Family Treebuilder: Zet eens een stamboompje op!

© CIDimport

Family Treebuilder: Zet eens een stamboompje op!

Geplaatst: 2 september 2011 - 10:19

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:35

Redactie ID.nl

Met de stamboomsoftware Family Tree Builder brengt u de familiegeschiedenis in kaart. Lijkt genealogie u een saaie klus? Welnee! U gebruikt tijdbesparende functies om de stamboom zo compleet mogelijk te maken. En mocht u er zelf niet uitkomen, dan schakelt u snel de hulp van familieleden in.

Family Treebuilder: Zet eens  een stamboompje op!-16475472

© CIDimport


Family Tree Builder is zeer uitgebreide software om uw afkomst voor eens en altijd vast te leggen. Binnen het programma vindt u gebruiksvriendelijke gereedschappen om de stamboom met zo min mogelijk fouten te creëren. Zo worden onmogelijke gebeurtenissen automatisch herkend en u ontdekt met de functie Smart Matches wellicht onbekende familieleden. Het programma heeft echter nog veel meer voor u in petto. U ziet bijvoorbeeld op een geografische kaart in welke steden en dorpen uw voorouders leefden en u maakt mooie diagrammen. Verder voegt u foto’s, video’s en documenten toe om herinneringen uit het verleden en heden op een centrale plaats te bewaren. Is de stamboom af? U publiceert de uitwerking met één muisklik op het web, waarna u alle verre ooms en tantes eenvoudig toegang geeft.

1. Installatie

U downloadt de basis-versie van Family Tree Builder vanaf www.myheritage.nl/family-tree-builder. Klik op Gratis download en voer het exe-bestand uit. Een pluspunt is dat er een Nederlandse vertaling van de software bestaat. Kies in het uitrolmenu voor Dutch en klik op OK. Doorloop de resterende stappen van de wizard om de installatieprocedure te voltooien. Als u het vinkje laat staan in het laatste scherm, opent het programma vanzelf. U dient eerst een account aan te maken. Family Tree Builder is namelijk een product van de genealogiewebsite MyHeritage. Door middel van een account is het mogelijk om uw stamboom online te publiceren. Klik op Nu registreren en vul alle gevraagde gegevens in,
zoals uw voornaam, familienaam en geslacht. In het volgende scherm voegt u optioneel aanvullende informatie toe. Er verschijnt een venster om vrijblijvend te upgraden naar de betaalde versie. Hiermee beschikt u over geavanceerdere mogelijkheden.

Family Treebuilder: Zet eens  een stamboompje op!-16475474

© CIDimport

2. Genealogie-project

Klik in het welkomvenster op Volgende om de Quick Start-wizard te openen. Zorg ervoor dat de optie Nieuw genealogieproject aanmaken is geselecteerd en klik wederom op Volgende. Bedenk een logische naam voor het project. Neem de overige stappen aandachtig door en sluit af met Voltooien. U komt terecht in de basis-interface van het programma. U start direct met het creëren van de stamboom. Klik op Familie toevoegen. U begint als eerste met een echtpaar, bijvoorbeeld uw (groot)ouders. Vul het formulier zo volledig mogelijk in met onder andere de geboortedatum en burgerlijke staat. Bevestig met OK. U voegt zo nodig zoons en/of dochters van het echtpaar toe. Als u dat hebt gedaan, bevestigt u met Klaar. U ziet nu het begin van de stamboom staan. Het echtpaar dat u als eerste hebt ingevoerd, staat in het midden afgebeeld. U breidt de stamboom zowel bovenaan (oude generaties) als onderaan (huidige generatie) uit. Alle familieleden krijgen op deze wijze een eigen plekje. Selecteer een familielid en klik op de knop Persoon toevoegen. U kunt broers, zussen, vaders, moeders, kinderen of partners in de stamboom plaatsen. U vult zoveel generaties in als u maar wilt.

Family Treebuilder: Zet eens  een stamboompje op!-16475476

© CIDimport

3. Details toevoegen

Nadat u de eerste gegevens hebt ingevuld, breidt u de profielen van alle familieleden gemakkelijk uit. Dubbelklik in de stamboom op een persoon. Gebruik de tabbladen om het profiel zo compleet mogelijk te maken. U geeft bijvoorbeeld aan wat voor beroepen het familielid heeft gehad en welke studies er zijn afgerond. Daarnaast vult u onder meer de godsdienst en nationaliteit in. Het is handig om ook de huidige contactgegevens vast te leggen, als de persoon in kwestie nog leeft. Verder voegt u eventueel een beschrijving van uiterlijke kenmerken toe. De software biedt zelfs opties om resultaten van dna-testen in te voeren.

Family Treebuilder: Zet eens  een stamboompje op!-16475477

© CIDimport

4. Foto’s

Een stamboom komt pas echt tot leven als u afbeeldingen gebruikt. U ziet bij ieder familielid een silhouet staan met een plusteken. Klik daarop als u een foto van iemand wilt toevoegen. Gebruik de knop Bladeren en selecteer het bestand op uw harde schijf. Klik op Volgende en zorg ervoor dat alle selectiehokjes zijn aangevinkt. Bevestig met Voltooien. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster, waarin u aangeeft welk gedeelte van de afbeelding u in de stamboom wilt weergeven. Klik op OK. De foto wordt vervolgens toegevoegd. Via de knop Stamboom keert u terug naar het hoofdvenster.

Family Treebuilder: Zet eens  een stamboompje op!-16475480

© CIDimport

5. Diagrammen en kaarten

Family Tree Builder beschikt over een functie om mooie diagrammen van uw stamboom te maken. U geeft daarmee een specifiek onderdeel van uw familiegeschiedenis weer. Klik achtereenvolgens op Diagrammen en Diagram Wizard. Maak vervolgens een keuze. U beslist bijvoorbeeld dat u alleen een schematische weergave van uw voorouders of de naaste familie wilt zien. Klik op Volgende en selecteer de vormgeving die u het meeste aanspreekt. Ten slotte bevestigt u met Maak diagram. Er verschijnt nu een dialoogvenster met de mededeling dat u de creatie op een poster kunt bestellen. Via het kruisje klikt u het venster weg. U bewaart het diagram als pdf- of jpeg-bestand met behulp van de knop Opslaan. Volledige stambomen kunt u overigens uitsluitend in een diagram uitwerken met de betaalde versie van de software.
Interessant is om te zien waar u voorouders hebben geleefd. Dat kan simpel dankzij de integratie met Google Maps. Klik op Kaarten. U ziet blauwe plaatsmarkeringen staan, waarop u kunt klikken. U krijgt een overzicht van familiegebeurtenissen die zich in de betreffende gemeente hebben afgespeeld.

6. Publiceren

Het is verstandig om de stamboom online te publiceren: zo weet u zeker dat de gegevens veilig staan opgeslagen. Privé-informatie wordt automatisch afgeschermd, dus wees niet bang dat persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. Klik in het menu op Publiceren. Geef aan onder welke familienaam u het project wilt bewaren. Bevestig met OK en wacht totdat alle gegevens zijn geüpload naar www.myheritage.com. De webpagina wordt automatisch geopend met alle familiegegevens. U kunt andere familieleden per e-mail uitnodigen om een kijkje te nemen. Werk samen om de stamboom zo volledig mogelijk te maken!

Family Treebuilder: Zet eens  een stamboompje op!-16475482

© CIDimport

7. Overige mogelijkheden

Het programma bevat allerlei slimme snufjes om u te helpen met het compleet maken van de stamboom. Zo is er de Consistentie Wizard. Dit gereedschap controleert alle gegevens op onmogelijke gebeurtenissen. U ontvangt bijvoorbeeld een melding wanneer er een foto wordt gedetecteerd die ouder is dan het betreffende familielid aan wie het bestand is gekoppeld. Navigeer naar Hulpmiddelen en Consistentie Wizard om de functie toe te passen. Verder is de optie Smart Matches interessant om eens te proberen. Hiermee vergelijkt u uw stamboom met die van andere MyHeritage-gebruikers. Als een persoon in verschillende kringen voorkomt, ontdekt u wellicht onbekende familie-leden door de overlappende stambomen met elkaar te vergelijken. U past de functie toe via de knop Matches. Houd er rekening mee dat het een tijdje duurt voordat het zoekproces is afgerond. Tot slot gebruikt u Family Tree Builder ook om familieherinneringen te bewaren. Ga naar Weergeven en Foto’s en andere media. U voegt in dit venster documenten, foto’s, video’s en geluidsfragmenten toe.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 7 jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten