Cloudfogger: Versleutel uw data (in de cloud)!

© CIDimport

Cloudfogger: Versleutel uw data (in de cloud)!

Geplaatst: 28 augustus 2013 - 11:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:23

Redactie ID.nl

Het is een publiek geheim dat populaire diensten voor opslag in de cloud een achterdeur openhouden zodat de (Amerikaanse) overheid nog bij uw gegevens kan. Voelt u zich daar niet prettig bij? Dan kunt u die data versleutelen, zodat alleen ú nog toegang krijgt, bijvoorbeeld met de gratis dienst Cloudfogger.

Cloudfogger: Versleutel uw data (in de cloud)!-16212057

© CIDimport

Cloudfogger: Versleutel uw data (in de cloud)!-16212060

© CIDimport

1. Aanmelden

Cloudfogger (www.cloudfogger.com/en/download) bestaat zowel voor Windows, Mac OS X, iOS als Android. In deze workshop beperken we ons tot de Windows-versie. Het gedownloade bestand laat zich met enkele muisklikken installeren. Na de herstart van uw systeem verschijnt er een venster met de vraag hoe u zich bij Cloudfogger wilt aanmelden. Het intekenen op een al bestaand account daargelaten, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel laat u encryptiesleutels alleen voor die ene pc aanmaken, ofwel kiest u voor een (gratis) account waarmee u onder meer ook versleutelde bestanden met anderen kunt delen. Wij kiezen voor deze laatste optie en vullen de gevraagde gegevens in: e-mail, naam, wachtwoord. In onze mailbox komt even later een activatiecode binnen: die moeten we dan ook invullen.

Cloudfogger: Versleutel uw data (in de cloud)!-16212064

© CIDimport

2. Data selecteren

In het volgende venster krijgt u de gelegenheid aan te geven welke data u precies wilt laten versleutelen – iets wat gebeurt met een ijzersterke 256-bit AES encryptie. Hebt u Dropbox, Google Drive of SkyDrive geïnstalleerd, dan detecteert Cloudfogger dat en hoeft u alleen maar zo’n dienst aan te vinken. Vervolgens drukt u op de knop Select […] folders you want to protect en laat u het vinkje staan bij alle mappen die u wilt beveiligen (standaard staan hier alle mappen geselecteerd). U kunt echter (ook) andere, lokale mappen laten versleutelen: druk op de knop Protect another folder en selecteer de gewenste map. Bevestig met OK.

Cloudfogger: Versleutel uw data (in de cloud)!-16212069

© CIDimport

3. Toegang krijgen

U zult merken dat Cloudfogger zich intussen in het systeemvak van Windows heeft genesteld. Via een dubbelklik op het pictogram kunt u altijd nog instellingen aanpassen. Zo zorgt u er via de knop Settings voor dat Cloudfogger al dan niet samen met Windows opstart en uw wachtwoord onthoudt. De knop Services op zijn beurt laat u toe bijkomende mappen te beveiligen, of omgekeerd: beveiligde mappen te ‘ontsleutelen’.

Tijd nu voor een klein experiment. Open in de Verkenner een map die u met Cloudfogger hebt beveiligd: u zult merken dat de pictogrammen van een groen stipje zijn voorzien. Echter, meldt u zich tijdelijk bij Cloudfogger af (via de knop Account, Sign out), dan krijgen alle bestanden uit die map plots een ander icoon en wordt de extensie .cfog toegevoegd. Die bestanden zijn namelijk versleuteld en zonder een correcte aanmelding bij Cloudfogger krijgt u geen toegang tot die bestanden meer. Dubbelklikt u op zo’n .cfog-bestand, dan wordt u automatisch om uw Cloudfogger-account gevraagd.

Cloudfogger: Versleutel uw data (in de cloud)!-16212072

© CIDimport

4. Bestanden delen

Overigens is het altijd mogelijk een willekeurig bestand met Cloudfogger te beveiligen: blader met de Verkenner naar dat bestand, rechtsklik op het bestand en kies Cloudfogger, Fogg File(s). Het bestand wordt automatisch omgezet naar een .cfog-bestand.

Stel, u wilt dit bestand met iemand anders delen. Klik het dan nogmaals met de rechtermuisknop aan en kies Cloudfogger, Manage shares. Vul het e-mailadres in van de persoon met wie u het wilt delen en druk op de knop Add en op OK. Het is nu de bedoeling dat die persoon eveneens Cloudfogger op zijn pc installeert, zoals beschreven in stap 1. Het volstaat dan hem dat versleutelde bestand  te bezorgen – via e-mail, Dropbox, een uploadservice of op welke manier dan ook ­– en zodra hij zich bij Cloudfogger met het juiste ID heeft aangemeld, krijgt hij – en hij alléén –toegang tot het bestand.

Tekst: Toon van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 8, jaargang 2013.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten