Handig: hack uw Canon compact camera

© CIDimport

Handig: hack uw Canon compact camera

Geplaatst: 18 juli 2008 - 08:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 18:13

Redactie ID.nl

Speciaal voor Canon camera's met een DIGIC-IIprocessor hebben handige jongens extra software geschreven. Daarmee kunnen deze compact camera's foto's maken in RAW-formaat.Verder biedt de software handige extra's als een indicator die precies aangeeft waar overbelichting ontstaat nog voordat u een foto maakt, een nauwkeurige batterijindicator, een kalender en zelfs spelletjes.

Speciaal voor Canon camera's met een DIGIC-IIprocessor hebben handige jongens extra software geschreven. Daarmee kunnen deze compact camera's foto's maken in RAW-formaat.Verder biedt de software handige extra's als een indicator die precies aangeeft waar overbelichting ontstaat nog voordat u een foto maakt, een nauwkeurige batterijindicator, een kalender en zelfs spelletjes. Voordat we aan de slag gaan alvast een geruststelling: de hele 'upgrade' is eenvoudig omkeerbaar. Werkt de software niet, dan gewoon de camera uitschakelen en weer aanzetten en alles is weer bij het oude!

Stap 1

[afbeelding0]De software die in deze workshop aan bod komt werkt alléén bij Canon compact camera's en dan ook nog eens alleen op exemplaren die van een DIGIC-II processor zijn voorzien. Feitelijk is dat een groot deel van de meer recent (zeg vanaf halverwege 2006) verkochte camera's. Enkele voorbeelden zijn de Canon A610, A620, A630, A700, S3 enzovoorts. Hebt u een DIGIC-II (meestal wel op de verpakking of in de handleiding terug te vinden), dan is het zaak om uit te vinden welke firmware er al in de camera aanwezig is, want voor elke firmware-versie is een specifieke upgrade (met de naam CHDK) beschikbaar. Om de firmware te achterhalen moet u over een externe kaartlezer beschikken. Haal de geheugenkaart uit uw camera en plaats deze in de kaartlezer. Meestal verschijnt dan een venster met in de titelbalk de driveletter die bij de kaart hoort. Noteer deze letter (in ons geval G).

Stap 2

[afbeelding0]Klik in het menu Start onder Bureau-accessoires op Kladblok. We moeten een leeg bestand aanmaken met de naam ver.req; alleen als dat bestand aanwezig is geeft uw camera straks de gewenste gegevens bloot. Klik daarvoor in het menu Bestand van het Kladblok op Opslaan en selecteer in het venster Opslaan als de net  gevonden driveletter van de geheugenkaart (1). Mocht deze bij u niet verschenen zijn, dan is het even een kwestie van proberen; met name multikaartlezers geven nogal wat schijfletters om uit te kiezen. Gevonden? Dan selecteert u in het menu achter Opslaan als type de optie Alle bestanden (2) en tikt u als bestandsnaam ver.req (3). Klik dan op Opslaan, sluit het Kladblok, wacht even en verwijder de geheugenkaart uit de kaartlezer.

Stap 3

[afbeelding0]Plaats de geheugenkaart weer in de camera en schakel deze in op Play (afspeel) modus, daarvoor is een schakelaartje aanwezig. Zet dit schakelaartje in de stand die u normaliter gebruikt om gemaakte foto's mee te bekijken. Druk dan op de knop Set,  houd deze ingedrukt en druk vervolgens op de knop Display. U ziet nu een informatiescherm met onder andere de firmwareversie, in ons voorbeeld GM1.00C. Die 'GM' kunt u vergeten, alleen 1.00C in combinatie met het typenummer (in ons geval gaat het om een Canon A630) zijn van belang.

Stap 4

[afbeelding0]Tijd om het hulpprogramma CHDK te downloaden, start daarvoor uw browser en ga naar deze pagina. U ziet hyperlinks die leiden naar downloadbare .zip-bestanden. Klik op de link die én het juiste cameratype én de juiste firmwareversie (in de vorige stap gevonden) bevat. In ons voorbeeld wordt dat dus 'pre14-a630-100c-148.zip. Het getal 148 geeft de versie van CHDK zélf aan, 100c is de firmwareversie en a630 het cameratype. Bewaar het .zip-bestand even op uw Bureaublad of in een makkelijk terug te vinden map elders.

Stap 5

[afbeelding0]Haal de geheugenkaart weer uit de camera en plaats deze in de kaartlezer; hoogstwaarschijnlijk krijgt deze weer dezelfde stationsletter toegewezen als eerder in deze workshop. Blader dan naar de map (Bureaublad?) met het in de vorige stap gedownloade bestand en pak het daar aanwezige zip-bestand uit naar de geheugenkaart. Om het bestand te unzippen kunt u gebruik maken van Winzip of het gratis 7-Zip. Als deze operatie ook is geslaagd, verwijdert u de geheugenkaart weer uit de kaartlezer en plaatst u deze terug in de camera.

Stap 6

[afbeelding0]Schakel de camera weer in, zet deze in afspeelmodus en druk op de knop Menu. Scroll op het eerste tabblad helemaal naar beneden tot u het item Firm update tegenkomt. Selecteer dit en druk op SET. In het updatevenster selecteert u de knop OK en drukt u op SET. De camera herstart vervolgens en als het goed is verschijnt een blauw informatievenstertje ten teken dat de extra software werkende is. Mocht uw camera niet meer starten en slechts een zwart scherm tonen, schakel het toestel dan uit, wacht even en schakel het weer in. Bij het niet werken van CHDK kan dit komen doordat u de verkeerde camerafirmwarecombinatie hebt gedownload. Controleer dan alles nog eens extra goed. Klopt het allemaal en werkt het dan nog niet? Dan wijkt uw camera wellicht net even wat van de norm af. Bedenk altijd dat het hier om software gaat die niet van Canon afkomstig is!

Stap 7

[afbeelding0]Zo, nu kunnen we eindelijk aan de slag met de nieuwe software! Schakel allereerst de camera in de opnamestand. Op een enkel symbooltje hier of daar na lijkt er niet bijster veel veranderd. Qua bediening  werkt het allemaal nog net zoals u gewend was van uw 'oude' camera; de extra functies zijn op te roepen via een speciaal menu. Daarvoor is een ALT-knop in het leven geroepen. Nu beschikt geen enkele camera  over deze knop, wat inhoudt dat een andere tijdens het fotograferen niet vaak gebruikte knop als ALT fungeert. Wélke knop het precies is hangt van uw type toestel af, maar vaak zal het de printknop (al even vaak voorzien van een blauw lampje) zijn. Druk hierop en vervolgens op MENU, waarna het hoofdmenu van CHDK verschijnt. Dat is altijd Engelstalig, óók als uw eigen cameramenu Nederlands is. Ter illustratie  laten we hier even zien welke knop wat doet bij de A630. De printknop (1) is nu ALT, het CHDK-menu  activeert u na een druk op ALT en vervolgens knop (2). Door het menu navigeren verloopt als gebruikelijk via de cursortoetsen (3) en selecteren wordt verzorgd door SET (4). Een rode selectiebalk in het menu geeft aan welk item is geselecteerd (5). Merk op dat sommige functies alleen beschikbaar zijn in afspeelmodus en andere alleen in opnamemodus; dat is te regelen via knop (6).

Stap 8

[afbeelding0]Laten we eens simpel beginnen en ervoor zorgen dat er altijd een klokje in beeld is. Druk op ALT en daarna MENU om het CHDKmenu op te roepen. Navigeer naar OSD parameters en druk op SET. Navigeer in het nieuwe  venster naar het item Show clock en druk op SET. Druk dan op MENU en vervolgens ALT, waarna u weer kunt fotograferen als gebruikelijk. Let op het kleine klokje dat rechts bovenin beeld is verschenen! Op deze manier kunt u allerlei extra functies in- en uitschakelen of gebruiken.

Stap 9

[afbeelding0]Érg handig is de zogeheten Zebra-functie. U hebt vast wel eens een foto gemaakt die achteraf in bepaalde gebieden zwaar overbelicht bleek te zijn. Zonde van de foto, want maar al te vaak ontstaan dan compleet witte vlakken waaruit alle detail is verdwenen. Om al tijdens de opname te zien waar het fout gaat, komt CHDK te hulp. Vermoedt u dat er ergens een groot overbelicht vlak in een foto aanwezig zal zijn, dan kunt u dat checken en dan besluiten tot onder- of overbelichten (zie de handleiding van uw camera)of simpelweg een andere positie kiezen. Druk op ALT en daarna op MENU en selecteer in het hoofdmenu de optie Zebra parameters. Druk vervolgens op SET.

Stap 10

[afbeelding0]Selecteer de eerste optie Draw Zebra en druk op SET. Om het menu te verlaten drukt u op achtereenvolgens MENU en ALT. Als u nu een foto wilt maken en de ontspanknop half indrukt, ziet u overbelichte gebieden rood gemarkeerd. Het is geen drama als het om een paar kleine stippen gaat, maar wél als het om grotere vlakken gaat. Dan weet u dat dit geen mooie foto gaat worden! In het bijgaande voorbeeld is het effect van Zebra slechts globaal te zien, bij een 'echte' foto is het effect veel beter zichtbaar.

Stap 11

[afbeelding0]CHDK bevat verschrikkelijk veel functies voor de professionele fotograaf en enthousiaste hobbyist. Via het menu kunt u live histogrammen inschakelen, waarmee u in een oogopslag kunt zien of de belichting evenredig verdeeld is. Ook willen we hier de RAW-optie nog even noemen. Wat het RAW-formaat precies is hebben we al eens eerder in Computer Idee behandeld, maar heel in het kort komt het erop neer dat het een cameraspecifiek ongecomprimeerd en onbewerkt fotobestand is. Voordeel van RAW is dus dat er geen detail door compressie verloren gaat, maar dat betekent ook dat de foto's fors groter qua bestandsomvang worden. Begrijpt u de voordelen van RAW, dan kunt u deze optie inschakelen door eerst weer op ALT en dan MENU te drukken. Selecteer in het hoofdmenu de optie RAW parameters en druk op SET. Selecteer in het nieuwe submenu de optie Save RAW en druk wederom op SET. Dan nog even op MENU en ALT drukken en fotograferen maar. Bedenk dat het wegschrijven van een RAW-bestand veel meer tijd kost dan een .jpgbestand. Voor het gemiddelde vakantiefotografie is de normale .jpg-opslagoptie meer dan voldoende; vergeet RAW na gebruik dan ook niet weer uit te schakelen. Om de RAW-bestanden te kunnen gebruiken moet u ze handmatig (bijvoorbeeld via de kaartlezer) van het geheugenkaartje lezen en vervolgens converteren naar .DNG (Digital Negative). Met .DNG kunnen veel fotobewerkers als bijvoorbeeld Paint Shop Pro probleemloos overweg. Dat converteren doet u met het gratis tooltje DNF for PowerShot, te downloaden vanaf deze pagina (worstel u daar even door opdringerige advertenties heen). Het voert veel te ver voor deze workshop om hier diep op in te gaan, maar als u weet wat RAW is werkt het allemaal simpel.

Stap 12

[afbeelding0]Experimenteer vooral ook met alle andere opties. De beloofde spelletjes kunt u spelen door uw camera éérst in de afspeelmodus te zetten en dan op ALT en MENU te drukken. Selecteer dan in het hoofdmenu de optie Miscellaneous stuff en vervolgens Games (overigens is hier ook een kalender, tekstbestandlezer en meer handigs te vinden). Kies een spel en druk op SET en spelen maar!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten