Fletse foto’s verbeteren met Photobie

© CIDimport

Fletse foto’s verbeteren met Photobie

Geplaatst: 24 augustus 2006 - 06:08

Aangepast: 19 september 2022 - 12:57

Redactie ID.nl

Foto’s kunnen tot teleurstellingen leiden als ze niet de kleuren weergeven die u zich herinnert. Gelukkig kunt u met de meeste fotobewerkingssoftware de kleuren aanpassen. Ook het gratis Photobie is hierop geen uitzondering. Meestal zijn er niet eens zo heel drastische aanpassingen nodig om een foto op te peppen, vaak is het verhogen van helderheid en/of contrast al voldoende.

Fletse foto’s verbeteren met Photobie

Foto’s kunnen tot teleurstellingen leiden als ze niet de kleuren weergeven die u zich herinnert. Gelukkig kunt u met de meeste fotobewerkingssoftware de kleuren aanpassen. Ook het gratis Photobie is hierop geen uitzondering. Meestal zijn er niet eens zo heel drastische aanpassingen nodig om een foto op te peppen, vaak is het verhogen van helderheid en/of contrast al voldoende. U vindt de laatste versie van Photobie altijd op photobie.com/Download/.

Stap 1

[afbeelding0]Start Photobie en open een foto die wat saai en kleurarm is. Klik vervolgens in het menu Image op Adjust Layer Colour. Hierna opent het dialoogvenster ColorAdjust, waarin u allerlei zaken middels schuifregelaars kunt instellen. Helemaal bovenaan vindt u de regelaar voor Brightness (helderheid), die standaard netjes in het midden staat. Voor een helderder beeld schuift u de regelaar naar rechts, voor een donkerder beeld naar links. U ziet het effect in het preview-venster, maar nog niet op de oorspronkelijke foto, dat gebeurt pas als u op OK klikt.

Stap 2

[afbeelding0]Onder de Brightness-regelaar vindt u de schuif voor Contrast. In de meeste gevallen gebruikt u deze twee regelaars samen voor het beste resultaat. In een erg vlakke foto is het vaak moeilijk specifieke onderdelen te onderscheiden, in dat geval is behalve een meer helder beeld ook een groter contrast gewenst. Het verhogen van het contrast betekent dat lichtere delen lichter worden en donkerder delen donkerder, terwijl verlagen uiteraard tot het tegenovergestelde resultaat leidt. Het kost wel enig experimenteren om tot een optimaal ogende foto te komen.

Stap 3

[afbeelding0]Met de schuifregelaar Cold-Warm (Koud-Warm) stelt u de kleurtemperatuur van uw foto in. Door de schuif meer naar links te zetten krijgt u een wat koud, blauwer aandoend effect, terwijl meer naar rechts zetten zorgt voor een warme, rode gloed. Ook nu geldt weer dat experimenteren een must is en dat u met dit soort effecten niet moet overdrijven. Kleurtemperatuur is bovendien deels een persoonlijke smaak. Last but not least kunt u op deze manier foto’s corrigeren waarbij uw camera even de mist in is gegaan bij het bepalen van de juiste kleurtemperatuur.

Stap 4

[afbeelding0]Om een foto met wel heel vage kleuren een beetje op te peppen gebruikt u de regelaar bij Saturation (verzadiging). Dit effect kan vooral nuttig zijn bij gescande oude foto’s met verschoten kleuren. Door de regelaar meer naar rechts te zetten worden aanwezige kleuren versterkt, terwijl u (omgekeerd) een moderne foto een antieke look geeft door de regelaar meer naar links te zetten. De kleuren worden dan verzwakt en het lijkt net of u de gisteren gemaakte kiek dertig jaar geleden hebt genomen. Als u de regelaar helemaal links zet, krijgt u een zwart-witfoto.

Stap 5

[afbeelding0]Op het eerste gezicht geeft de regelaar onder Gamma hetzelfde effect als de Brightness-regelaar. Er is echter een cruciaal verschil: de Gamma-regelaar werkt niet overal op de foto even sterk. In plaats daarvan worden de donkere delen relatief aangepast aan de lichte delen van de foto. Door de schuif meer naar rechts te zetten wordt de achtergrond donkerder, terwijl naar links bewegen details in schaduwrijke delen zichtbaar maakt. Op deze manier kunt u het licht mooi gelijkmatig(er) over een foto verdelen.

Stap 6

[afbeelding0]De laatste regelaar tot slot is die achter het kopje Alpha. Die is een verhaal apart waard (vandaar dat-ie in een nog te verschijnen workshop aan bod komt). Verder vindt u helemaal bovenaan het dialoogvenster ColorAdjust de knop Reset. Die is handig voor als u van alles hebt aangepast, maar het resultaat te wensen over laat en u het liefst opnieuw begint. Door een klik op Reset keert u snel naar de oorspronkelijke situatie terug. Onthoud verder ook dat de oorspronkelijke foto niet wordt gewijzigd totdat u deze daadwerkelijk bewaart of overschrijft. Het is dan ook handig om de bewerkte foto onder een andere dan de originele bestandsnaam te bewaren, hebt u altijd het origineel nog achter de hand als u ooit in de toekomst niet tevreden bent over de gemaakte aanpassingen. Klik daarvoor in het menu File op Save, kies het gewenste bestandstype, typ een nieuwe naam en klik op Save.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten