Filmpjes kantelen 2014-08-28T10:30:18

Apple gaat niet voor groen

Facebook krijgt privacywaakhond op de nek

Filmpjes kantelen

Filmpjes kantelen

Tijdens het filmen uw telefoon of camera rechtop gehouden? Op een televisie- of computerscherm worden films altijd liggend afgespeeld. Dat is een probleem, want dan ligt alles op z’n kant en dat maakt kijken onplezierig. Het is daarom de hoogste tijd om onze omgevallen filmpjes weer netjes recht te zetten.

Er worden steeds vaker leuke filmpjes met smartphones gemaakt. Omdat het voor de bediening niet uitmaakt hoe u zo’n toestel vasthoudt, gebeurt het ook steeds vaker dat er ongemerkt rechtop gefilmd wordt – bijvoorbeeld omdat een persoon of gebouw dan mooi het beeld vult. Afspelen is geen probleem, want de scherminhoud roteert op de telefoon toch vanzelf mee. Op de computer is het plotseling schrikken geblazen. Tot grote teleurstelling ligt het filmpje daar op z’n kant en afspelen zonder nekpijn is er dan niet bij. Gelukkig kunt u deze filmpjes altijd weer rechtop zetten.

 

1. Videobewerker

Filmpjes rechtzetten kan eenvoudig met Windows Live Movie Maker. Dit gratis programma is onderdeel van Windows Live Essentials 2011 en is misschien al op uw computer aanwezig. U vind het dan terug onder Start / Alle programma’s. Let op dat u bovenin in de programmalijst moet kijken, niet in de mappenlijst eronder. Niet gevonden? Ga dan naar download.live.com en klik op Nu downloaden. Voer het installatieprogramma uit en kies de optie Zelf de programma’s kiezen die geïnstalleerd moeten worden. In de lijst die vervolgens getoond wordt mogen alle vinkjes uit, behalve die bij Photo Gallery en Movie Maker.

 

 

2. Draaien maar 

U start het programma en klikt in het grote deelvenster op Klik hier om video’s en foto’s toe te voegen, of u klikt in het lint Start op Video of foto toevoegen. Vervolgens bladert u naar een map en selecteert het te kantelen filmpje. Om het rechtop te zetten klikt u op het pictogram Linksom draaien of Rechtsom draaien. Ook deze knoppen vindt u op het lint Start. In het voorbeeldvenster draait het beeld meteen zodat u kunt zien of het beeld nu goed staat. U mag trouwens meerdere keren klikken, dus zelfs als de film ondersteboven staat, komt het helemaal goed. Controleer voordat u de film opslaat nog even op het lint Project welke beeldverhouding ingesteld staat. Steeds vaker hebben films een beeldformaat van 16:9 (breedbeeld), maar het traditionele 4:3 is ook mogelijk.

3. Meerdere filmpjes tegelijk

Windows Live Movie Maker is een montageprogramma waarmee u meerdere filmpjes kunt samenvoegen tot een langere film. Het kan daarom zijn dat er meerdere filmpjes gekanteld moeten worden. Gelukkig hoeft dat niet per stuk te gebeuren. U mag meerdere exemplaren in het rechter schermdeel selecteren en die zullen tegelijkertijd draaien. Let er wel op dat ze allemaal op dezelfde manier gedraaid moeten worden, anders staat straks opnieuw een aantal filmpjes verkeerd. Wilt u alle filmpjes in één keer draaien? Klik op het lint Start op het kleine vierkantje Alles selecteren (rechts naast de rotatieknoppen) en pas daarna op het pictogram Linksom draaien of Rechtsom draaien.

 

4. Draaien tijdens het filmen 

Het wordt wat lastiger als de camera tijdens het filmen is gedraaid. Een deel van de opname is dan piekfijn in orde, maar een fragment ligt helaas op z’n kant. Hoe lossen we dit op? Heel eenvoudig! U knipt de film gewoon in twee stukken. Het correcte deel laat u met rust. Het gekantelde deel zet u netjes rechtop. Om een filmpje te splitsen gaat u naar het lint Bewerken. Erboven is een geel tabje Opties voor video te zien. Zoek het punt op waar de camera tijdens het filmen werd gedraaid. Dat kan op drie manieren. Allereerst door het filmpje gewoon te laten afspelen en op het juiste moment op pauze te klikken. Het kan ook door de schuifregelaar onder de voorbeeldweergave te verplaatsen. Tot slot kunt u de verticale zwarte balk op de miniatuur in het rechter schermdeel verschuiven. Juiste punt gevonden? Klik in het lint op Splitsen. Nu hebt u ineens twee filmfragmenten. Kantel alleen het liggende fragment.

[afbeelding5]5. Het beste knipmoment

Een creatieve en ludieke manier is de film ongeveer halverwege het draaien van de camera op te splitsen. Dan draait het beeld wel, maar het beeld ligt nooit volledig op z’n kant. Dat ziet er nog speels en mooi uit ook. Het lijkt zelfs alsof u heel bewust de camera gedraaid hebt tijdens het filmen. Uiteraard mag u de splitsing ook voor of achter het draaien aanbrengen. Probeer gewoon een en ander uit om te zien wat het mooiste effect geeft. Een andere mogelijkheid is het draaien van de camera volledig uit de film te snijden. Dat kan via het pictogram Tool voor knippen of met de pictogrammen Startpunt instellen en Eindpunt instellen. Splits de film eerst in twee delen en snij daar vervolgens de draaibewegingen vanaf. Een nadeel is dat u op deze manier niet alleen een stukje beeldmateriaal kwijtraakt. Ook het geluid wordt onderbroken.

Kantelen met Adobe Premiere Elements

Hebt u Adobe Premiere Elements? Ook met deze videobewerker kunt u een filmpje rechtop zetten. Ga op tabblad Bewerken naar subtabblad Effecten en klik onderaan de effectlijst op de knop Effecten bewerken. Onder het kopje Beweging zit het onderdeel Rotatie, waar u het beeld linksom of rechtsom kunt kantelen. Met Schalen kan eventueel worden ingezoomd om de zwarte zijbalken te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Een film eerst in tweeën splitsen zodat u één deel kunt roteren kan met het schaartje (Clip splitsen) onder de voorbeeldweergave.

6. Resultaat opslaan

Zodra u klaar bent is het een kwestie van de nieuwe film opslaan. Dat doet u op het lint Start via Film opslaan. Er wordt een wmv-bestand aangemaakt. Hebt u een ander formaat nodig, dan is er allerlei software waarmee de film achteraf nog is om te zetten. Omdat er een nieuwe film aangemaakt wordt, blijft uw originele beeldmateriaal intact. Het is u misschien opgevallen dat er na het kantelen zwarte balken aan de zijkanten zijn verschenen. Dat kan helaas niet anders. Uitrekken tot de volle schermbreedte is helaas geen optie, dan wordt het beeld volledig uit z’n verband getrokken. In sommige videobewerkers kunt u het beeld wel uitvergroten. Aan de bovenzijde en (of) onderzijde gaat dan beeldmateriaal verloren. Ook de beeldkwaliteit neemt hierdoor af.

Draaien en knippen zonder franje

Wilt u zonder al teveel poespas een filmpje draaien, dan is Free Video Flip and Rotate misschien iets voor u. U kiest een film en gebruikt de pijltjesknoppen om het beeld rechtop te zetten. Daarna slaat u het resultaat als nieuwe film op. Hebt u de camera tijdens het filmen gedraaid? Dan zoekt u met Free Video Dub eerst het kantelpunt op. Klik op Rechts bijsnijden en schrijf het eerste deel van de film weg. Dat is blauw gekleurd in de schuifbalk. Verander niet van positie maar klik nu op Links bijsnijden. De blauwe kleur verdwijnt. Ga naar het einde van de film en klik op Rechts bijsnijden. Nu kleurt het rechterdeel blauw. Bewaar ook dit als nieuwe film. Vervolgens zet u met Free Video Flip and Rotate alleen het gekantelde fragment rechtop. Let er tijdens installeren van beide programma’s wel op dat u niet allerlei ongewenste spullen en instellingen erbij krijgt.

Tekst: Kees Krick

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 9, jaargang 2012


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord