Kijk of je gegevens op straat liggen met HaveIBeenPwnd 2016-04-21T11:56:37

Opera bouwt VPN in in browser

Gameplay kijken en streamen met Twitch (1)

Kijk of je gegevens op straat liggen met HaveIBeenPwnd

Kijk of je gegevens op straat liggen met HaveIBeenPwnd

We vertrouwen het internet een hoop toe en bedrijven die onze gegevens beheren blijken daar niet altijd even zorgvuldig mee om te gaan. Grote lekken bij Sony en Adobe laten zien dat hackers het keer op keer lukt om bij onze gegevens te komen. Maar hoe kom je erachter of jou gegevens ook zijn buit gemaakt?

De website haveibeenpwned.com is ontwikkeld door Troy Hunt, een programmeur bij Microsoft die zich bezig houdt met online-beveiliging. Hij heeft in zijn vrije-tijd bekende datalekken verzamelt in een database, waar je gratis kunt kijken of jou gegevens gelekt zijn. Hoewel lang niet alle lekken op de website staan en de database meestal een paar maanden achterloopt, is het een handige manier om te kijken of jouw gegevens risico lopen.  

Emailadressen en gebruikersnamen

Surf naar www.haveibeenpnwed.com en voer het emailadres of de gebruikersnaam in die je wilt controleren en klik op pwned? (Pwned is afgeleid van het Engelse woord ‘owned’)

Niets aan de hand?

Met een beetje geluk is er niets aan de hand en krijg je de melding dat je gegevens niet zijn buitgemaakt. Je krijg dan de melding dat je accountgegevens niet gestolen zijn voor zover dat bij de website bekend is.

Wanneer één of meerdere van je accounts wel in de database staat, dan krijg je te zien bij welke sites je gegevens zijn buitgemaakt.

Je data beveiligen

Wanneer je accountgegevens zijn buitgemaakt wil dat niet direct zeggen dat je gehackt kunt worden en criminelen al je wachtwoorden weten. Veel sites hebben de wachtwoorden van gebruikers goed versleuteld en dan kunnen hackers je wachtwoord niet zomaar lezen. 

Toch is het verstandig om wachtwoorden van andere sites te veranderen wanneer deze overeenkomen met de getroffen accounts. Het is overigens het beste om voor elke site een ander wachtwoord te gebruiken. 

Lees hier meer over het verzinnen en onthouden van een goed wachtwoord.

Geen garantie

Wanneer je groen scherm krijgt op ihavebeenpwned.com wil dat niet zeggen dat je gegevens veilig zijn. Je kunt namelijk ook slachtoffer zijn van een lek wat niet bekend is bij de site. Zorg dus dat je hoe dan ook verschillende sterke wachtwoorden gebruikt. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord