Gratis overstappen van XP naar 'Vista': pimp XP! 2013-11-04T17:02:22

Van Word naar PowerPoint: upgrade voor uw document

Songteksten voor uw muziekverzameling

Gratis overstappen van XP naar 'Vista': pimp XP!

Gratis overstappen van XP naar 'Vista': pimp XP!

Natuurlijk ziet Microsoft u liefst vandaag nog overstappen op Windows Vista. Maar wat als u nou eens software gebruikt die niet lekker draait onder Vista? Dan bent u dus nog gebonden aan XP, maar dat betekent niet dat u nog langer van het Teletubbies-uiterlijk hoeft te genieten!

Natuurlijk ziet Microsoft u liefst vandaag nog overstappen op Windows Vista. Maar wat als u nou eens software gebruikt die niet lekker draait onder Vista? Dan bent u dus nog gebonden aan XP, maar dat betekent niet dat u nog langer van het Teletubbies-uiterlijk hoeft te genieten! In een handomdraai ziet XP er voortaan net zo uit als Vista, inclusief handige sidebar met klok, flitsende transparante vensters en meer moois. We gebruiken in deze workshop het gratis programma Vistamizer. Daarbij is het wel zaak dat u zich realiseert dat deze tool heel diep ingrijpt in het XP-systeem, wat betekent dat er dus iets heel grondig mis zou kunnen gaan. Zorg voordat u begint dan ook voor een goede systeem-backup – liefst een image, zoals eerder besproken in Computer Idee. U hebt dan in een handomdraai weer een werkend, oorspronkelijk systeem terug. Is dat allemaal net iets te veel moeite, zorg dan in ieder geval voor een herstelpunt alvorens u Vistamizer installeert. U weet wel, dat handige programmatje in het menu Start onder Alle programma's, Bureau-accessoires en Systeemwerkset. Klik daar op Systeemherstel en volg de instructies om een nieuw herstelpunt te maken. Terugkeren naar een moment vóór eventuele problemen doet u ook met Systeemherstel. U bent dus gewaarschuwd!

Stap 1

De homepage van Vistamizer vindt u op deze website, maar u kunt daar alleen via een Bittorrent-client downloaden. Bent u daar helemaal in thuis: vooral doen. Zegt Bittorrent u niks, dan kan gewoon downloaden via de browser gelukkig ook en wel vanaf Softpedia. Klik daar simpelweg op de dichtstbijzijnde link (geografisch gezien), in dit geval dus Roemenië. Zo bent u verzekerd van een lekker snelle download van het ca. 22 MB grote installatiebestand. Bewaar het te downloaden bestand middels een klik op Opslaan in het dialoogvenster Bestand downloaden voorlopig even op het Bureaublad.

Stap 2

Dubbelklik na downloaden op het binnengehaalde installatiebestand en klik in het venster met de beveiligingswaarschuwing op de knop Uitvoeren. Kies als installatietaal Nederlands en klik op OK. In de eerste stap van de wizard klikt u op Volgende en schakelt u het selectievakje voor de optie ‘Ik accepteer de overeenkomst' in. Klik dan weer op Volgende en dan op Akkoord.

Stap 3

Kies in de nu voor u staande stap voor de eerste optie: Normal Installation. De tweede optie is bedoeld voor als u een eigen installatie-cd wilt maken met Vistamizer al geïntegreerd. Handig, want dan wordt Vistamizer bij elke nieuwe installatie van Windows XP tegelijk meegenomen. In dit geval gaan we echter uit van de meest voorkomende situatie: een al geïnstalleerde Windows XP. Klik op Volgende na het maken van de genoemde selectie.

Stap 4

In het meest interessante onderdeel van de installatie- wizard, kunt u opgeven welke onderdelen van Vistamizer u wilt installeren. Wilt u een echt complete Vista-ervaring inclusief Wow!-uitroep (van uzelf), dan kiest u in het selectiemenu voor de optie Full. Wilt u eerst even rustig aan doen, dan kunt u ook kiezen voor Minimum. In het laatste geval ontbreken veel extraatjes (bijvoorbeeld de Sidebar en transparante vensters), maar de kans is wel veel groter dat alles probleemloos werkt. In ons geval gaan we voor Full, vooral ook omdat we alvast een herstelpunt gemaakt hebben. Dat doet Vistamizer trouwens ook voor u, maar beter een keer te veel dan te weinig! Klik op Installeren om de installatie te beginnen.

Stap 5

Nu begint het (wat lange) wachten, maar er wordt dan ook nogal wat geïnstalleerd. Bovendien past Vistamizer een grote hoeveelheid systeembestanden aan (vandaar dat het zo belangrijk is om voorafgaand een herstelpunt te maken en ook maar meteen een backup van uw belangrijke documenten). Na het installeren selecteert u de optie Nu herstarten (standaard selectie) en klik op Voltooien.

Stap 6

Direct na het opstarten - na het nog wel standaard startvenster met Windows XP - begint de pret: u ziet het bekende Vista-balletje met bijbehorend opstartgeluid. Na even wachten (zeker de eerste keer kan het even duren voor alle onderdelen zijn opgestart en geïnitialiseerd) ziet u aan de rechterkant een echte Sidebar.

Stap 7

Klik op het plus-tekentje helemaal bovenaan deze Sidebar, waarna een venster verschijnt met gadgets. Gadgets zijn kleine programmaatjes die u zo op de sidebar kunt zetten, klaar voor gebruik. Wilt u bijvoorbeeld altijd de tijd in analoge vorm bij de hand hebben, dan klikt u op de klok. Op dezelfde manier voegt u desgewenst meerdere items toe. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Stap 8

Vistamizer kan ook - net als de echte Vista - vensters in een soort van 3D-carrousel plaatsen na een klik op de middelste muisknop. Da's handig, want als u veel vensters open hebt staan, pikt u er zo het gezochte exemplaar uit. Voordat dit naar behoren werkt, moeten we echter eerst nog even wat dingen instellen. Klik met de rechtermuisknop op het blauwe bolletje rechts onder in het Systeemvak en kies in het geopende contextmenu onder Language allereerst voor Nederlands. Klik dan nogmaals met de rechtermuisknop op het bolletje en klik op Opties. In het daarop geopende venster klikt u links op Muisinstellingen en selecteert u vervolgens aan de rechterkant de optie Klik op de middelmuisknop. Klik vervolgens op OK. Als u nu op de middelste muisknop klikt, krijgt u de venstercarrousel te zien. De beeldkwaliteit hiervan is aanzienlijk te verbeteren als u over een beetje fatsoenlijke grafische kaart beschikt, klik daarvoor weer met de rechtermuisknop op het blauwe bolletje en selecteer in het contextmenu onder Textuurkwaliteit (bijvoorbeeld) optie 6 (Goed). Kies ook onder Anti-aliasing een hogere waarde dan 0 (welke waarden precies te kiezen zijn, hangt af van de mogelijkheden van uw grafische kaart). Open een paar vensters en druk weer op de middelste muisknop. Dat ziet er leuk uit!

Stap 9

Uiteraard is ook het Startmenu helemaal omgebouwd naar Vista-stijl. De saaie groene startknop van Windows XP is vervangen door het ronde Vista-exemplaar. Voor de rest werkt het Startmenu - net als in Vista - als vanouds en al uw geïnstalleerde software is nog netjes aanwezig! Kortom: tijd om de buurman jaloers te maken.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord