Beveilig uw smartphone: mobiele privacy

© CIDimport

Beveilig uw smartphone: mobiele privacy

Geplaatst: 24 januari 2014 - 12:39

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:22

Redactie ID.nl

Niet alleen staat uw smartphone vól persoonlijke informatie (denk foto’s, documenten, enzovoorts), meer het is ook de toegangspoort tot alle online diensten die u gebruikt (denk: Facebook, Dropbox, enzovoorts). Het is dus zaak om dat allemaal goed te beveiligen. Met onze tips voor mobiele privacy komt u al een heel eind.

Vergrendel uw toestel

In de praktijk blijken nog altijd heel wat gebruikers de vergrendelingsfunctie niet te activeren omdat ze het niet handig vinden telkens een patroon te moeten natekenen of een pincode of wachtwoord te moeten invullen. Maar als u dat nalaat, loopt u wel een risico: wanneer iemand uw telefoon vindt of steelt, kan hij er meteen dure gesprekken mee voeren en krijgt hij toegang tot privacygevoelige informatie…

Zorg er ook voor dat de telefoon zich automatisch vergrendelt na een (korte) periode van inactiviteit (afbeelding 1).

Beveilig uw smartphone: mobiele privacy-16253466

© CIDimport

Automatisch vergrendelen (bijvoorbeeld: 30 seconden na slaapstand).

Meld u af

Ziet u het om een of andere reden toch niet zitten om de (automatische) vergrendeling te activeren dan doet u er wel goed aan u meteen af te melden na gebruik van een app (online service) waarbij u met een account was ingelogd. Op die manier voorkomt u dat anderen, die uw toestel in handen krijgen, toegang krijgen tot allerlei diensten en zo uw online identiteit overnemen. Dit ‘snel even afmelden’ blijkt echter jammer genoeg niet bij alle mobiele apps te lukken.

Vermijd dubieuze apps

Nagenoeg elk stukje malware dat ooit een smartphone heeft weten te infecteren is in de vorm van een Trojan op het toestel gekomen. Met andere woorden: de argeloze gebruiker dacht een bruikbaar  programma te installeren – en wellicht bevatte de app ook wel nuttige functies! – maar besefte niet dat hij tegelijk ook schadelijke software op zijn toestel zette. Eén van de meest beruchte voorbeelden op het Android-platform is DroidDream. Om de kans op malware te verkleinen doet u er daarom verstandig aan apps alleen van betrouwbare app stores te downloaden (met name Play Store en App Store) (afbeelding 2). Google en (vooral) Apple doen er namelijk alles aan om malafide apps uit hun stores te weren. Houd het voor zover mogelijk ook bij de meer populaire apps en lees er het commentaar van andere gebruikers op na voor u een app downloadt.

Beveilig uw smartphone: mobiele privacy-16253471

© CIDimport

De officiële app stores zijn heel wat veiliger dan onbekende app-verzamelingen.

Accepteer updates

Net als bij ‘gewone’ computers kunnen er ook in smartphones kwetsbaarheden opduiken waar hackers of malware misbruik van kunnen maken. En net als bij die computers worden er updates (met patches) uitgebracht die dergelijke exploits onmogelijk moeten maken. Wanneer er dus een melding van een update komt, installeert u deze dus bij voorkeur zo snel mogelijk.

Installeer een beveiligingstool

Een absolute noodzaak is het misschien nog niet, maar het kan in elk geval geen kwaad een beveiligingspakket te installeren op uw smartphone. Ook in de officiële app stores werden al apps gesignaleerd die toch een vorm van malware bleken te bevatten. Wat extra beveiliging is dus nooit weg. Bekende, gratis pakketten voor mobiele beveiliging zijn onder meer Lookout (https://www.lookout.com, zowel voor Android als voor iOS) en Avast (www.avast.com/nl-nl/free-mobile-security; voor Android).

McAfee WaveSecure (https://www.wavesecure.com) ondersteunt zowat alle platformen (inclusief Symbian, BlackBerry en Windows Phone), maar is niet gratis. De vermelde pakketten hebben bovendien ook antidiefstaltechnologie in huis. Zo kan WaveSecure bijvoorbeeld op afstand uw apparaat afstand vergrendelen, gegevens wissen, de locatie van het apparaat op een kaart bekijken en simkaarten en telefoongesprekken traceren om uw toestel te helpen terugvinden. Voor meer functies moet u doorgaans (meer) betalen (afbeelding 3).

Beveilig uw smartphone: mobiele privacy-16253475

© CIDimport

Extra mogelijkheden zijn vaak alleen in de betaalde variant beschikbaar (zoals hier, bij Avast Premium).

Deel uw locatie niet

U beseft het misschien niet, maar het is niet uitgesloten dat bij elke foto die u met uw smartphone neemt, automatisch ook de locatie wordt ingesloten. Die functie kunt u echter uitschakelen. Op een iPhone gaat u naar Instellingen en selecteert u Locatieservices. Bij de Camera-app zet u de functie vervolgens uit. Uiteraard kunt u ook bij de andere apps uit deze lijst deze functie deactiveren.

In Android moet u daarvoor bij de Camera-app zelf zijn: ook daar vindt u een optie om geolocatie uit te schakelen (hoe u dat precies doet, hangt af van de Android-versie). Ook andere apps en online services kunnen zo’n optie aan boord hebben: controleer daarom telkens de bijhorende instellingen. U kunt ook doortastender te werk gaan en de locatiediensten bij alle apps (die u eerder daartoe uw toestemming had gegeven) in één keer uitschakelen. Bij Android bijvoorbeeld doet u dat bij Instellingen, Locatietoegang, waar u dan de Toegang tot mijn locatie uitzet (afbeelding 4) of u verwijdert selectief het vinkje bij GPS-satellieten of bij Wifi en mobiele netwerklocatie.

Beveilig uw smartphone: mobiele privacy-16253480

© CIDimport

Locatieservices kunnen ook op de achtergrond actief zijn.

Geen root of jailbreak

Geavanceerde gebruikers durven nog wel eens hun iPhone te ‘jailbreaken’ of hun Android-toestel te ‘rooten’. Dat geeft hen natuurlijk meer mogelijkheden, maar er zitten ook nadelen en risico’s aan. Om te beginnen vervalt de garantie op het apparaat, maar u zet er ook de beveiliging mee op de helling. Zo zullen met name ingebouwde functies als gesigneerde code en software sandboxing niet langer behoorlijk functioneren, zodat malware en hackers nu veel meer armslag hebben, wat op zijn beurt natuurlijk ook het risico op privacy-inbreuken vergroot.

Gebruik een vpn-verbinding

Wanneer u via een openbaar netwerk op het internet surft, loopt u automatisch meer risico. Immers, u weet niet altijd met zekerheid wie er achter zo’n hotspot zit en het gevaar is zeker niet denkbeeldig dat die met behulp van speciale software uw data of uw wachtwoorden inleest. Door een verbinding met een vpn-server (Virtual Private Network) op te zetten maakt u dat ‘snoopen’ zo goed als onmogelijk. Immers, u maakt als het ware gebruik van een volledig versleutelde tunnel door het web heen die smartphone en server met elkaar verbindt. In iOS zet u zo’n verbinding op via Instellingen, Algemeen, Netwerk, VPN, Voeg VPN-configuratie toe. In Android doet u dat via Instellingen, Draadloos en netwerken, Meer…, VPN (waar u dan het plusknopje aantikt) (afbeelding 5).

Beveilig uw smartphone: mobiele privacy-16253483

© CIDimport

Een vpn-verbinding houdt snoopers buiten!

Versleutel uw data

Het is echter ook mogelijk de data te versleutelen die op uw smartphone wordt opgeslagen. In Android doet u dat bij Instellingen, Beveiliging, Encryptie, waar u Telefoon coderen selecteert (afbeelding 6). Deze functie zorgt er voor dat uw account, instellingen, bestanden, gedownloade apps en de bijhorende data worden versleuteld; een proces dat bij de eerste keer wel een uur kan duren. Het resultaat is dat u telkens bij het aanzetten van uw apparaat de bijhorende pincode of wachtwoord moet opgeven om de data weer te decoderen. Let wel, deze encryptie kunt u alleen ongedaan maken door uw toestel naar de fabrieksinstellingen terug te zetten (waarbij al uw gegevens worden gewist!).

In iOS (vanaf 6.1) gaat dat eenvoudiger. Het volstaat een wachtwoord in te stellen om toegang tot uw telefoon te krijgen. De data van iOS maar ook die van geïnstalleerde apps (althans in iOS7) worden nu automatisch versleuteld.

Wie goed tussen de regels door leest, heeft begrepen dat u maar beter voor regelmatige backups van uw data zorgt wanneer u deze functie activeert. Backups die u natuurlijk ook goed afgeschermd bewaart.

Beveilig uw smartphone: mobiele privacy-16253484

© CIDimport

Initiële versleuteling van een Android-smartphone: een intensief proces!

Tekst: Toon van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee 2, jaargang 2014.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten