Gebruik Outlooks ingebouwde gratis spamfilter

© CIDimport

Gebruik Outlooks ingebouwde gratis spamfilter

Geplaatst: 7 augustus 2006 - 08:08

Aangepast: 19 september 2022 - 12:58

Redactie ID.nl

Ongewenste mail is bekend onder verschillende namen: spam en junkmail. Het is een uitermate vervelende bijkomstigheid van het moderne digitale leven. Feitelijk zorgt spam ervoor dat een normaal uitstekend functionerend systeem als e-mail volledig wordt lamgelegd. Want zie uw echt belangrijke mail maar eens terug te vinden tussen tientallen onzinberichten met al even onzinnige aanbiedingen.

Gebruik Outlooks ingebouwde gratis spamfilter

Ongewenste mail is bekend onder verschillende namen: spam en junkmail. Het is een uitermate vervelende bijkomstigheid van het moderne digitale leven. Feitelijk zorgt spam ervoor dat een normaal uitstekend functionerend systeem als e-mail volledig wordt lamgelegd. Want zie uw echt belangrijke mail maar eens terug te vinden tussen tientallen onzinberichten met al even onzinnige aanbiedingen. Daarom is het zaak om te beletten dat ongewenste mail tussen uw normale berichten in Postvak IN komt te staan. Gebruikt u Outlook 2003, onderdeel van Microsoft Office 2003, dan zit u goed. Dit programma heeft namelijk een ingebouwd gereedschap om spam snel en vakkundig de nek om te draaien. In deze workshop leert u met dat spamfilter om te gaan met als resultaat een stuk schonere mailbox. Geen enkel filter is in staat om álle spam tegen te houden, maar alle beetjes helpen.

Stap 1

[afbeelding0]Start Outlook 2003 en klik met uw rechtermuisknop op een ongewenste e-mail. Mocht u overigens nog nooit spam hebben ontvangen, dan kunt u uzelf de hemel in prijzen en doorgaan naar de volgende stap. In alle andere gevallen gaat u in het geopende contextmenu naar Ongewenste e-mail en selecteert u vervolgens de optie Afzender toevoegen aan lijst met geblokkeerde afzenders. Dit heeft twee gevolgen; allereerst wordt het betreffende bericht linea recta naar de map Ongewenste e-mail verplaatst (te vinden in het paneel aan de linkerkant onder het kopje Alle e-mailmappen). Daarnaast wordt het mailadres van de afzender toegevoegd aan de lijst met ongewenste afzenders, waardoor eventuele toekomstige mail van dit adres voortaan rechtstreeks in de map met ongewenste mail verdwijnt. Overigens kunt u in hetzelfde menu met de optie Toevoegen aan de lijst met veilige adressen een afzender ook als altijd betrouwbaar bestempelen, komen we in Stap 3 nog op terug.

Stap 2

[afbeelding0]Met alleen het blokkeren van een e-mailadres bent u er echter nog lang niet. Spammers (ofwel de idioten die u bedelven onder ongewenste onzin) gebruiken namelijk vrijwel nooit hetzelfde e-mailadres. Om spam écht aan te pakken dient u aan de slag te gaan met de meer geavanceerde opties van Outlooks spamfilter. Klik daarvoor allereerst in het menu Acties onder Ongewenste e-mail op Opties voor ongewenste e-mail. In het gelijknamige venster klikt u – indien nodig – op het tabblad Opties.

Stap 3

[afbeelding0]Er zijn vier opties ter bestrijding van spam beschikbaar. Laag betekent dat Outlook alleen overduidelijke spam verwijdert, terwijl Hoog wellicht soms wat te veel van het goede filtert. Gaat u toch voor deze optie, dan is het zaak dat u regelmatig een kijkje neemt in de map Ongewenste e-mail om te controleren of eventuele legitieme mailtjes niet per ongeluk zijn uitgefilterd. Ook kan het zijn dat gewenste reclame van betrouwbare bedrijven of bijvoorbeeld nieuwsbrieven, in de virtuele afvalbak belanden omdat het afzendadres niet in uw adresboek voorkomt. Kiest u voor de optie Geen automatisch filter, dan worden alle berichten doorgelaten behalve specifiek geblokkeerde adressen. Vergelijkbaar met de werkwijze in Stap 1 dus. De laatste optie Alleen veilige lijsten is de meest radicale oplossing, waarbij alle berichten standaard worden verwijderd behalve berichten van door u goedgekeurde afzenders (zie de genoemde optie in Stap 1). Om ellende achteraf te voorkomen adviseren we u de optie Mogelijk ongewenste e-mail permanent verwijderen in plaats van te verplaatsen naar de map Ongewenste e-mail niet in te schakelen.

Stap 4

[afbeelding0]Klik – nog altijd in het venster Opties voor ongewenste e-mail – achtereenvolgens op de tabbladen Veilige afzenders, Veilige geadresseerden en Geblokkeerde afzenders, waarbij u deze lijsten kunt bewerken door middel van de knoppen Toevoegen, Bewerken en Verwijderen. Op die manier kunt u het spamfilter alvast een flinke hand helpen. Merk op dat u een compleet domein aan de lijst met geblokkeerde afzenders kunt toevoegen op het betreffende tabblad. Typ daarvoor het deel na het apenstaartje van een e-mailadres, bijvoorbeeld @id.nl. Daarmee houdt u álle mail tegen met dit achtervoegsel.

Stap 5

[afbeelding0]Hebt u eenmaal goed werkende lijsten met veilige afzenders, veilige geadresseerden en geblokkeerde afzenders gemaakt, dan is het verstandig om deze lijsten te bewaren. Dat is handig als u meerdere pc’s hebt met Outlook, maar ook als u een nieuwe pc hebt gekocht. U hoeft op het andere systeem dan alleen de genoemde lijsten even te importeren en uw spamfilter werkt meteen weer optimaal. Klik voor opslaan van de lijst op elk tabblad op de knop Exporteren naar bestand en bewaar de lijst op een later nog eens terug te vinden plek. Importeren van een lijst doet u door op de knop Importeren te klikken. Sluit het Opties-venster als u klaar bent met het samenstellen en opslaan van uw lijsten.

Stap 6

[afbeelding0]Weer terug in het hoofdvenster van Outlook 2003 klikt u op de map Ongewenste e-mail onder het kopje Alle e-mailmappen in het linkerpaneel. U krijgt nu een lijst te zien met alle vermoedelijke spamberichten, scroll door de lijst om te controleren of dit inderdaad zo is. Als u berichten tegenkomt die u toch wilt bewaren, dan kunt u deze simpelweg naar een andere map, bijvoorbeeld Postvak IN, slepen. Bevat de lijst daarna inderdaad alleen nog maar ongewenste troep, dan klikt u met uw rechtermuisknop op de map Ongewenste e-mail onder Alle e-mailmappen en selecteert u vervolgens de optie Map ongewenste e-mail leegmaken, waarna alle spam ongelezen naar de elektronische jachtvelden wordt verwezen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten