Ditto Clipboard Manager: Knippen & plakken 2.0 2013-11-04T15:48:07

Videomailen: Zeg het met beeld

BitTorrent misbruikt door film- en platenmaatschappijen

Ditto Clipboard Manager: Knippen & plakken 2.0

Ditto Clipboard Manager: Knippen & plakken 2.0

Het Windows klembord is handig, maar beperkt: het onthoudt in principe alleen het laatste item en zomaar in het klembord kijken is er ook niet bij. Nee, dan het gratis tooltje Ditto Clipboard Manager: dat houdt al uw knipsels bij, ongelimiteerd!

copy paste

1. Installatie

U vindt Ditto Clipboard Manager (3.18.24.0) op ditto-cp.sourceforge.net. Er zijn zelfs verschillende versies: 32 bit, 64 bit en een ‘draagbare’ variant die geen echte installatie behoeft en zich dus ook vanaf een usb-stick laat aansturen. De installatie is zo gebeurd en als u dat zo aangeeft, start de tool voortaan samen met Windows op. Na het opstarten valt er weinig te merken van het programma: alleen een nieuw pictogram in het Windows systeemvak verraadt zijn aanwezigheid.

2. Naar het klembord

Een item naar het Ditto klembord verhuizen doet u met de sneltoetsen die u ook al van het Windows klembord kent: Ctrl+C om te kopiëren, Ctrl+X om te knippen. Met Ctrl+V plakt u het meest recente item in het gewenste programmavenster. Maar waar u bij het Windows klembord alleen het laatst gebruikte item kunt gebruiken, bewaart het Ditto klembord bewaart ook alle vorige items (clips)!

Hoe vraagt u dan een eerder bewaarde clip op? Heel eenvoudig: klik met de linkermuisknop op het Ditto-pictogram of, sneller nog, gebruik de sneltoets Ctrl+` (Qwerty) of Ctrl+ù (Azerty). U krijgt nu in chronologische volgorde alle clips uit het Ditto klembord te zien. Een dubbelklik volstaat om de gewenste clip te plakken.

3. Clipbeheer

U hebt intussen gemerkt dat lange teksten niet volledig te zien zijn in het klembord en dat afbeeldingen beperkt zijn tot een miniatuur. Geen nood: als u de F3-toets indrukt, krijgt u de geselecteerde clip in vol ornaat te zien. Een clip(tekst) zelf aanpassen is eveneens mogelijk: hetzij via de sneltoets Ctrl+E, hetzij door die clip met de rechtermuisknop aan te klikken en Clip bewerken te kiezen. Uw aanpassingen legt u vast via het diskette-pictogram. Overigens is het ook mogelijk een geheel nieuwe clip aan te maken (sneltoets: Ctrl+N).

Uiteraard laten oudere items zich ook weer uit het klembord verwijderen. U hoeft alleen maar de overtollige items te selecteren, al dan niet met ingedrukte Ctrl-toets (gespreide selectie) of Shift-toets (aaneensluitende selectie). Vervolgens drukt  u op de Delete-toets en bevestigt u met Ja.

4. Groepen

Tenzij u rigoureus oude clips verwijdert, dreigt het Ditto klembord na verloop van tijd wel onoverzichtelijk te worden. Nu hebt u onderaan wel een zoekbalk ter beschikking, maar toch. Een betere oplossing is dan: indelen in groepen. Dat doet u eveneens vanuit het snelmenu van het klembord, waar u achtereenvolgens Groepen, Nieuwe groep selecteert (sneltoets: Ctrl+F7) en de groepsnaam intikt. Een clip naar zo’n groep verhuizen kan op verschillende manieren – verslepen hoort daar jammer genoeg niet bij. U kunt bijvoorbeeld het eigenschappenvenster van die clip openen (sneltoets: Alt+Enter) en daar de gewenste groep aanduiden bij Verplaatsen naar.

5. Opties

U houdt het haast niet voor mogelijk hoeveel opties en instellingen een ‘simpele’ klembordbeheerder als Ditto Clipboard Manager u biedt. Wanneer u in het snelmenu Opties aanklikt, duikt een venster op met acht goed gevulde tabbladen. We kunnen hier slechts een paar interessante opties bespreken.

Op het tabblad Algemeen kunt u er alsnog voor zorgen dat Ditto automatisch met Windows opstart (mocht u dat in stap 1 vergeten zijn). Ook de taal laat zich hier op Dutch instellen, als dat niet standaard al het geval was. Niet onbelangrijk: u legt hier ook het maximum aantal clips vast dat Ditto bijhoudt en u kunt aangeven na hoeveel dagen ze ‘verlopen’. Op het tabblad Sneltoetsen kunt u onder meer de standaardsneltoets voor het Ditto-menu wijzigen. Het tabblad Vrienden is wellicht niet wat u denkt: hier bepaalt u namelijk van welke computers Ditto clips mag ontvangen. Jawel, over uw netwerk dus! Wedden dat u nooit meer zonder Ditto Clipboard Manager wilt?

Tekst: Toon van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 18, jaargang 2012


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus