Bureaublad op orde met Fences

© CIDimport

Bureaublad op orde met Fences

Geplaatst: 22 juni 2010 - 11:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 11:34

Redactie ID.nl

Windows zelf biedt vrijwel geen enkele mogelijkheid om het bureaublad op een fatsoenlijke manier te organiseren.

Windows zelf biedt vrijwel geen enkele mogelijkheid om het bureaublad op een fatsoenlijke manier te organiseren. Met Fences maakt u een soort digitale omheiningen waarbinnen u bij elkaar horende bureaubladpictogrammen groepeert.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472915

© CIDimport

 

Stap 1

Fences is gratis, u kunt het downloaden vanaf www.stardock.com/products/fences. Klik aldaar op de knop Download en op de nieuw geopende pagina op Download Now. U wordt dan wederom doorgesluisd naar een nieuwe pagina waarna u op de knop Download Now dient te klikken. Grote kans dat er dan nog steeds niets gedownload wordt (zo gaat dat tegenwoordig), u dient dan op de link Click here te klikken, waarna u het installatiebestand eindelijk kunt binnenhalen. Bewaar het voorlopig even op het bureaublad.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472916

© CIDimport

 

Stap 2

Dubbelklik op het binnengehaalde bestand en doorloop de installatiewizard. Accepteer onderweg de licentieovereenkomst (I accept the terms of the license agreement). Fences werkt alléén als het .NET framework van Microsoft op uw pc geïnstalleerd is, deze is onder meer via Windows Update verkrijgbaar. Het voert veel te ver om de complete installatieprocedure van dit onderdeel in deze workshop te behandelen, de kans is sowieso groot dat .NET inmiddels allang op uw pc aanwezig is. Na het installeren van Fences moet Windows opnieuw gestart worden. Dat werkt helaas niet vanzelf, u moet dus zelf een herstart uitvoeren vanuit het menu Start. Als Windows opnieuw is gestart klikt u in het venster Welcome to Stardock Fences op Start using Fences.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472918

© CIDimport

 

Stap 3

In wederom een nieuw venster kunt u uit twee opties kiezen, met de eerste worden twee 'pictogrammenweilandjes' gemaakt waarin bij elkaar horende pictogrammen geplaatst kunnen worden. Bij een extreme puinhoop qua desktop kunt u ook voor de tweede knop kiezen, waarbij Fences meerdere virtuele weilanden maakt. Omdat onze chaos eigenlijk nog best meevalt klikken we op de linkse knop (Just create a couple fences).

 

Bureaublad op orde met Fences-16472920

© CIDimport

 

Stap 4

Sluit het dialoogvenster Fences (klik dus niet op de knop Open Fences Settings, dat komt later wel.) Sluit ook het nieuw geopende venster door op het afsluitkruisje te klikken. Er zijn zoals beloofd twee omheinde pictogrammentuinen beschikbaar, klik met de rechtermuisknop op de eerste en kies in het contextmenu de optie Rename Fence waarna u in een nieuw geopend dialoogvenster een naam voor de groep op kunt geven.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472923

© CIDimport

 

Stap 5

U kunt nu pictogrammen vanaf het bureaublad naar het eerste omheinde virtuele weilandje slepen. We hebben in ons voorbeeld gekozen voor een veld met programma's, maar uiteraard bent u geheel vrij om het veld te noemen zoals u wilt en te gebruiken voor wat u wilt. De snelkoppelingen en bestanden die u naar een Fence sleept worden automatisch netjes uitgelijnd, de volgorde kunt u altijd naar smaak wijzigen middels een snelle sleepactie.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472927

© CIDimport

 

Stap 6

In het tweede virtuele weiland kunt u bijvoorbeeld alle op uw bureaublad rondzwervende documenten plaatsen. Als er te veel pictogrammen binnen de omheining komen te staan om passend weer te geven, dan verschijnt een scrollbar. U kunt ook pictogrammen rechtstreeks vanuit de ene omheining naar de andere slepen, mocht u dat willen.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472929

© CIDimport

 

Stap 7

Fences beschikt over meer handige mogelijkheden, klik daarvoor in één van beide Fences met uw rechtermuisknop, selecteer in het geopende contextmenu op Configure Fences. Met het selectiemenu achter Choose a Layout kunt u de manier waarop de Fences gerangschikt worden naar wens aanpassen. Klik op Apply Layout Change om de gemaakte keuze te bevestigen. Bevalt de nieuwe rangschikking u, dan klikt u op de knop Looks good - Done. Niet mooi of handig? Klik dan op Looks bad - Undo waarna u weer terugkeert naar de eerdere situatie.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472932

© CIDimport

 

Stap 8

Klik nu op Customize in het menu aan de linkerkant van het venster Stardock Fences, hier kunt u de weergaveopties van de Fences aanpassen. Met de schuifregelaars kunt u onder meer de mate van transparantie (doorzichtigheid) instellen. Door de optie Outline fence areas in te schakelen kunt u bovendien een omlijning voor een Fence laten zien. Door de optie Fade out scrollbars when inactive uit te zetten blijven scrollbalken ook zichtbaar wanneer ze niet gebruikt worden, het is maar net wat u prettig vindt.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472933

© CIDimport

 

Stap 9

Klik op Tools in het menu links, waarna u een paar voorbeeldjes te zien krijgt. Dit zijn schermfoto's van eerdere situaties, door hierop te klikken opent een nieuw venster dat u de mogelijkheid biedt middels een klik op Restore snapshot terug te keren naar een eerdere situatie. Lijkt een beetje op een soort van herstelpunt, maar dan puur alleen voor het bureaublad en Fences-instellingen. Hebt u een schitterend georganiseerd bureaublad gemaakt en zijn alle instellingen wat u betreft optimaal, maak dan een eigen 'snaphot' (herstelpunt) door op Take Snapshot te klikken. Klik dan twee keer op OK en uw bureaublad in z'n huidige vorm is veilig gesteld.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472939

© CIDimport

 

Stap 10

Na even wachten verschijnt de nieuwe snapshot in het overzichtje. Praktisch is het wellicht om daarnaast de optie Hide / show desktop icons when desktop is double clicked uit te schakelen. De makers van Fences hebben bedacht dat het handig is om min of meer automatisch (na bijvoorbeeld het starten van een programma) alle op het bureaublad aanwezige pictogrammen en fences te verbergen, pas na een dubbelklik worden deze dan weer zichtbaar. Kan zéér irritant zijn, vandaar dat wij snel kozen om deze optie uit te zetten. Blijft uw bureaublad altijd netjes zichtbaar. Als u ervoor kiest om deze optie wél aan te laten staan, dan kunt u (eerst even het venster Stardock Fences sluiten) eventueel veel gebruikte pictogrammen desondanks tóch altijd zichtbaar laten zijn. Klik dan met de rechtermuisknop op het gewenste pictogram en kies in het contextmenu voor Exclude this icon from Fences' quick-hide.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472942

© CIDimport

 

Stap 11

U kunt het bureaublad maagdelijk leeg krijgen door ergens op een leeg stukje te dubbelklikken met de linkermuisknop. In het herinneringsvenster dat daarop opent (nadat het bureaublad is leeggemaakt) wordt u uitgelegd hoe alles weer terug komt: nogmaals dubbelklikken. Wilt u deze herinnering niet steeds weer opnieuw zien, schakel dan het selectievakje voor de optie Don't show this message again in en klik op OK.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472944

© CIDimport

 

Stap 12

Naast de voorgebakken virtuele weilanden kunt u ook eigen vormen tekenen. Gewoon door met uw rechtermuisknop ingedrukt een rechthoek op het bureaublad te tekenen. Zodra u de knop loslaat klikt u dan op Create new Fence here. Geef een naam voor het nieuwe Fence op en klik op OK waarna uw Fence klaar is voor gebruik.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472946

© CIDimport

 

Stap 13

U kunt een nieuw gemaakt (of een al bestaande) Fence met de linkermuisknop beetpakken op de titelbalk en overal op het bureaublad naartoe slepen. De verschillende Fences worden automatisch netjes uitgelijnd. Groter en kleiner slepen gaat net zo makkelijk door een Fence op een hoekpunt beet te pakken en te slepen.

 

Bureaublad op orde met Fences-16472947

© CIDimport

 

Stap 14

Een Fence is heel eenvoudig te verwijderen door er ergens op een leeg stukje met uw rechtermuisknop in te klikken. Kies dan in het contextmenu de optie Delete en de Fence verdwijnt. Het mooie is dat na uw bevestiging alléén de Fence verdwijnt, erin aanwezige pictogrammen worden weer netjes terug geplaatst op het bureaublad

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2010

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten