Digitale foto's slimmer benoemen

© CIDimport

Digitale foto's slimmer benoemen

Geplaatst: 18 juli 2008 - 08:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 18:13

Redactie ID.nl

U beschikt ook over een uitgebreide verzameling digitale foto's met exotische en vooral onbruikbare namen als IMG125234.jpg? Daar hebt u niets aan. Benut de in vrijwel elke digitale camera – ook de compactcamera's – ingebouwde klok en kalender.

U beschikt ook over een uitgebreide verzameling digitale foto's met exotische en vooral onbruikbare namen als IMG125234.jpg? Daar hebt u niets aan. Benut de in vrijwel elke digitale camera – ook de compactcamera's – ingebouwde klok en kalender. Als u begint met het netjes op tijd instellen van de klok en kalender van uw camera (de methode verschilt per merk en type), dan bent u al een stuk verder. Een gratis programma met de naam Mihov Exif Renamer is namelijk in staat deze datumtijdinfo uit uw .jpg-fotobestand te destilleren en het bestand te hernoemen naar iets als 20080114.jpg. Dan ziet u in één oogopslag wanneer de plaat geschoten is. Maar er kunnen nog meer leuke dingen.

Stap 1

[afbeelding0]Zoals altijd moet eerst de betreffende software worden gedownload. Daarvoor brengt u met de browser hier een bezoekje. Klik aldaar op één van de downloadlinks met de naam exif_renamer.exe. Kies liever niet voor het .zip-bestand, want daarmee loopt u de installatiemodule mis. Na het downloaden als gebruikelijk even op het binnengehaalde bestand dubbelklikken en op Next, Install en Finish klikken. Als u alle standaardinstellingen hebt gelaten voor wat ze zijn, start het programma meteen. Later vindt u Exif Renamer in het menu Start onder Alle Programma's in de groep Mihov EXIF Renamer.

Stap 2

[afbeelding0]Om zonder risico te experimenteren is het verstandig een kopie te maken van een paar uit uw camera gedownloade foto's. Meestal worden die voorafgegaan door iets als IMG of DCS. In ons geval hebben we ze naar de map 'testfoto's' op schijf D gekopieerd. In Exif Renamer is het de bedoeling dat u eerst een bronmap opgeeft; dat is de map met nietszeggend genummerde fotobestanden. Klik daarvoor op de knop Change (wijzig) achter Input Folder (1) en blader middels het kleine hulpvenster naar de testmap (2). Selecteer de map en klik op OK.

Stap 3

[afbeelding0]Tijd om de uitvoermap te kiezen. Dat kán dezelfde map zijn als de bronmap, maar dan moet u naderhand met de hand de originele bestanden verwijderen. Zonde van het extra werk; u kunt beter een nieuwe map kiezen waarin u de hernoemde foto's bewaart. Erg handig is het als u deze map de naam geeft van de locatie of gebeurtenis behorend bij de foto's, bijvoorbeeld iets als 'winterplezier 2006'of zo. Dat maakt later terugvinden van foto's echt veel makkelijker! Zo'n map maakt u op de gebruikelijke manier aan met de Verkenner, waarna u in Exif Renamer op de knop Change (wijzig) achter Output Folder (doelmap) klikt. Even naar de nieuw gemaakte map bladeren, deze selecteren en op OK klikken.

Stap 4

[afbeelding0]Met de in- en uitvoermappen geselecteerd bent u klaar voor het hernoemen van de foto's. Overigens wordt er niets aan de originele .jpg-bestanden gewijzigd; alleen de naam wordt aangepast! Ofwel: er treedt geen kwaliteitsverlies of andere ellende op. Standaard haalt Exif Renamer als hernoemmethode de  datuminformatie uit het .jpg-bestand in de vorm van jaarmaanddatum (ofwel bijvoorbeeld 20080114) en plaatst die, gevolgd door een streepje, voor de oorspronkelijke bestandsnaam. Meestal is die oorspronkelijke bestandsnaam echter totaal zinloos, veel interessanter is het om die helemaal te laten vervallen en te vervangen door het tijdstip van de opname. Door zowel uren, minuten als seconden in te schakelen voorkomt u dubbele bestandsnamen. Groot voordeel van de tijdtoevoeging is dat u veel preciezer kunt zien wanneer een foto is gemaakt, leuk voor later! Om de bestandsnaam te wijzigen in een combinatie van datum en tijd zorgt u dat de opties Year, Month en Day alsmede Hour, Minute en Second zijn ingeschakeld. Zet de optie Original file name (originele bestandsnaam) daarentegen uit. Klik dan op de knop Rename, waarna de bestanden snel worden hernoemd én gekopieerd naar de eerder gekozen doelmap.

Stap 5

[afbeelding0]Ter controle vindt u in het rechterpaneel van Exif Renamer een logtekst; eventuele problemen worden hier netjes vermeld. Start nu de Verkenner en blader naar de in Stap 3 gekozen doelmap. Zoals u ziet zijn de bestandsnamen netjes gewijzigd in een combinatie van datum en tijdstip van de opname. In principe kunt u nu de originele map met foto's verwijderen. Doe dat nu nog even niet, want we gaan verder experimenteren met Exif Renamer. U kunt wel even alle foto's uit de doelmap verwijderen. Doet u normaal gesproken natuurlijk niet, maar we willen even een schone map voor het volgende experiment.

Stap 6

[afbeelding0]Is de datum-tijdcombinatie in de bestandsnaam voor u nog niet duidelijk genoeg, dan kunt u desgewenst ook nog een eigen tekst vooraf laten invoegen. Dat kan bijvoorbeeld de locatie van de foto's zijn. Tik daarvoor in het veld achter Prefix (bijvoorbeeld) een plaatsnaam, gevolgd door een liggend streepje (spatie of komma mag ook als u dat mooier vindt). Klik opnieuw op de knop Rename! en controleer in de doelmap hoe de bestandsnamen er nu uitzien. Superduidelijk toch?

Stap 7

[afbeelding0]Naast een voorvoegsel (prefix) kunt u ook een achtervoegsel (suffix) invoeren. U kunt bijvoorbeeld als methode aanhouden dat het voorvoegsel de plaats of omgeving aangeeft en het achtervoegsel een  specificatie, bijvoorbeeld de gelegenheid. Bijvoorbeeld iets als 'bij oma' of 'in het hotel'. Schakel hiervoor de optie Suffix in en typ de gewenste tekst in het veld daarachter. Zet een spatie, komma of liggend streepje voor de tekst om de zaak leesbaar te houden en klik weer op Rename!

Stap 8

[afbeelding0]Een laatste praktische mogelijkheid van Exif Renamer is het corrigeren van de tijd. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd of andersom zet u hoogstwaarschijnlijk alle zichtbare klokken gelijk. De klok in  de digitale camera wordt dan heel makkelijk (en niet geheel verwonderlijk) over het hoofd gezien. Een ander bekend probleem is dat u op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone. Denk aan Mexico of  Siberië. De klok in de camera staat dan meestal nog gewoon op de vaderlandse tijdzone ingesteld. Geen probleem! Onder het kopje Change time in file name (verander tijd in bestandsnaam) kunt u netjes het verschil in uren toevoegen of aftrekken. Het is zelfs mogelijk om minuten en seconden te corrigeren, maar dat is normaal gesproken zinloos. De hoofdtijdzones zijn alleen op hele uren afgerond, in sommige gevallen echter op halve uren. Zomer- en wintertijd verschillen natuurlijk altijd precies één uur van elkaar. Wilt u bijvoorbeeld een tijdsverschil van zes uur overbruggen in uw bestandsnaam, dan kiest u ofwel de optie add time (zes uur later) of subtract time (zes uur eerder), een en ander afhankelijk van welke richting u bent afgereisd. Wederom even op Rename! klikken en uw fototijdstippen zijn netjes gecorrigeerd naar de lokale tijd van uw vakantieadres. Om die lokale tijden te controleren is een bezoekje aan <a href="http://www.apporte.nl/wereld-tijdzones/tijdzones_wereldtijden.html" target="_blank">deze webpagina</a> érg handig. U vindt daar een wereldkaart met alle belangrijke tijdzones, terwijl u in het menu rechts onderin zelfs de lokale tijd van de meest exotische bestemmingen kunt vinden. Handig om voorafgaand aan uw vakantietrip naar Verweggistan uw horloge én cameraklok gelijk te zetten, of om achteraf de tijden in uw camera mee te corrigeren. Vergeet uiteraard bij terugkomst in Nederland uw cameraklok niet weer op de hier geldende tijd terug te zetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten