Flock 2.5, alternatieve (en sociale) browser

© CIDimport

Flock 2.5, alternatieve (en sociale) browser

Geplaatst: 8 maart 2010 - 10:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 12:39

Redactie ID.nl

Surfen is voor de meesten van ons een eenzame bezigheid. Als het aan de makers van Flock ligt, is internet echter een virtuele wereld en zijn websites plekken waar mensen elkaar ontmoeten.

Surfen is voor de meesten van ons een eenzame bezigheid. Als het aan de makers van Flock ligt, is internet echter een virtuele wereld en zijn websites plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Het bedrijf timmert dan ook al vanaf 2005 aan de weg met een op Mozilla (inderdaad, die van Firefox) gebaseerde browser die aan de gebruikelijke browserfuncties van alles toevoegt om uw tochten over het internet socialer te maken. Flock is bij de meeste mensen onbekend, maar nu het is opgenomen in het browser-keuzescherm van Windows is de kans groot dat de populariteit gaat groeien. In deze workshop leert u meer over Flock.

Stap 1

Surf met uw huidige browser naar www.flock.com en download daar de nieuwste versie van het programma (momenteel, begin maart 2010, is dat flock- 2.5.6.en-US.win32. exe). Er zijn wel versies in andere talen maar (nog) geen Nederlandse. Sla het bestand op in een map naar keuze. Sluit uw browser, ga met Verkenner naar de map waar u het bestand hebt opgeslagen en dubbelklik op het bestand om de installatie te starten. Vista-gebruikers moeten eenmalig toestemming geven om het programma uit te voeren (UAC). Wij (en u misschien ook) willen niet dat Flock onze standaardbrowser wordt, dus klikken we op Custom Setup. Ook moeten we een vinkje zetten bij 'I have read...'.

Stap 2

We klikken op Next en in het volgende scherm verwijderen we het vinkje bij Set Flock as my default browser. We houden ook niet van al die programma's die zichzelf aan het Snelstart-vak willen toevoegen, dus halen we het vinkje weg bij In my Quick Launch bar. We houden er tot slot helemaal niet van dat ons computergedrag bestudeerd wordt en dus halen we ook het vinkje weg bij Allow gathering of anonymous usage statistics. Pas dan klikken we weer op Next. Dat doen we ook in het volgende scherm (via de knop Browse kunt u installeren in een andere dan de standaardmap) en vervolgens klikken we op Install. In het laatste scherm klikken we op Finish en dan start Flock. De eerste keer doorzoekt Flock uw pc op de aanwezigheid van andere browsers en kunt u aangeven of en zo ja, van welke u instellingen wilt importeren.

Stap 3

Wij kiezen voor Firefox maar wat u kiest hangt af van de keuzemogelijkheden die u krijgt en wat uw standaardbrowser is. Vervolgens klikken we op Next. Omdat we voor het eerst met Flock gaan werken, willen we best even Flock als startpagina gebruiken en dus klikken we op het volgende scherm op Next zonder iets te veranderen. Flock importeert vervolgens instellingen zoals favorieten en cookies van de geselecteerde browser en start daarna op. Zoals elke browser ziet Flock dat hij niet de standaardbrowser is en vraagt of u dat onrecht uit de wereld wilt helpen. Dat willen we niet, zoals al gezegd en dus halen we het vinkje weg bij 'Always perform this check...' en klikken op No. Eindelijk start Flock met drie tabbladen.

Stap 4

Op het eerste tabblad ziet u meteen hoe Flock uw leven op internet socialer wil maken: het programma biedt allerlei faciliteiten voor directe toegang tot sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter, video- en fotosites als Youtube en Flickr en mail- en chatdiensten zoals Gmail. En dit is nog maar een selectie. Klikt u maar eens op View the complete list of Flock Supported Services om het venster Accounts and Services te openen. Zoals u ziet is de lijst nu aanzienlijk langer en verdeeld in meer categorieën. We sluiten het vak en laten hem even voor wat hij is (we komen er dadelijk op terug). Het middelste tabblad biedt een beknopte introductie tot Flock maar die slaan we even over want daarvoor hebt u deze workshop. Het derde tabblad is My World en dat is uw persoonlijke startpagina voor veel functies van Flock.

Stap 5

Op deze persoonlijke startpagina vindt u een zoekvak voor Twitter, rss-feeds, een vak voor media en een web-zoekvak dat standaard op Yahoo staat (maar waar u door op het driehoekje te klikken andere zoekdiensten kunt kiezen). U kunt de positie van deze vensters eenvoudig wijzigen door in een venster op een pijltje te klikken. Ook kunt u vensters die u nooit gebruikt verwijderen. Vensters toevoegen doet u door te klikken op Widgets. U krijgt daarmee toegang tot twee nieuwe vensters: Friend Activity en Favorite Sites (zie afbeelding). De eerste houdt uw vrienden in de gaten op een aantal sites zoals Twitter, Flickr en Facebook en de tweede geeft u snel toegang tot uw meest bezochte sites. In ons geval zijn die geïmporteerd uit Firefox, maar bij u kan dat vak heel goed leeg zijn.

Stap 6

Een deel van deze vakken correspondeert weer met de pictogrammen die u linksboven onder de adresbalk ziet. Zo komt klikken op Favorite Media op hetzelfde neer als klikken op het pictogram Open Media Bar en correspondeert een klik op Favorite Feeds met de knop Open Feeds Side Bar. Wanneer we dat laatste doen, opent zich het Feeds-venster waarin het laatste nieuws wordt weergegeven in een aantal categorieën. Klikt u bijvoorbeeld op de blauwe link Flock Blog onder het mapje Flock, dan verschijnt een nieuw tabblad met de nieuwe berichten van dit blog. Het getal achter de link (het aantal ongelezen berichten) daalt ook direct met het aantal berichten dat in een scherm te zien is.

Stap 7

Scrollt u helemaal naar beneden, dan gaat het aantal ongelezen berichten vanzelf naar nul. Elk bericht kunt u echter ook opslaan, naar iemand mailen, op uw blog zetten (indien uw blog-dienst ondersteund wordt) of op Digg zetten (ook al zo'n sociaal fenomeen). De knoppen rechtsboven bepalen hoe de berichten worden getoond (alleen koppen, samenvatting, hele bericht, enzovoort). Berichten die u besluit op te slaan komen automatisch in de juiste map. Door op een van de voorgeïnstalleerde rss-feeds te rechtsklikken en Delete te kiezen kunt u deze wijzigen. Via rechtsklikken op een willekeurige plaats gevolgd door New Folder kunt u een nieuwe map aanmaken. Klik nu op Feed Options, Add a Feed om een nieuwe site toe te voegen. Vul daar in http://feeds. feedburner.com/computeridee_nieuws.

Stap 8

Klik nu op Add. U ziet dat de rss-feed van Computer Idee Nieuws is toegevoegd aan All Articles. Door deze met ingedrukte linkermuisknop te verslepen naar de map Technology kunt u hem in een geschikte rubriek plaatsen (u kunt natuurlijk ook zelf een rubriek als computerbladen maken). Genoeg over rss. We sluiten het venster Feeds en het bijbehorende tabblad en keren terug naar het tabblad Flock Getting Started. Hier kunt u direct inloggen op diensten waarop u geabonneerd bent. Als voorbeeld klikken we op de Login-knop onder Twitter. Flock opent een nieuw tabblad met de startpagina van twitter.com. Daar klikken we op Sign In. Vervolgens voeren we gebruikersnaam en wachtwoord in, zetten een vinkje bij Remember Me en klikken nogmaals op Sign In. Op de vraag Do you want Flock to remember... klikken we op Remember. U bevindt zich nu op uw persoonlijke Twitter-pagina én Flock heeft automatisch het People-venster geopend met de twitteraars die u volgt.

Stap 9

We sluiten het Twitter-tabblad en het People-venster en bekijken een andere manier om toegang te krijgen tot de diensten waarop u geabonneerd bent. Daarvoor klikken we op het Webmail-pictogram (linksboven). Wij hebben Gmail en dus kiezen we Log In to Gmail (als u zich afvraagt waarom Live Mail er niet bij zit: dat heeft vast te maken met de wijze waarop Microsoft deze dienst toegankelijk maakt). We voeren gebruikersnaam en wachtwoord in en klikken op aanmelden. Op de volgende vraag van Flock (oranje balk) kiezen we Remember en dan bevinden we ons op onze Gmail-pagina (zie afbeelding). Flock kent nu voortaan onze Gmail-account. Ook als we het tabblad sluiten dan zien we met een klik op het Webmail-pictogram onze post-status (hoeveel ongelezen berichten, wanneer gecontroleerd, enzovoort). Ook kunnen we direct vanuit dat menu een nieuw bericht maken. Wanneer we Flock sluiten en opnieuw starten, kunnen we via het Webmail-pictogram snel opnieuw inloggen.

Stap 10

Nu Flock eenmaal een aantal van onze accounts kent, kunnen we deze ook toegankelijk maken via het pictogram Open Accounts and Services Sidebar (sleuteltje). We zien dan in een oogopslag met welke diensten Flock nog meer kan werken, welke ons al bekend zijn (in dit geval Twitter en Gmail) en we kunnen ook van hieruit versneld inloggen. Ook kunnen we van hieruit inloggen op nieuwe diensten. Zo brengt een klik op Youtube ons naar de beginpagina daarvan. Klikken we vervolgens op Aanmelden en verrichten we weer de zelfde handelingen als bij stap 9 dan is Youtube keurig toegevoegd in het venster People.

Stap 11

In Flock leiden vele wegen naar Rome. Een alternatieve manier om bij video's en foto's te komen is de Media Bar die u bereikt door op het pictogram Open Media Bar te klikken. Standaard opent deze interessante Flickr-foto's maar met een klik op Media Streams, My Accounts, uw Youtube-gebruikersnaam krijgt u een overzicht van uw geüploade video's, terwijl u op soortgelijke wijze ook toegang krijgt tot uw eigen foto's op ondersteunde foto-sites. Via het zoekvak in de Media Bar kunt u sites als Flickr en Youtube op bijdragen van anderen doorzoeken (zie afbeelding). Overigens kunt u video's niet direct uploaden. Wel kunt u - als u bijvoorbeeld een Flickr-account hebt - foto's uploaden vanuit My World met de knop Upload Media.

Stap 12

Een laatste belangrijke koppeling is die tussen Flock en vriendensites. Vanwege het internationale karakter wordt Hyves niet ondersteund, maar bijvoorbeeld wel Facebook. We sluiten de Media Bar en openen weer Accounts and Services (zie stap 10). We klikken op Facebook en kiezen daar Nederlands en loggen op de gebruikelijke wijze in. We klikken bovendien weer op Remember zodat Flock het inloggen onthoudt. Flock opent nu weer automatisch het People-venster en ook daar moeten we weer op de inlogknop klikken. Vervolgens haalt het programma onze gegevens op en kunt u vanuit het People-venster allerlei standaard Facebook- taken uitvoeren. U hebt nu een aardig beeld van wat er zoal kan met Flock. Fanatieke Hyvers en Windows Live-gebruikers zullen hun favoriete site missen, maar heel wat bekende sociale hangplekken op internet worden wel ondersteund. Als u daar vaste gast bent, kunt u aan Flock veel plezier beleven.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 20, jaargang 2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten