Digitaal huishoudboekje: Kosten in kaart 2014-07-31T13:21:36

Google Cloudprinter: Mobiel printen

Google Maps met realtime verkeersgebeurtenissen

Digitaal huishoudboekje: Kosten in kaart

Digitaal huishoudboekje: Kosten in kaart

Om meer greep te krijgen op uw inkomsten en uitgaven, is inzicht in uw financiën nodig. Een digitaal huishoudboekje is daarbij onmisbaar, zeker als dat enkele interessante tools in huis heeft om te becijferen en vergelijken.

spaarvarken

 

1. Inloggen

Om met deze software aan de slag te gaan, moet u eerst een account aanmaken op www.afaspersonal.nl. Dat is een kwestie van een geldig e-mailadres invullen en een wachtwoord te verzinnen. Na de registratie ontvangt u een e-mail om uw account te activeren. Daarna kunt u aan de slag met uw huishoudboekje door in te loggen. Met Afas Personal, de gratis versie, kunt u tot twee bankrekeningen beheren. Er is ook Afas Personal Plus, waar u voor 2,99 euro per maand een onbeperkt aantal rekeningen beheert, rapporten afdrukt en spaardoelen opstelt. De Plus-formule mag u een maand gratis proberen. Alle menuopdrachten die voorbehouden zijn voor de Plus-formule, herkent u aan het oranje plusteken.

 

2. Bankgegevens inladen

Om dit online huishoudboekje toegang te geven tot uw bankgegevens, moet u eerst bij uw online bank een rekening selecteren en deze gegevens exporteren. Vervolgens kunt u dit bestand importeren in Afas Personal. De gemakkelijkste manier om dat te doen is met de Bijwerk Assistent. Dit is een browserplugin die de transacties van uw internetbankieren tot een jaar terug automatisch in uw huishoudboekje zet. Deze Bijwerk Assistent werkt uitsluitend met ING Bank, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank en ASN Bank. Zit u bij een andere bank, dan moet u de transacties volgens de richtlijnen handmatig exporteren en daarna importeren. Om even te proberen, staat er een testbestand online. De online banken laten maar een export toe over een beperkte periode.

 

3. Actualiseren

Nadat u de gegevens van een rekening hebt geïmporteerd, kunt u later met de knop Bijwerken opnieuw transacties importeren en de vorige import hiermee aanvullen. Na het uploaden van het bestand kunt u de rekening een naam geven. Vink de optie Automatisch Mijn Transacties Categoriseren aan. Afas Personal herkent meer dan de helft van de transacties en kan dus zelf aangeven tot welke categorie ze behoren. Een aankoop bij een supermarkt zal het automatisch in de categorie Boodschappen onderbrengen. Wanneer u regelmatig overschrijvingen tussen uw betaalrekening en uw spaarrekening uitvoert, zou dit een vertekend beeld kunnen geven. Een overschrijving naar een spaarrekening is immers geen uitgave. Daarom activeert u de optie ‘Schakel overschrijving tussen deze rekeningen automatisch uit’.

 

4. Beheer

Via de navigatie aan de linkerzijde kiest u de rubriek Transacties. Dan kunt u de rekeningen aanvinken waarvan u de transacties wilt volgen. Rechts verschijnen dan de transacties van de geselecteerde rekeningen. De uitgaven staan in rood, de inkomsten in groen. Hebt u bijvoorbeeld twee rekeningen toegevoegd en wilt u de transacties van slechts een rekening zien, dan haalt u het vinkje weg voor de rekening die u niet wilt zien. Daarna klikt u op de knop Verversen, want Afas Personal ververst de informatie over de transacties niet automatisch.

 

5. Categorieën

Wanneer de automatische categorieherkenning zich vergist, of wanneer het programma simpelweg geen enkele categorie herkent, kunt u op de transactie klikken, zodat de knop Wijzigen verschijnt. Via die knop kunt u de naam van de transactie wijzigen en de categorie invullen. Bovendien is het mogelijk om iedere transactie te labelen. U kunt zoveel labels aan een transactie toevoegen als u zelf wilt. Labels maken transacties herkenbaar en makkelijker vindbaar.

 

6. Inkomsten en uitgaven

Via Overzicht, Inkomsten/Uitgaven opent zich eerst een staafdiagram waar de inkomsten en uitgaven in rode en groene balken worden weergegeven. U kunt de totalen per dag, week, maand, kwartaal of jaar opvragen. Standaard worden alle categorieën bij elkaar gevoegd zodat u de totale inkomsten en uitgaven ziet. U kunt ook van elke categorie afzonderlijk de totalen opvragen. Op die manier vergelijkt u bijvoorbeeld de vervoersonkosten voor de maand augustus met die van september. Daaronder vraagt u in een taartgrafiek per categorie de uitgaven en inkomsten.

 

7. Saldo

In het menu Overzicht vindt u de functie om het saldo op te vragen. Ook hier krijgt u in een overzichtelijke grafiek de evolutie van uw saldo. Wanneer u met de muisaanwijzer over de punten van de grafiek gaat, verschijnt er een kadertje met daarin het saldo aan het begin van de betreffende periode. Aan de onderkant van de grafiek staan de rekeningen per regel die aan de linkerkant zijn geselecteerd. Als u de eerste keer op de saldopagina komt, moet u het saldo instellen. Dat betekent dat u het saldo moet invullen op de dag van de laatste transactie.

 

8. Vergelijken

Het is mogelijk om uw inkomsten en uitgaven discreet te vergelijken met de community die Afas Personal gebruikt. Daarvoor moet u wel eerst uw profiel opgeven zodat de tool rekening kan houden met uw regio, opleiding, woonsituatie, burgerlijke staat enzovoort. Rechts bovenaan in een oranje vakje leest u in een percentage hoe volledig uw profiel is. Eerst leest u een totaalvergelijking. Het bovenste balkje is uw situatie en daaronder staat de situatie van vergelijkbare personen in de community. Daarnaast kunt u met een uitklapmenuutje ook categorie per categorie vergelijken.

bonnen

9. Bonnen

Met de software kunt u ook kastickets bijhouden in het archief. Daarvoor gaat u naar Archief, Bonnetjes. Zodoende kunt u de aankoopbewijzen koppelen aan transacties en hoeft u de papieren bonnen niet langer te bewaren. U kunt de bewijzen scannen, maar nog gemakkelijker is de gratis iPhone-app waarmee u een foto neemt van de bon om die daarna rechtstreeks door te zenden naar Afas Personal. De app is zelfs voorzien van een virtuele glazen bol om uw uitkomsten en inkomsten te voorspellen op basis van vroegere gegevens.

Tekst: Dirk Schoofs

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 8, jaargang 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord