieden. Het downloaden van films en muziek is echter niet strafbaar en dat maakt deze uitspraak onbegrijpelijk en gevaarlijk. Dat begreep de rechter ook wel en dus werd een vervolgvonnis vooral gebaseerd op het idee dat FTD illegaal uploaden stimuleert. FTD trok uiteindelijk aan het kortste eind en moest de deuren sluiten.

Deze workshop is afkomstig uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten