Hoe werkt Spotify (4): Alternatieven voor Spotify

© CIDimport

Hoe werkt Spotify (4): Alternatieven voor Spotify

Geplaatst: 11 mei 2015 - 10:41

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:34

Redactie ID.nl

Spotify is de leukste en makkelijkste manier om zowel betaald als gratis naar muziek te luisteren. Met miljoenen nummers om te streamen is het je 10 euro per maand méér dan waard, maar ook met de gratis variant kun je goed uit de voeten. Maar misschien is Spotify in het begin wat ingewikkeld. Geen nood! Wij leren je in deze serie workshops álles over Spotify.

Lees ook de andere delen in deze workshop:

1. Spotify: Een introductie
Hoe download je Spotify, hoe maak je een account aan, en wat is nou precies het verschil tussen de gratis en de betaalde versie?

2. Hoe werkt Spotify en welke opties heb je?
Welke opties heb je allemaal met het afspelen van muziek? En hoe volg je je vrienden?

3. Afspeellijsten beheren
In deze workshop leer je alles over Spotify's handigste functie: De afspeellijst. We laten je zien hoe je je eigen lijst maakt en hoe je die deelt met vrienden.
 

Tidal

Een van de meest recente en beruchtste alternatieven voor Spotify is Tidal, de nieuwe muziekstreamingdienst van rapper Jay-Z. Die werd vorige maand met veel bombarie aangekondigd tijdens een groots evenement, waarbij grote artiesten als Madonne en Beyonce hun steun uitten voor de dienst.

Tidal steekt niet onder stoelen of banken dat het een alternatief wil worden voor Spotify. De dienst moet een concurrent worden 'waarbij de artiesten wel degelijk betaald worden.' Er is vaak discussie over het geld dat artiesten met Spotify verdienen - het zou daarbij soms om centen gaan.

Hoe werkt Spotify (4): Alternatieven voor Spotify-15804175

© CIDimport



De oprichters van Tidal hopen dan ook dat veel artiesten zich exclusief aansluiten bij hun dienst, en hun muziek van Spotify weghalen. Daardoor ontstaat uiteindelijk meer segregatie in diensten, waardoor je je ineens op verschillende muziekdienst moet abonneren om echt alles te horen.

Een voordeel waarmee Tidal graag te koop loopt is de betere geluidskwaliteit. Naast het standaard-abonnement kun je een duurder abonnement kopen waarbij de muziek in ongecomprimeerde kwaliteit wordt aangeboden. Het is maar de vraag of je daar 20 euro (!) voor over hebt...

Beter dan Spotify omdat:
+ Betere geluidskwaliteit

Slechter dan Spotify omdat:
- Minder aanbod
- Je betaalt veel geld voor de hogere geluidskwaliteit

Kosten: Gratis (advertenties) | 9,99 euro per maand (geen advertenties) | 19,99 euro per maand (geen advertenties & hifi-kwaliteit)

Rdio

Rdio is het onbekende broertje van Spotify, maar doet absoluut niet onder voor de bekende streamingdienst. Sterker nog, Rdio is in veel opzichten beter dan Spotify. Er staan ongeveer hetzelfde aantal nummers op (al is het wel lastiger om onbekendere artiesten te vinden), en het navigeren is kinderlijk eenvoudig. Net als bij Spotify heb je ook bij Rdio de keus tussen een gratis en een betaalde variant - die laatste kost 10 euro per maand.

Het grote voordeel van Rdio is dat je met de gratis variant je muziek ook offline kunt luisteren, zelfs op je smartphone. Het verschil tussen gratis of premium zit 'em vooral in de advertenties (die krijg je uiteraard niet als je betaalt) en in de geluidskwaliteit. Die gaat namelijk van 192 kbps naar 320 kbps.

Hoe werkt Spotify (4): Alternatieven voor Spotify-15804177

© CIDimport



Beter dan Spotify omdat:
+ Offline luisteren ook in de gratis versie + Makkelijke navigatie

Slechter dan Spotify omdat:
- Moeilijker om onbekende artiesten te vinden
- Omdat weinig Nederlanders het gebruiken, heb je minder sociale functies (afspeellijsten delen etc)

Kosten: Gratis (advertenties) | 9,99 euro per maand (geen advertenties & hogere geluidskwaliteit)

Google Play Music

Als je Android gebruikt ken je Google Play Music ongetwijfeld - zelfs als je er geen gebruik van maakt. De app staat namelijk standaard geinstalleerd op ieder Android-toestel. Dat maakt het makkelijk te gebruiken, zeker omdat je het kunt gebruiken met je Google-account.

Google Play Music kost 10 euro per maand, waarvoor je meer dan 20 miljoen nummers kunt luisteren. Het grootste voordeel is echter dat je je eigen muziek ook kunt uploaden. Heb je bijvoorbeeld iets gedownload, dan kun je die muziek uploaden in je Play Music-account zodat je die overal kunt luisteren.

Hoe werkt Spotify (4): Alternatieven voor Spotify-15804179

© CIDimport



Dat laatste kan overigens alleen op Android. Er is weliswaar ook een iOS-app, maar die is minder uitgebreid qua mogelijkheden.

+ Eigen muziek toevoegen aan je bibliotheek
+ Goed geintegreerd in Android

- Geen gratis variant (alleen een gratis proefperiode)
- iOS-app mist functies

Kosten: 9,99 euro per maand (met gratis proefperiode van 1 maand)

SHOUTcast

SHOUTcast biedt meer dan 60.000 streaming radiostations, die gebruikers zelf kunnen opzetten en onderhouden. Ze zenden daarmee hun lokale mp3-collectie uit, bijvoorbeeld via een plugin voor Winamp. Van de tracks die voorbij komen, weet je nooit helemaal zeker weet of de radiohost ooit voor die muziek betaald heeft. In datzelfde grijze gebied bevond Grooveshark zich ook.

Omdat iedereen een radiostation op kan zetten, krijg je geen reclame te horen. De stations zijn onderverdeeld in genre, het aantal luisteraars en de bitrate. Luisteren kan regelrecht via de site. Je kan een link naar de streams ook downloaden als een .pls, .xspf of .m3u-bestand. De radiostations zijn zo te integreren met je favoriete mediaplayer.

Beter dan Spotify omdat:
+ Iedereen kan radiostations beginnen
+ Streamen én downloaden

Slechter dan Spotify omdat:
- Je weet nooit zeker of muziek wel écht legaal is

Kosten: Gratis

Ook interessant:

Er zijn ook tientallen muziekdiensten waarbij je nieuwe muziek kunt ontdekken, zonder alle poespas die je bij Spotify krijgt. Als je het vooral belangrijk vindt nieuwe muziek te ontdekken, dan kun je ook bij deze diensten terecht.

Noon Pacific

Noon Pacific is vernoemd naar wat het doet: Iedere maandag, om 12.00 Pacific Standard Time (dat is maandagnacht 03.00 Nederlandse tijd) stuurt Noon Pacific je een nieuwe playlist met zelf geselecteerde muziek. Die muziek is vrijwel altijd onbekend - dat kans dat je de artiesten kent is nihil. Noon Pacific struint iedere week het internet voor je af om nieuwe artiesten te vinden, en mailt die wekelijks gratis naar je. Fans zijn er erg enthousiast over, met name over het feit dat het bijna altijd mooie muziek blijkt te zijn. Noon Pacific is geen echt alternatief voor Spotify, maar wel een leuke manier om nieuwe muziek te vinden.

Last.fm

Last.fm is op zichzelf geen muziekdienst, maar doet in plaats daarvan aanbevelingen voor nieuwe muziek. Als je Last.fm op je computer installeert, kan het programma zien welke muziek je luistert via Spotify, iTunes, Windows Media Player, en een hele schare andere software. Zeker als je dat combineert met de mobiele apps kan Last.fm een bijzonder gedetailleerd muziekprofiel van je opstellen. Op die manier kun je weer in contact komen met andere Last.fm-gebruikers, bijvoorbeeld via de app zelf of via sociale media. Zo kunnen gebruikers aanbevelingen aan elkaar doen, om elkaar aan nieuwe muziek te helpen. Hoe je die vervolgens vindt (bijvoorbeeld via Spotify) mag je zelf weten.

Live365

Live365 is één van de meest veelzijdige internetradiostations die je kunt voorstellen, waar gebruikers zelf een radiostation kunnen hosten. Vooral het grote aantal genres is daarbij interessant: Live365 heeft radiostations in ieder denkbaar genre. Als je geen behoefte hebt aan afspeellijsten en sociale functies, dan kun je hiermee altijd wel nieuwe muziek ontdekken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten