Boekjes printen vanuit Windows 2013-11-04T17:03:50

Word als rekenmachine

MP3-tags toevoegen: The Godfather

Boekjes printen vanuit Windows

Boekjes printen vanuit Windows

Wilt u fors papier besparen, dan kunt u (lange) documenten afdrukken als vouwbaar boekje. U kent ze wel, die handige clubblaadjes op A5-formaat. Zoiets zelf maken is dankzij kiene software tegenwoordig een eitje. We maken in deze workshop gebruik van FinePrint. Niet gratis, maar wel zéér betrouwbaar en het doet precies wat het moet doen.

Wilt u fors papier besparen, dan kunt u (lange) documenten afdrukken als vouwbaar boekje. U kent ze wel, die handige clubblaadjes op A5-formaat. Zoiets zelf maken is dankzij kiene software tegenwoordig een eitje. We maken in deze workshop gebruik van FinePrint. Niet gratis, maar wel zéér betrouwbaar en het doet precies wat het moet doen. Voordat u echter geld gaat uitgeven is het zaak om te controleren of uw printersoftware niet ook in staat is dit klusje voor nop te klaren. Printers worden namelijk steeds intelligenter en veelzijdiger en draaien hun hand niet meer om voor dit soort afdrukklusjes. Het clubblaadjesformaat is feitelijk een miniboekje. Wat we bedoelen is dat u na het afdrukken de stapel papier alleen nog hoeft dubbel te vouwen en er in het midden een nietje in te doen, waarna alle pagina's keurig op volgorde liggen.

Stap 1

[afbeelding0]Eerst eens kijken waar uw printer toe in staat is. Zorg dat u over een document van een aantal pagina's beschikt (liefst minimaal drie of vier). Dit kan een Word-document, webpagina of welk soort document dan ook zijn. In deze workshop gebruiken we een gratis van Computeridee.nl gedownload pdf-bestand. Open het bestand en klik in het menu Bestand op Afdrukken. Het venster dat u dan krijgt te zien, verschilt enigszins per programma, maar u kunt altijd op de knop Eigenschappen klikken rechtsboven in het dialoogvenster. Het venster Eigenschappen is per merk en type printer anders. Kijken we bijvoorbeeld naar de alweer wat oudere HP Deskjet 930c, dan blijkt dat we wel - handmatig - dubbelzijdig kunnen afdrukken, maar een echt boekje maken behoort niet tot de mogelijkheden. Bij de veel modernere Brother HL-5250DN liggen de kaarten heel anders. Hiermee kunt u eenvoudig een boekje printen door de optie Folder (1) te kiezen. In het voorbeeld (2) ziet u hoe de zaak er dan afgedrukt uit komt te zien.

Stap 2

[afbeelding0]Beschikt u ook over zo'n moderne printer, dan wordt de zaak nog eenvoudiger als u automatisch dubbelzijdig afdrukt. De HL-5250DN doet dat en dus hebben we na de afdrukactie een vel papier (of stapeltje papier) dat alleen nog even in het midden hoeft te worden dubbelgevouwen. Kan uw printer niet automatisch dubbelzijdig afdrukken, dan verschijnt halverwege het afdrukken een dialoogvenster waarin u wordt verteld hoe u het papier opnieuw in de papierbak moet leggen, waarna de andere kant bedrukt wordt.Het eindresultaat is in beide gevallen hetzelfde: een miniboekje of folder.

Stap 3

[afbeelding0]Uw printer kan geen boekjes afdrukken? Geen ramp, met het programma FinePrint maakt u van de meest simpele printer een geavanceerd apparaat dat meer kan dan menige printer uit de hoogste prijsklassen. De truc zit 'm in het feit dat er een nieuwe softwarematige printer op uw pc wordt geïnstalleerd. Deze FinePrint-printer onderschept elke printopdracht die vanuit welk programma dan ook wordt gegeven. Heeft als eerste voordeel dat u altijd eerst even een voorbeeldje van de afdruk te zien krijgt, maar ook dat u allerlei zaken als dubbelzijdig afdrukken, meerdere pagina's op één pagina en - inderdaad - boekjes kunt afdrukken. U kunt een probeerversie van FinePrint downloaden vanaf Fineprint.com. Mocht het programma u bevallen en wilt u af van de op elke pagina onderaan afgedrukte reclame-uiting van FinePrint, betaal dan 49,49 Amerikaanse dollars. Na downloaden dubbelklikt u op het binnengehaalde installatiebestand. Kwestie van de licentieovereenkomst accepteren en een paar keer op volgende klikken. Op het laatste moment van de installatie wordt u gevraagd of u de FinePrint printersoftware als  standaardprinter wilt instellen, klik hier voor het gemak even op Ja.

Stap 4

[afbeelding0]Het afdrukken van welk bestand dan ook werkt als vanouds. Klik in het menu Bestand op Afdrukken en daarna in het dialoogvenster Afdrukken op OK. In plaats van een direct geactiveerde printer verschijnt er een geheel nieuw 'tussenvenster': de Fine-Print afdruksoftware. Om een boekje af te drukken selecteert u eerst op het tabblad Preview de optie Booklet.

Stap 5

[afbeelding0]Klik op de knop options (1) achter het veld waar uw échte printer is geselecteerd. Selecteer in het venster Options for de optie This printer requires manual duplex als uw printer niet over de mogelijkheid beschikt om automatisch dubbelzijdig af te drukken (2). Dit zal bij de meeste huis-tuin-en-keukenprinters de juiste keuze zijn. Klik dan op OK en tot slot op de knop Print & Close (afdrukken en sluiten) (3)

Stap 6

[afbeelding0]De eerste pagina of serie pagina's wordt afgedrukt. Omdat onze oude 930c niet automatisch dubbelzijdig afdrukt, wordt eerst de ene kant van de pagina of pagina's bedrukt. Zodra dit klaar is plaatst u het papier opnieuw in de papierlade van uw printer zonder dit te draaien of van richting te veranderen. Klik dan in het inmiddels in beeld verschenen dialoogvenster op OK, waarna de achterkant van de pagina('s) wordt bedrukt. Het vel of de stapel papier dat dan op de printer ligt vouwt u in het midden dubbel waarna u een compact papierbesparend boekje, folder of clubblaadje hebt.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord