Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!

© CIDimport

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!

Geplaatst: 20 juli 2012 - 07:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:18

Redactie ID.nl

Een eigen website maken moeilijk? Echt niet: met WordPress ontwerpen ook niet-nerds mooie sites. Om te bewijzen hoe makkelijk dit cms (content management system) te gebruiken is, ging onze vaste medewerker Maikel ermee aan de slag. Zijn doel: binnen een dag een website maken waarmee hij zichzelf als tekstschrijver kan promoten.

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479615

© CIDimport

Omdat ik weinig kaas heb gegeten van html en andere ingewikkelde programmeertalen, zoek ik al een tijdje naar een gebruiksvriendelijke oplossing voor mijn beoogde website. Natuurlijk zijn er genoeg webdesigners en internettechneuten die mij tegen een forse vergoeding willen helpen. Maar voordat ik een zak met geld neerleg, wil ik eerst zelf eens proberen om van www.maikmedia.nl een mooie website te maken. Erg veel geduld heb ik niet, want ik wil dat het merendeel van de website binnen een dag af is.

Na de nodige verdieping lijkt WordPress me een ideale partner. Het is gratis, Nederlandstalig en eenvoudig in gebruik. Je kiest een aantrekkelijke vormgeving, waarna je de webpagina’s simpel kunt vullen met teksten, afbeeldingen en filmpjes. Daarnaast bestaan er duizenden plugins om je website volledig naar eigen smaak in te richten. Maar het allerbelangrijkste: WordPress vereist niet per se programmeerkennis om het te gebruiken. Genoeg reden om direct aan de slag te gaan!
 

 

Hostingprovider

Een hostingprovider regelt dat uw website toegankelijk is voor bezoekers. Het is daarom belangrijk om te bepalen welke aanbieder u kiest. WordPress is een softwarepakket dat zich op een webserver laat installeren. Zorg ervoor dat u een hostingprovider neemt die overweg kan met minimaal PHP 5.2.5 en MySQL 5.0. 

 

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479617

© CIDimport

1. Installatie

Bij de meeste hostingproviders is het mogelijk om WordPress met één muisklik te installeren vanaf de server, zoals Strato en Hosting2GO. Sommige aanbieders verbinden hieraan extra kosten. Om deze kosten te besparen, installeer ik WordPress zelf op de server van mijn hostingprovider. Op nl.wordpress.org is de nieuwste Nederlandstalige versie te vinden.

Voordat ik de installatie start, maak ik bij mijn hostingprovider eerst een nieuwe database en databasegebruiker aan. In de uitgepakte WordPress-map hernoem ik wp-config-sample.php naar wp-config.php. Vervolgens open ik het bestand in Kladblok en vul ik mijn databasegegevens in. Ik hoef nu alleen nog maar de inhoud van de WordPress-map naar de webserver te uploaden.

Met het ftp-programma FileZilla is dat zo geregeld (www.filezilla-project.org). Ik vul de inloggegevens van mijn hostingprovider in en vervolgens verzend ik de inhoud van de WordPress-map naar mijn webserver. Via het webadres www.maikmedia.nl/wp-admin/install.php is de installatieprocedure een eitje. Als u zelf met WordPress aan de slag gaat, vervangt u www.maikmedia.nl uiteraard door uw eigen domeinnaam. Op www.computeridee.nl/artikel/zelf-een-weblog-starten leest u een uitgebreider artikel over hoe u de installatie in orde kunt maken. Vindt u deze zaken te ingewikkeld? Zorg dan dat u een hostingprovider neemt met een voorgeïnstalleerde versie van WordPress.

  

 

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479620

© CIDimport

2. Cms instellen  

Na de installatie log ik in met mijn gebruikersnaam en wachtwoord. Het Dashboard opent op het scherm. Ik bevind me nu ‘achter de schermen’ van mijn website. Hier zijn alle opties voorhanden om de voorkant volledig op de schop te gooien, zodat er een mooie en unieke website ontstaat. Ik kan hier bijvoorbeeld een aantrekkelijke lay-out kiezen en extra pagina’s toevoegen.

Voordat ik daarmee begin, pas ik eerst de instellingen van WordPress aan. Hiervoor klik ik aan de linkerkant op Instellingen en Algemeen. In de velden Sitetitel en Site omschrijving geef ik aan welke teksten de website prominent moet weergeven. Verder wijzig ik de Tijdzone, waarna ik de wijzigingen opsla. Onder Permalinks zorg ik voor leesbare url’s van mijn gepubliceerde berichten. WordPress heeft namelijk de neiging om getallen en vreemde tekens in weblinks te gebruiken. Ook de andere subcategorieën onder Instellingen zijn interessant om even door te nemen. Voor mijn website is het niet nodig om hier iets aan te passen.

 

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479621

© CIDimport

3. Thema kiezen

Het is de bedoeling dat de website er zo goed uit komt te zien. Dat kan alleen met een strakke vormgeving. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om de website een fraai uiterlijk mee te geven. Er zijn binnen het cms honderden gratis thema’s beschikbaar die ik op mijn website los kan laten. Ik neem een kijkje bij Weergave, Thema’s en tabblad Thema’s installeren. Via trefwoorden en het Eigenschap filter probeer ik een passende vormgeving te vinden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er is zoveel keus! Ik installeer verschillende thema’s en bekijk het resultaat aan de voorkant van mijn website.

Kieskeurig als ik ben, kan het gratis aanbod mij niet helemaal overtuigen. Om die reden neem ik voor 39 dollar per jaar (exclusief btw) een abonnement bij www.elegantthemes.com. Hiermee heb ik toegang tot tientallen professionele thema’s. Overigens wil het niet zeggen, dat u hetzelfde hoeft te doen. Binnen de WordPress-gemeenschap zijn er genoeg goede gratis thema’s te vinden.

Het thema dat ik heb gekozen, bestaat uit een zip-bestand. Binnen de admin-omgeving ga ik naar Weergave, Thema’s, Thema’s installeren en Uploaden. Vervolgens verzend ik het zip-bestand naar de webserver. Na activatie is de nieuwe vormgeving meteen zichtbaar. Onder de rubriek Weergave verschijnt er een nieuwe subcategorie. Hiermee is het uiterlijk aanpasbaar. Zo voeg ik een logo toe, wijzig ik het kleurenschema en kies ik een andere indeling. Handig, want daarmee krijgt de website een unieke uitstraling.

 

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479812

© CIDimport

4. Berichten

Vanzelfsprekend wil ik als professioneel tekstschrijver mijn website vullen met interessante inhoud, zodat bezoekers alle benodigde informatie kunnen vinden. WordPress biedt hiervoor twee publicatievormen, namelijk pagina’s en berichten. Pagina’s zijn bij uitstek geschikt om statische informatie te publiceren, bijvoorbeeld gegevens over een bedrijf, een contactformulier of een disclaimer. Berichten bieden de mogelijkheid om pagina’s te vullen met flexibele inhoud. Het recentste bericht staat altijd bovenaan. Omdat ik een nieuwssectie op mijn website wil bijhouden, ligt deze optie het meest voor de hand.

Ik ga eerst een aantal nieuwsberichten maken, waarna ik ze op een nieuwspagina publiceer. In het admin-gedeelte klik ik op Berichten en Nieuw bericht. Ik bedenk een titel en typ de tekst. Aan de rechterkant is er een onderdeel om categorieën aan het bericht te koppelen. Categorieën zijn zeer belangrijk om de juiste berichten op een bepaalde webpagina weer te geven. Omdat ik een nieuwssectie wil maken op mijn website, koppel ik dit bericht aan de categorie Nieuws. Verder voeg ik tags toe aan het bericht. Dit zijn trefwoorden waarmee bezoekers simpel informatie over gelijksoortige onderwerpen kunnen opvragen. Het thema dat ik gebruik, ondersteunt miniaturen. Om wat meer kleur aan het bericht te geven, voeg ik daarom een afbeelding toe. Ik maak hiervoor een extra Thumbnail-veld aan en voer de url van de afbeelding in. Als u zelf miniaturen wilt toevoegen, volg dan hiervoor de aanwijzingen van de thema-ontwikkelaar. Ten slotte klik ik op de knop Publiceren.

5. Pagina’s

Berichten krijgen van WordPress een unieke link. De bezoeker weet uiteraard niet onder welke url’s de berichten zijn gepubliceerd. Gelukkig is het bij veel thema’s mogelijk om berichten van een bepaalde categorie te bundelen op een webpagina. In het admin-gedeelte kies ik voor Pagina’s en nieuwe pagina. Ik vul als titel Nieuws in en typ een introbericht. Vervolgens selecteer ik onder Template een blog en kies ik als categorie Nieuws. Als laatste bevestig ik met Publiceren. Alle berichten waaraan de categorie Nieuws is gekoppeld, verschijnen voortaan automatisch op de zojuist aangemaakte blog-pagina. Om mijn website wat meer smoel te geven, maak ik ook nog enkele statische pagina’s aan.

 

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479814

© CIDimport

6. Menuvolgorde

Afhankelijk van het thema geeft WordPress categorieën en/of webpagina’s in het navigatiemenu van de website weer. In mijn geval zijn beide onderdelen hierin terug te vinden. Dat is niet de bedoeling, want ik heb tenslotte al een nieuwspagina met alle berichten. De categorie Nieuws kan dus achterwege blijven, want dubbele menunamen zijn natuurlijk zinloos. Daarom ga ik naar Weergave en Menu’s. Ik bedenk een menunaam en klik op Menu aanmaken. Nadat ik de juiste menulocatie binnen mijn thema heb geselecteerd, voeg ik de gewenste pagina’s toe. Er is ook een mogelijkheid om categorieën met berichten toe te voegen, maar dat is in mijn geval dus niet nodig. De volgorde is simpel aanpasbaar door de items te verslepen. Met Menu opslaan bewaar ik de instellingen.

  

 

 

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479816

© CIDimport

7. Plugins  

Een groot voordeel is dat WordPress duizenden plugins ondersteunt. Deze mini-applicaties bieden de gelegenheid om extra functies toe te voegen. Ze zijn erg populair en gemakkelijk in gebruik, omdat het niet nodig is om aan de programmeercode te sleutelen. Het onderdeel is binnen het cms bereikbaar via Plugins en Nieuwe plugin. Met een trefwoord is een bruikbare uitbreiding snel gevonden. Voordat ik iets installeer, kijk ik wel eerst even wat de mening van andere gebruikers over de plugin is. Heeft een bepaald hulpje een lage waardering, dan zoek ik liever even verder.

Omdat ik aan de contactpagina een formulier wil toevoegen, lijkt het hulpje Contact Form 7 me wel handig. Hiermee sturen bezoekers simpel een bericht via e-mail, zonder dat ze een eigen mailprogramma hoeven te openen. Na de installatie is het nodig om de plugin te activeren. In het admin-gedeelte verschijnt een apart onderdeel voor de configuratie. Om het formulier zichtbaar te maken, voeg ik de code [contact-form-7 id="225" title="Contact form 1"] aan de inhoud van de pagina toe.

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld, want er bestaan nog veel meer plugins die de moeite waard zijn. Naast extra functionaliteit aan de voorkant, zijn ook veel zaken achter de schermen met plugins aanpasbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan zoekmachineoptimalisatie, statistieken en tools die de website sneller maken. De meeste plugins nestelen een eigen configuratiemenu in WordPress, zodat de instellingen eenvoudig zijn te wijzigen. Overigens installeer ik alleen zinvolle plugins. Een overdaad aan uitbreidingen leidt namelijk tot een trage website.

 

Eigen Wordpress-website? Zo gepiept!-16479818

© CIDimport

8. Widgets

De meeste thema’s hebben ruimte voor een zijbalk met widgets. Hieraan voegen gebruikers vrijblijvend verschillende zaken toe, zoals een kalender, aangepast navigatiemenu of zoekformulier. Ook plugins duiken vaak in de vorm van widgets op binnen de zijbalk. Ik wil graag op de website mijn laatste tweets weergeven. Ik probeer diverse relevante plugins uit, maar Really Simple Twitter bevalt me het best. Via Weergave en Widgets bepaal ik de inhoud. Ik hoef de widget alleen maar naar de Sidebar-sectie te slepen. Vervolgens geef ik mijn gebruikersnaam van de microblogdienst op en selecteer ik het gewenste aantal tweets. Na een muisklik op Opslaan zijn de berichtjes aan de voorkant zichtbaar.

Een euforisch gevoel overrompelt me. De zijbalk vult namelijk de overgebleven lege plek op mijn homepage in. Binnen een dag een mooie website maken kan dus echt! Het fundament heb ik binnen een paar uurtjes gelegd en over het resultaat ben ik eigenlijk best tevreden. Toch ben ik nog niet klaar. WordPress biedt nog veel meer geavanceerde mogelijkheden om mijn website te verfraaien. Die kans laat ik natuurlijk niet aan me voorbijgaan. De komende dagen ben ik dus nog wel even bezig…

Tekst: Maikel Dijkhuizen

 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 9, jaargang 2012

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten