Privacy- en veiligheidsopties in Twitter 2016-03-21T09:15:23

Casio komt met eigen smartwatch

Sexflix: Netflix voor porno in aantocht

Privacy- en veiligheidsopties in Twitter

Hoe kun je je account privé en veilig maken?

Privacy- en veiligheidsopties in Twitter

Twitter is één van de weinige sociale netwerken waarop je nog écht anoniem kunt zijn. Je hoeft er niet je eigen naam te gebruiken, en je kunt je profiel afschermen of juist openbaar maken. Maar er zijn ook meer dan genoeg opties om je Twitter-account extra te beveiligen. We geven je hier een aantal privacy- en veiligheidsopties voor Twitter.

Dit is het vierde artikel in een reeks workshops over Twitter. Lees ook hoe hoe je een account aanmaakt, een profielfoto instelt en tweets opstelt (en retweet).

Zet tweestapsverificatie aan

Je kunt Twitter extra beveiligen door zogeheten tweestapsverificatie aan te zetten. Dat is een extra beveiligingslaag, bovenop je gewone wachtwoord. Met tweestapsverificatie moet je bovenop je wachtwoord een sms'je of de Twitter-app op je telefoon gebruiken om je account te openen. Je kunt dat instellen in je 'Instellingen', onder het tabje 'Beveiliging en privacy'.

Er staan bovenaan drie opties voor Inlogverificatie. Met 'Inlogverificatie uitschakelen' hoef je nooit extra inloggegevens in te voeren. Met 'Inlogverificatieverzoeken verzenden naar mijn telefoon' krijg je een (gratis) sms'je om als extra laag te gebruiken. Daarvoor moet je wel eerst je telefoonnummer aan je account koppelen. Je kunt tot slot nog 'Inlogverificatieverzoeken verzenden naar de Twitter-app'. Daarvoor moet je ook de Twitter-app op je telefoon hebben gedownload - en het werkt alleen op Android en iOS. Je vindt op deze pagina meer over hoe dat werkt.

Let overigens op dat je telkens een nieuwe code moet aanvragen wanneer je voor het eerst inlogt in een nieuwe app.

Zet je account op privé

Twitter is een prachtige tool waar iedereen kan zeggen wat hij denkt. Het idee is dat al die informatie openbaar beschikbaar is, en dus voor iedereen in te zien.

Het kan echter goed zijn dat je dat helemaal niet wil, en dat je liever al je diepe zielenroerselen met alleen je vrienden delen. Je kunt daarom je account privé maken. Dat betekent dat niemand jouw tweets kan zien, behalve mensen die je daartoe permissie gaat.

Je doet dat in je 'Instellingen', door naar 'Beveiliging en privacy' te gaan. Daar zit je het kopje 'Tweetprivacy' staan. Als je dit vinkje aan zet, kan niemand je tweets zien. Je krijgt een mailtje als iemand je wil volgen, waar je op dat moment toestemming voor moet geven.
 

Beheer je emailmeldingen

In je 'Instellingen' kun je ook terecht voor meldingen die je via email krijgt. Dat kunnen er namelijk behoorlijk wat zijn als je alles aan laat staan. Onder het kopje 'E-mailmeldingen' kun je instellen wanneer je emails krijgt. Als je veel gaat tweeten, is het aan te raden die emails uit te zetten - dat kunnen er namelijk nogal veel worden.
 

Zet je locatie uit

Ook een interessante optie om naar te kijken is de locatieopties. Twitter kan namelijk je locatie doorgeven bij bepaalde tweets. Dat is leuk omdat je volgers dan kunnen zien van waar je een tweet verstuurt, maar misschien wil je wel helemaal niet delen waar je bent. Je kunt dat uitzetten door in je instellingen naar 'Beveiliging en privacy' te gaan en daar 'Een locatie toevoegen aan mijn tweets' uit te zetten.

Als je eerder al locaties aan je tweets hebt toegevoegd, kun je ze ook verwijderen door op "Alle locatie-informatie verwijderen' te klikken. Je locatie verdwijnt dan uit al je eerder geplaatste tweets.

Als je Twitter ook al app op je telefoon gebruikt, doe je er goed aan je locatie daar ook uit te zetten. Veel Twitter-applicaties hebben die standaard aan staan, waardoor je vaak automatisch je locatie deelt. Je doet dat op Android door naar je instellingen te gaan en daar naar 'Algemeen' te gaan. Daar kun je je locatie uit zetten zodat die niet met Twitter gedeeld wordt.

Vervelende accounts blokkeren

Als je vaak wordt lastig gevallen door een persoon, kun je die in het ergste geval blokkeren. Je doet dat op het profiel van de vervelende account, onder het tandwieltje naast de 'Volgen'-knop. Klik daar in het uitklapmenu op 'Blokkeren'. Je kunt gelijk een persoon ook 'Rapporteren', als hij of zij echt iets beledigends stuurt.

We hebben nog één Twitter-workshop voor je. Lees hier hoe je je Twitter-account kunt verwijderen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord