Hou uw bestanden online bij met Dropbox 2014-09-03T13:12:03

Muziek downloaden erger dan online porno kijken?

Ruim 1% van alle Tweets afkomstig uit Nederland

Hou uw bestanden online bij met Dropbox

Hou uw bestanden online bij met Dropbox

Als u veel op verschillende computers werkt (bijvoorbeeld thuis en op de vereniging) dan is het soms vervelend dat u net dat ene bestand niet bij de hand hebt. Staat immers op de andere pc waar u nu niet achter zit. Om ergernis te voorkomen, kunt u gebruik maken van online opslagdiensten zoals Dropbox.

Als u veel op verschillende computers werkt (bijvoorbeeld thuis en op de vereniging) dan is het soms vervelend dat u net dat ene bestand niet bij de hand hebt. Staat immers op de andere pc waar u nu niet achter zit. Om ergernis te voorkomen, kunt u gebruik maken van online opslagdiensten zoals Dropbox. U kunt hier twee gigabyte aan gegevens kosteloos kwijt, zodat u er altijd en overal bij kunt. In deze workshop laten we u zien hoe. Wel een dringende waarschuwing vooraf: zorg dat u uw belangrijke documenten nooit alléén online hebt staan, bij welke dienst dan ook. Gaat er elders iets mis of houdt de service op te bestaan dan bent u niet al uw belangrijke gegevens in één klap kwijt!

Stap 1

 

Download en installeer Dropbox (www.getdropbox.com). Direct na installatie dient u zich aan te melden bij de dienst. Selecteer daarvoor de optie I'm new to Dropbox en klik op Next (volgende). Vul de gevraagde gegevens in, kies een wachtwoord en schakel het selectievakje voor de optie I agree to the Terms of Service in. Klik op Next en selecteer de gratis 2 GB opslagruimte.

 

Stap 2

 

Na weer op Next geklikt te hebben krijgt u het aanbod voor een rondleiding. Kwestie van een paar keer op Next klikken. Geen tijd hiervoor? Klik dan op de knop Skip tour and finish. In de laatst beschikbare stap selecteert u de optie I want to choose where to put my Dropbox, waarna een knop Change verschijnt. Hiermee kunt u naar een map op uw harde schijf bladeren die Dropbox gaat gebruiken; standaard is dat een submap van mijn Documenten. Klik tot slot op Finish and open My Dropbox.

 

Stap 3

 

Alle bestanden die in de net gekozen Dropbox-map geplaatst worden, worden nu automatisch geüpload naar de Dropbox-server. Let op: als u zélf een map hebt gekozen, wordt daarin een submap aangemaakt met de naam My Dropbox; alléén bestanden die in die submap geplaatst worden, gaan door naar de Dropbox-server! Om de bestanden op de server vanaf een andere computer te benaderen, gaat u weer naar www.getdropbox.com waar u rechtsboven op de pagina inlogt met het eerder opgegeven e-mailadres en wachtwoord. De tweede optie is om - op een pc waarop Dropbox al is geïnstalleerd - met de rechtermuisknop ergens in de My Dropbox-map te klikken en daarna in het submenu naar de optie Dropbox te gaan om vervolgens voor Browse via web interface te kiezen. Ook nu weer even inloggen met de gevraagde gegevens, waarna u uw bestanden in uw browser ziet.

 

Stap 4

 

Om alles uit Dropbox te halen, is het praktisch om het programma op alle computers die u gebruikt te installeren. Dat gaat het makkelijkst door per pc Dropbox te installeren. Kies na de installatie de optie I already have a Dropbox account en vul na een klik op Next uw e-mailadres en wachtwoord in.

 

Stap 5

 

Als u nu inlogt op de Dropbox webinterface ziet u aldaar op het tabblad Recent Events de computer waarop u net Dropbox hebt geïnstalleerd. Als u een toegevoegde computer weer wilt verwijderen (of van naam veranderen), klik dan op de link Account. Klik vervolgens op het tabblad Manage Computers. Via de knop Rename kunt u de naam van een computer wijzigen. Met Unlink verwijdert u 'm.

 

Stap 6

 

Het is het handigst om gebruik te maken van de Dropbox-software, maar in sommige gevallen (bijvoorbeeld op uw werk) kan of mag u die niet installeren. Geen nood: de webinterface biedt ook dan uitkomst. Klik eventueel op Home na uitvoeren van de vorige stap en vervolgens op het tabblad Files (bestanden). Om een bestand naar de pc over te hevelen klikt u er met de rechtermuisknop op. In het geopende menu klikt u vervolgens op Doel opslaan als. Kies een map en download het bestand als gebruikelijk.

 

Stap 7

 

Om een al dan niet gewijzigd bestand te uploaden met behulp van de webinterface gaan we opnieuw aan de slag met het tabblad Files. Door op de link Create folder te klikken kunt u een nieuwe map aanmaken. Om een map te openen klikt u er met de muis op; een bestand uploaden naar een geopende map kan door op Upload te klikken. Klik in het geopende venster op Add more files en selecteer de te uploaden bestanden (eentje kan, meer mag ook door tijdens het selecteren de Ctrl-toets ingedrukt te houden). Klik dan op Openen en daarna op Start upload. Na even wachten zijn alle bestanden in de gewenste map aanwezig, waarna u het uploadvenster kunt sluiten.

 

Stap 8

 

Hoewel afbeeldingen op dezelfde manier geüpload kunnen worden als eerder beschreven, is het soms ook praktisch om gebruikte maken van de speciale afbeeldingmodus. In plaats van afbeeldingen als een rij bestandsnamen te tonen is Dropbox ook in staat miniatuurweergaven te laten zien. Klik op het tabblad Files op de map Photos (er zijn bij het aanmaken van de account een paar voorbeeldplaatjes in gezet) en vervolgens op Gallery view. Klik op een afbeelding om deze vergroot weer te geven, om weer terug te keren naar het overzicht klikt u simpelweg ergens buiten de vergrote foto.

 

Stap 9

 

We hebben al laten zien hoe het downloaden vanuit de webinterface werkt, maar er is nog een alternatieve manier. Klik daarvoor op het kleine naar beneden gerichte blauwe driehoekje helemaal rechts van een bestandsnaam. In het menu dat dan opent ziet u behalve de optie Download nog een paar praktische opties.

 

Stap 10

 

Dropbox kan voor u in de gaten houden of er wijzigingen in bestanden zijn aangebracht, daarbij worden de originele bestanden bewaard en natuurlijk zijn ook de bewerkte bestanden in de vernieuwde vorm beschikbaar. Daardoor kunt u snel terugkeren naar een eerdere versie (revisie) van een document. Klik daarvoor weer op het blauwe driehoekje uit de vorige stap en selecteer vervolgens de optie Revisions. Verschillende versies kunnen worden gedownload door de links in de kolom Info te gebruiken; de link Restore maakt onbedoelde veranderingen ongedaan.

 

Stap 11

 

Om bestanden met anderen te delen, klikt u allereerst op de link Share van de Dropbox-pagina. Vul dan de naam van een folder met te delen bestanden in (klik op de tekst New folder name en typ een naam). In het veld daaronder vult u de e-mailadressen in van de personen die u toegang wilt geven tot de map; zet een komma tussen de verschillende e-mailadressen. Klik dan op de knop Share folder (deel map) waarna automatisch een uitnodiging naar de genodigden wordt verstuurd. U kunt verder als gebruikelijk bestanden plaatsen in de gedeelde map. Overigens dient de genodigde persoon zich na een klik op de link in het verzonden e-mailbericht ook eerst aan te melden bij Dropbox alvorens hij of zij toegang krijgt tot de gedeelde map.

 

Stap 12

 

Als u de gedeelde map in de webinterface opent, ziet u aan de rechterkant wie er allemaal toestemming hebben om de gedeelde map te bekijken. Er wordt overigens niet eerder toegang verleend totdat de gemailde persoon zich aangemeld heeft bij Dropbox. Verwijderen kan door op het pijltje naast de naam te klikken en daarna de optie Kick out te selecteren. Zelfs delen van bestanden met niet-Dropbox leden kan door bestanden naar de submap Public te kopiëren. Bedenk in dat geval dat de hele wereld kan genieten van uw bestanden.

 

Opslagruimte

De gratis opslagruimte van Dropbox bedraagt twee gigabyte. Door op de link Account bovenaan de pagina te klikken en daarna de optie Account Info te kiezen, kunt u in één oogopslag zien hoeveel ruimte u nog beschikbaar hebt. Door onder Account op Upgrade Account te klikken, kunt u tegen betaling een grotere Dropbox kopen.

Dropbox en bandbreedte

Het up- en downloaden van Dropbox-bestanden kan een vervelend effect hebben op de snelheid van uw internetverbinding. Om te voorkomen dat Dropbox alle beschikbare bandbreedte opslorpt, klikt u met de rechtermuisknop op het Dropbox-pictogrammetje rechtsonder in de systeemwerkbalk. Klik in het geopende contextmenu op Preferences en in het daarop geopende venster op Network. Schakel het selectievakje voor de optie Automatic uit en vul een maximum uploadsnelheid in Kbits/sec in. De maximale downloadsnelheid is op gelijke wijze aanpasbaar. Klik op OK om de gemaakte wijzigingen te bewaren. Bedenk dat - hoe kan het ook anders - lagere snelheden zorgen voor wat meer up- en downloadtijd.


Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 17, jaargang 2009


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord