Doorzoek met gemak uw pc én internet

© CIDimport

Doorzoek met gemak uw pc én internet

Geplaatst: 24 juni 2007 - 21:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:24

Redactie ID.nl

Vindt snel wat u zoekt door gebruik te maken van de MSN Search Toolbar met Windows Desktop Search. Soms levert het surfen op internet hoofdzakelijk knallende hoofdpijn op. U moet popups onderdrukken - ze liefst vermijden, het invullen van formulieren komt telkens terug en er valt verder altijd wel wat te zoeken.

Vindt snel wat u zoekt door gebruik te maken van de MSN Search Toolbar met Windows Desktop Search. Soms levert het surfen op internet hoofdzakelijk knallende hoofdpijn op. U moet popups onderdrukken - ze liefst vermijden, het invullen van formulieren komt telkens terug en er valt verder altijd wel wat te zoeken. Het gratis hulpje MSN Search Toolbar met Windows Desktop Search bevat een aantal gereedschappen die het speuren op internet gemakkelijker maken, en biedt ook de tabbladen die Internet Explorer ontbeert. Het zoeken staat centraal, zowel op internet als op uw eigen pc. Een zoekveld op de Taakbalk zorgt ervoor dat u in slechts een paar klikken vindt wat u zoekt.

Stap 1

[afbeelding0]Start Internet Explorer en ga naar desktop.msn.nl en klik aldaar op de knop Toolbar nu downloaden - GRATIS. Klik in het dialoogvenster Bestand downloaden - Beveiligingswaarschuwing op de knop Opslaan en bewaar het bestand (bijvoorbeeld) op uw Bureaublad. Zodra het downloaden voltooid is dubbelklikt u op het net binnengehaalde bestand MsnSearchToolbarSetup_nl-nl.exe. Klik op de knop Uitvoeren in opnieuw een waarschuwingsvenster waarna de installatiewizard start. Klik in de eerste stap op Volgende, ga akkoord met de gebruikersvoorwaarden en klik wederom op Volgende. Mocht u nog een venster van Internet Explorer geopend hebben staan, sluit dat dan eerst; dit kan snel via het waarschuwingsvenster. Na installatie gebeuren er twee dingen: eerst wordt op de achtergrond uw harde schijf geïndexeerd, om het zoeken en vinden van bestanden te versnellen. U krijgt daarvan melding rechts onderin uw beeldscherm. Ten tweede verschijnt er een instellingenwizard, waarin u op Volgende moet klikken.

Stap 2

[afbeelding0]In de nu voor u staande configuratiestap is het handig om beide aangeboden opties ingeschakeld te laten staan zodat zowel de zoekbalk in Internet Explorer als in Windows Verkenner maar ook de menu- en werkbalk zichtbaar zijn. Klik op Volgende en geef aan of u msn.search.nl de standaard zoekpagina in uw browser wilt laten zijn én of u van MSN.nl uw startpagina wilt maken. Hebt u al een favoriete startpagina ingesteld, schakel deze laatste optie dan uit. Klik wederom op Volgende en geef aan welke bestandssoorten geïndexeerd moeten worden. We laten hier de standaardinstellingen voor wat ze zijn en dus volstaat een klik op Volgende. Schakel in de laatste stap de optie 'Bekijk welke extra's je kunt downloaden' uit en klik op Voltooien.

Stap 3

[afbeelding0]Start Internet Explorer waar als het goed is de nieuwe MSNzoekbalk bovenin zichtbaar is. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, klik dan met uw rechtermuisknop in een leeg stukje van de al aanwezige werkbalken en selecteer in het verschenen menu de optie MSN Search Toolbar. Merk op dat er twee nieuwe onderdelen zijn verschenen: de eigenlijke zoekbalk plus een balk met tabbladen. Daarmee kunt u meerdere geopende pagina's in één enkel browservenster beheren, waarover later in deze workshop meer.

Stap 4

[afbeelding0]Om de MSN-zoekbalk verder te configureren klikt u op de knop die eruit ziet als een tang met een schroevendraaier, rechts op de zoekbalk. Klik in het verschenen venster in de kolom links op Algemeen. Zorg daar dat het juiste land en de juiste taal zijn ingesteld, of selecteer deze alsnog via het selectiemenu achter Land of regio. Klik vervolgens in de linkerkolom op Toolbar en kies welke knoppen u wilt laten zien op de werkbalk. De knoppen die u niet interessant lijken schakelt u simpelweg uit. Mocht u ooit van gedachten veranderen, dan kunt u ze later alsnog inschakelen. Klik op OK om de eventueel gemaakte wijzigingen door te voeren.

Stap 5

[afbeelding0]Om nu iets te zoeken op internet is het niet meer nodig om een specifieke zoekpagina te openen. Tik gewoon de gewenste zoekopdracht in het zoekveld op de MSN-werkbalk en druk op Enter. Rechts van de knop Zoeken op internet (die weer rechts staat van het net genoemde zoekveld) staat een klein, naar beneden gericht pijltje. Klik hierop en u krijgt een paar extra zoekhulpjes te zien. Zo kunt u bijvoorbeeld specifiek in nieuwsverhalen laten zoeken, of alleen afbeeldingen laten zoeken. Ook zoeken in een telefoon- of bedrijvengids behoort tot de mogelijkheden. Wilt u de harde schijven in uw pc laten doorzoeken op de net ingevoerde term, schakel dan de optie Doorzoek Bureaublad in.

Stap 6

[afbeelding0]Hebt u eenmaal een zoekopdracht gegeven en een site bezocht, dan kunt u controleren hoe vaak de gezochte term op een pagina voorkomt. Klik daarvoor eerst op de knop met de gele markeerstift en klik vervolgens op OK in het venster Over Markeren. U ziet nu alle zoekwoorden duidelijk gemarkeerd in de gevonden pagina. Klik op het knopje direct rechts van de markeerstift, dan krijgt u een miniatuurweergave te zien van de geopende pagina met het precieze aantal keren dat het zoekwoord in de tekst aanwezig is. U kunt de miniatuurweergave trouwens ook gebruiken om snel door een pagina te bladeren. De markeerstift uitschakelen doet u door nogmaals op de markeerstift-knop te klikken.

Stap 7

[afbeelding0]Een van de meer slaapverwekkende klusjes op internet is het invullen van online formulieren, bijvoorbeeld als u een bestelling plaatst of informatie aanvraagt. Doorgaans wordt steeds hetzelfde gevraagd. In dat geval schiet de formulier-invulhulp van MSN Search Toolbar u te hulp. Helaas is deze optie alleen beschikbaar in de Engelstalige versie van Windows met een eveneens Engelstalige versie van de zoekbalk. Dat werkt zo: Klik op de knop die eruit ziet als een blauwe pen, selecteer de optie Add Or Change Adresses en klik op Add. Vul nu zoveel mogelijk standaardvelden in, waarna voortaan iedere keer als u op een webpagina een formulier moet invullen, u alleen nog maar op de formulierknop hoeft te klikken waarna het allemaal vanzelf gaat. Hoewel deze optie voor de Nederlandse versie van de zoekbalk niet interessant is, noemen we 'm toch even. Misschien gebruikt u op uw werk namelijk wel een Engelstalige Windows en dan is deze optie beslist handig.

Stap 8

[afbeelding0]Als u zich overigens zorgen maakt om de veiligheid van uw gegevens wat betreft de formulierenhulp uit Stap 7, weet dan dat dergelijke persoonlijke zaken beschermd worden door een wachtwoord. Desondanks wagen wij het te betwijfelen of het een goede zaak is om bijvoorbeeld creditcardgegevens op uw werk- of studiecomputer achter te laten.

Stap 9

[afbeelding0]Als u meerdere websites tegelijk opent in Internet Explorer, betekent dat normaal gesproken al snel een brij aan openstaande vensters. Vervelend als u even snel wat prijzen of programma's van politieke partijen met elkaar wilt vergelijken. Ook hier biedt de MSN-zoekbalk uitkomst in de vorm van een tabblad voor elke nieuwe pagina, kortweg 'browsen met tabbladen' geheten. In plaats van een nieuw Internet Explorer-venster te openen klikt u voortaan op de blauwe plus, waarna een nieuw tabblad verschijnt. U kunt ook met uw rechtermuisknop op een link in een pagina klikken, waarna een menu verschijnt. Klik in dat menu op Openen in een nieuwe achtergrondtab of Openen in een nieuwe voorgrondtab, al naar gelang wat u wenst.

Stap 10

[afbeelding0]U kunt de tabbladen gebruiken als een verlengstuk van de lijst met Favorieten. Door op de knop Open Mijn tabs te klikken opent u in één klap een hele serie aan favoriete pagina's, elk op een apart tabblad. Om sites als zodanig te configureren opent u eerst de gewenste pagina's elk in een tabblad. Klik vervolgens op het kleine, naar beneden gerichte pijltje naast de knop Open Mijn tabs en kies in het verschenen menu voor Stel mijn huidige pagina's in als Mijn tabs. Om deze set pagina's de eerstvolgende keer weer in één klap te openen klikt u op de knop zelf.

Stap 11

[afbeelding0]De MSN Zoekbalk is behalve een handige speurneus ook een effectief instrument tegen ongewenste popup-vensters. Deze bescherming tegen oprispende reclamevensters staat standaard ingeschakeld, maar kan eenvoudig worden uitgeschakeld door op de knop Geblokkeerd in de MSN-zoekbalk te klikken. Weer inschakelen doet u door nogmaals op dezelfde knop te klikken (die dan inmiddels Toegestaan is gaan heten). Sommige websites, zoals die van banken, maken op een legitieme wijze gebruik van popups. Wilt u vervelende popups onderdrukken maar niet de popups van (bijvoorbeeld) uw bank blokkeren, klik bij het bezoeken van een dergelijke site op het kleine, naar beneden gerichte pijltje rechts van de net genoemde knop en kies in het verschenen menu de optie Popups toestaan voor deze site. U kunt ook op Opties klikken en handmatig sites toevoegen.

Stap 12

[afbeelding0]De volgende drie knopjes naast de blokkeer/deblokkeerknop voor popups bieden toegang tot een aantal Microsoft/MSN hulpprogramma's: Hotmail, Messenger en MSN Spaces. Door op deze knoppen te klikken wordt telkens een bijbehorende webpagina geopend; via het kleine naar beneden gerichte pijltje rechts van elk knopje krijgt u toegang tot extra opties. U kunt bijvoorbeeld direct naar het Postvak IN van uw hotmailaccount gaan, nieuwe contactpersonen aanmaken of de momenteel geopende pagina naar iemand mailen. Op dezelfde manier snelt u naar uw weblog via de knop Spaces.

Stap 13

[afbeelding0]Een andere handige toepassing van de MSN zoekbalk is zijn vermogen om snel uw computer te doorzoeken naar het een of ander. Typ daarvoor in de zoekbalk rechts onder in uw beeldscherm (in de buurt van de klok) de gewenste zoekterm. Terwijl u typt begint het zoeken meteen, een venster toont direct de gevonden resultaten. Klik op 'meer' onderaan de lijst als u niet meteen ziet wat u zoekt. Door op de knop Web te klikken kunt u vanuit de  Taakbalk meteen op internet zoeken in plaats van eerst Internet Explorer op te starten.

Stap 14

[afbeelding0]In plaats van domweg op 'meer' te klikken kunt u ook de hele zoekterm intikken en daarna op de Enter-toets drukken. Er opent dan aan de linkerkant een nieuw venster met daarin de gevonden resultaten. Met de knoppen Alles, Documenten, E-mail, Muziek en Overige stelt u in welke 'gevonden voorwerpen' getoond moeten worden. Klik op een zoekresultaat en u krijgt in het rechterpaneel een voorbeeld van het bijbehorende document te zien. Ideaal voor als u niet helemaal zeker bent of het is wat u zoekt. Hebt u gevonden wat u zocht, dan dubbelklikt u erop om het bijbehorende bestand te openen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten