Eigentijdse pc 2013-11-04T17:03:21

Europeanen niet goed met technologie

Southpark integraal online

Eigentijdse pc

Eigentijdse pc

Als het goed is, is uw pc qua veiligheid helemaal bij de tijd, mede dankzij de automatische updatefunctie van Windows. Die gaan we controleren. Bent u om welke reden dan ook niet helemaal zeker van het goed functioneren van de automatische updates, controleer dan met een speciaal programma of uw Windows naar behoren is geüpdatet is.

Als het goed is, is uw pc qua veiligheid helemaal bij de tijd, mede dankzij de automatische updatefunctie van Windows. Die gaan we controleren. Bent u om welke reden dan ook niet helemaal zeker van het goed functioneren van de automatische updates, controleer dan met een speciaal programma of uw Windows naar behoren is geüpdatet is. Mocht dat niet zo zijn, dan leest u hoe u eventuele problemen oplost. Het programma heet Baseline Security Analyzer en is eigenlijk een tool voor systeembeheerders. Maar laat u daardoor (en ook niet door de Engelse taal) afschrikken, Baseline werkt verbazingwekkend simpel.

Stap 1

[afbeelding0]Start uw browser en ga naar Microsoft.com. Klik aldaar in de kolom aan de linkerkant onder het kopje 'Informatie over' op Downloads. Tik dan in het veld achter Zoeken (laat het selectiemenu staan op Alle downloads) de tekst Baseline Security Analyzer. Activeer het selectievakje voor de optie Ook Engelse downloads weergeven en klik op de knop Start. Klik op de eerste gevonden link (Microsoft Baseline Security Analyzer v2.0.1 (for IT Professionals)), waarna een nieuwe pagina opent. Aldaar moet u eerst op de knop Continue klikken zodat Microsoft kan controleren of u een legale versie van Windows hebt. Als deze hobbel is genomen klikt u tot slot op de downloadknop achter MBSASetup-EN.msi voor de Engelstalige versie. Bewaar het installatiebestand voorlopig op uw Bureaublad, dubbelklik na downloaden op het bestand en doorloop de installatiewizard. Kwestie van een paar keer op Next klikken, de licentieovereenkomst accepteren en klaar.

Stap 2

[afbeelding0]We gaan uit van de eenvoudigste situatie en scannen één computer op mogelijke veiligheidsrisico's en/of het ontbreken van essentiële updates. Start Baseline Security Analyzer door in het menu Start, Alle programma's op de bijbehorende programmanaam te klikken. In het hoofdvenster klikt u op Scan a computer (scan een computer). In principe staan alle instellingen hier goed. Let op dat de pc waar vanaf u werkt geselecteerd is. Dat is te zien in het veld achter Computer name. Klik op Start scan om uw pc te laten controleren. Eerst wordt een bestand van de Microsoft-website gedownload, daarna begint het scannen.

Stap 3

[afbeelding0]Als het scannen voltooid is, behoren de meeste gecontroleerde onderdelen een groen V-teken te hebben. Een foutmelding betekent meestal dat iets ontbreekt, bijvoorbeeld een update of dat sprake is van een verkeerde veiligheidsinstelling. U kunt dan informatie krijgen over hoe het probleem op te lossen door op de link How to correct this te klikken en de (Engelstalige) instructies te volgen. Veel makkelijker en sneller is het uitvoeren van een handmatige Windows Update; klik daarvoor in het menu Start, Alle programma's op Microsoft Update en volg de (Nederlandse) instructies. Voer na deze update en een eventuele herstart van de pc de Baseline Security Analyzer nogmaals uit; grote kans dat de problemen nu zijn opgelost. Over sommige zaken hoeft u zich overigens helemaal geen zorgen te maken. Als u bijvoorbeeld zeker weet dat u een beveiligingspakket gebruikt, bestaande uit tenminste een virusscanner en een firewall en die firewall zeker weten actief is, mag u de waarschuwing over de uitgeschakelde Windows-firewall negeren. Sterker nog: het is géén goed idee om twee verschillende firewalls op één systeem te hebben draaien. Over specialistische zaken als SQL-servers hoeft u zich als eenvoudige eindgebruiker ook geen al te grote zorgen te maken.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord