Bijlage Outlook gewikt en gewogen

© CIDimport

Bijlage Outlook gewikt en gewogen

Geplaatst: 18 juli 2008 - 08:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 18:13

Redactie ID.nl

U maakt uw Outlook superveilig met een programma dat als een filter al uw bijlagen scant; die mag u openen, die niet. U maakt gebruik van Outlook in plaats van Outlook Express? Da's mooi, want dan hebt u extra mogelijkheden. Zo kunt u uw e-mailberichten veel beter beheren en organiseren en brengt u met de ingebakken agenda van Outlook uw dagelijks leven geheel op orde.

U maakt uw Outlook superveilig met een programma dat als een filter al uw bijlagen scant; die mag u openen, die niet. U maakt gebruik van Outlook in plaats van Outlook Express? Da's mooi, want dan hebt u extra mogelijkheden. Zo kunt u uw e-mailberichten veel beter beheren en organiseren en brengt u met de ingebakken agenda van Outlook uw dagelijks leven geheel op orde. Maar wat betreft de bijlagen biedt Outlook niet veel meer dan Outlook Express. En dat is een zwak punt, want via e-mail laten virussen zich gemakkelijk verspreiden. En zelfs een bij de tijd zijnde virusscanner kan dan in een enkel uitzonderingsgeval een venijn niet op tijd herkennen. Outlook Express pakt het gevaar van bijlagen wel heel rigoureus aan door simpelweg als standaardinstelling te kiezen voor de optie dat de gebruiker (u dus) een bijlage niet zomaar mag openen. Dat moet bij Outlook toch een stuk eleganter kunnen en dat is precies waar het programma Attachment Options in voorziet. Met deze shareware-software geeft u zelf aan welke soorten bijlagen wel en welke niet geopend mogen worden. Shareware betekent overigens 'niet gratis', maar de aanschafprijs van slechts tien dollar lijkt ons geen onoverkomelijk bezwaar. Overigens is het een aanbevolen prijs; u mag ook meer of minder betalen. Wel even een niet onbelangrijke opmerking: Attachment Options is bedoeld voor de Outlook-versies 2000 (vanaf SP3), 2002, 2003 en 2007 en werkt niet bij oudere versies!

Stap 1

[afbeelding0]U vindt Attachment Options op deze webpagina, kwestie van naar beneden scrollen en op Download Attachment Options klikken. Sluit na downloaden Outlook (als dat toevallig open stond) en dubbelklik op het binnengehaalde installatiebestand. Doorloop de installatie-wizard, aan het eind nog even op Finish klikken, waarna een Worddocument met de versiegeschiedenis verschijnt. Kunt u met een gerust hart sluiten, Attachment Options is klaar voor gebruik.

Stap 2

[afbeelding0]Start Outlook, waarna u op het eerste gezicht niks merkt van het nieuwe programma. Dat komt omdat Attachment Options zich in het instellingenvenster van Outlook heeft genesteld. Klik dan ook in het menu Extra op Opties. In het gelijknamige venster vindt u een nieuw tabblad met de naam Attachment Security & Options; klik daarop. U krijgt vervolgens twee kolommen te zien; links gaat het om bestandsextensies die onder Level 1 restrictions vallen, aan de rechterkant vallen ze onder Level 2. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Alles wat aan de linkerkant staat is geblokkeerd en dus niet als bijlage te openen. Het gaat dan om bekende zaken als .exe-(programma) bestanden, maar ook een .hlp-bestand (helpfile) of .reg (registersleutel) is niet te openen. In alle standaard geblokkeerde bestandstypen kunnen namelijk virussen verstopt zitten. In principe is het dus zeer verstandig alles zo te laten als het is en op OK te klikken. De enige reden om een blokkering ongedaan te maken is als u bijvoorbeeld van uw werk regelmatig .hlp-bestanden (om maar wat te noemen) gemaild krijgt. Selecteer dan aan de linkerkant het bestandstype .hlp en klik op de knop Move (verplaats). Zoals u ziet verhuist het .hlp-filter dan naar de rechterkolom en elk .hlpbestand is daarmee na een klik op OK als bijlage te openen.

Stap 3

[afbeelding0]Vanaf nu zal een bijlage met een bestand met een in de vorige stap als onveilig gemarkeerde extensie, niet meer te openen zijn vanuit een mailbericht. Uiteraard zijn zaken als Afbeeldingen, Word-documenten en dergelijke nog gewoon te openen. Toch geldt dat het ook daarmee nog steeds uitkijken geblazen is; virusmakers worden steeds inventiever. Zorg dus naast deze restricties ook voor een goede virusscanner, maar dat is een hopelijk overbodige opmerking.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten