Knippen en plakken in mpeg-video

© CIDimport

Knippen en plakken in mpeg-video

Geplaatst: 4 maart 2008 - 00:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:28

Redactie ID.nl

Ooit wel eens een mpeg-bestand gemaakt dat net niet op een cd of dvd paste? En dan ontdekt dat knippen en plakken met bijvoorbeeld Movie Maker niet werkt? Tijd voor gespecialiseerd gereedschap! Stel, u neemt via de kabel en video(capture)kaart in uw pc een geweldige film op en wilt deze bewaren. Niet op harddisk natuurlijk, want dat blijft maar ruimte innemen, maar op dvd.

Ooit wel eens een mpeg-bestand gemaakt dat net niet op een cd of dvd paste? En dan ontdekt dat knippen en plakken met bijvoorbeeld Movie Maker niet werkt? Tijd voor gespecialiseerd gereedschap! Stel, u neemt via de kabel en video(capture)kaart in uw pc een geweldige film op en wilt deze bewaren. Niet op harddisk natuurlijk, want dat blijft maar ruimte innemen, maar op dvd. Wellicht beschikt u over een wat meer geavanceerde videokaart (of in ieder geval de bijgeleverde software) waarmee het mogelijk is rechtstreeks in mpeg2-formaat (standaard gebruikt voor dvd's) op te nemen. Ideaal, want daarmee bespaart u veel schijfruimte en beschikt u later toch over uitstekende beeldkwaliteit. Nadeel is dan dat een hele film niet op 1 dvd past en u een te lang programma vanwege het mpeg2-formaat niet eenvoudig kunt opsplitsen, omdat mpeg2 zich nu eenmaal niet zomaar laat splitsen. Quick MPEG Splitter is dan de redder in nood. Het programma is niet gratis, maar met zijn 19,95 dollar ook beslist niet te duur. Zeker niet als u het vergelijkt met veel duurdere videobewerkingspakketten bomvol voor ons doel overbodige functies.

Stap 1

[afbeelding0]1U surft naar deze pagina en downloadt van Quick MPEG Splitter een gratis testversie met beperkte functionaliteit. Bent u veel met (grote) (mpeg) videobestanden in de weer, dan is het aanbevelenswaardig om meteen de volledige versie te kopen. Daar maken we ook in deze workshop gebruik van, om alle mogelijkheden te laten zien. Na downloaden en installeren (kwestie van dubbelklikken op het installatiebestand en de wizard doorlopen) is Quick MPEG Splitter klaar voor gebruik.

Stap 2

[afbeelding0]We maken in deze workshop gebruik van een relatief klein (circa 116 Megabyte) MPEG2-videobestand. Uiteraard staat het u geheel vrij om grotere bestanden te gebruiken, maar zo'n kleiner bestand is ideaal om lekker snel mee te experimenteren. Om een MPEG2 (MPEG1 mag ook) bestand te openen klikt u in het hoofdvenster van Quick MPEG Splitter in het menu File op Open MPEG File. Er is geen Nederlandse versie of taalmodule voorhanden, maar dat zal weinig tot geen problemen geven omdat het allemaal redelijk eenvoudig werkt. Stel dus dat u een twee uur durend tv-programma hebt opgenomen (de genoemde film) en dit wilt bewaren op een standaard enkelzijdige dvd, dan past er in de hoogste videokwaliteit maar één uur video op een enkele dvd. Gaat het om precies twee uur, dan moet de opname dus netjes in twee stukken worden gehakt. Geen probleem voor Quick MPEG Splitter. Zet de schuifregelaar eerst helemaal naar links en klik op de knop bij (1) om het beginpunt van de selectie aan te geven. Zet de schuifregelaar onder het voorbeeldscherm (de software bevat een ingebouwde afspeelmodule) dan netjes in het midden van de balk en klik op de knop bij (2) om het eind van de selectie in te stellen. Meestal is dit een snelle, maar effectieve oplossing om een opname in gelijke delen op te splitsen. Wilt u het meer precies doen, dan moet u eerst even uitrekenen hoeveel seconden er in een uur zitten (vooruit: 3600). Zorg dat u de eerste helft precies op 3600 seconden (of in ieder geval daar zo dicht mogelijk bij in de buurt zet). Om de splitsing op een mooi moment te maken kunt u gebruik maken van de toetscombinaties Shift-linkercursortoets of Shift-rechtercursortoets om per frame (beeldje) terug of vooruit te gaan.

Stap 3

[afbeelding0]Om de beste beeldkwaliteit te behouden klikt u in het menu File op Options. In het daarop geopende venster schakelt u de optie Set Format As Original File in. Daarmee bereikt u dat exact dezelfde beeldkwaliteit- en instellingen behouden worden als die van het originele bestand. U kunt met Quick MPEG Splitter desgewenst ook het beeldformaat verkleinen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor een portable videospeler; komen we verderop in deze workshop nog even op terug. Klik voor nu op OK.

Stap 4

[afbeelding0]Om de eerste helft als apart MPEG(2)-bestand te bewaren klikt u in het menu File op Save Selection. Geef als bestandsnaam (bijvoorbeeld) Deel 1 op en klik op Opslaan. Het opsplitsen kan zeker bij langere films of opnamen flink wat tijd kosten; gewoon lekker de pc zijn gang laten gaan. Uiteraard kunt u tijdens het opsplitsproces gewoon andere dingen met uw pc doen, maar zeker als uw computer niet van het al te snelle type is kunnen andere programma's wat trager reageren dan normaal.

Stap 5

[afbeelding0]Om de tweede helft te bewaren laat u de schuifregelaar staan waar-ie staat. Klik dan op de knop bij (1) om het beginpunt van de selectie aan te geven. Sleep de schuifregelaar vervolgens helemaal naar rechts en klik op knop (2) om het eind van de selectie aan te geven. Voer dan Stap 4 opnieuw uit om ook het tweede deel - uiteraard voorzien van een andere naam - van de film op te slaan.

Stap 6

[afbeelding0]Er ís een veel snellere manier om een opname in exact twee of meer gelijke delen te splitsen, namelijk door in het menu File op Split into equal-size parts te klikken. In het venster dat daarop opent geeft u achter Split source file into aan in hoeveel delen de opname gesplitst moet worden, bijvoorbeeld twee. Kies dan achter Output Folder de map waarin u de gesplitste bestanden wilt bewaren en geef een naam op voor de verschillende delen in het veld achter Prefix of output files. Klik dan op de knop Continue en de video wordt zonder verder denkwerk opgedeeld in het gewenste aantal delen. Vergeet echter nooit voor welke splitsingsactie dan ook om éérst in het menu File op Options te klikken en in het gelijknamige venster de optie Set Format As Original File in te schakelen.

Stap 7

[afbeelding0]De reden dat we u eerst de meer gecompliceerde manier hebben laten zien heeft te maken met het feit dat u daar simpelweg meer mee kunt. U kunt nu bijvoorbeeld een reclameblok aan het begin van een opname snel verwijderen door het beginpunt met de schuifregelaar ná de reclame te plaatsen en hier met knop (1) het beginpunt in te stellen. Uiteraard stelt u het eindpunt dan met de knop bij (2) in voordat eventuele reclame ná de opname begint. Door het strippen van reclame past een opname wellicht net wél op een standaard dvd, terwijl dat met commercials misschien niet mogelijk was. Los daarvan: wilt u zich in de toekomst werkelijk nog eens ergeren aan die tijdverslindende onzin?

Stap 8

[afbeelding0]Na het splitsen en eventueel strippen van reclame kunt u de kleinere bestanden op een dvd branden. Dat kan op twee verschillende manieren. De eerste is simpel: maak gewoon een data-dvd met om het even welke brandsoftware en klaar is Kees. Kies als brandmethode overigens voor UDF, want normaal gesproken kunnen er geen bestanden groter dan twee Gigabyte in één stuk op een schijfje gezet worden. U kunt natuurlijk ook een video-dvd maken. Daarvoor is een meer geavanceerd pakket als bijvoorbeeld een recente versie van Nero nodig. Start Nero en kies in het hoofdmenu allereerst helemaal bovenin als medium DVD. Klik dan onder het kopje Foto en video op Dvd-video maken en volg de stappen in het daarop geopende programma. U kunt op zich ook met Nero mpeg-bestanden opsplitsen, maar de methode met Quick MPEG Splitter is sneller en overzichtelijker. De gesplitste bestanden hoeft u dan verder niet meer te bewerken, maar deze kunnen ongewijzigd toegevoegd worden aan de dvd. Even een toepasselijk menuutje in elkaar draaien en klaar is Kees. In eerdere uitgaven van Computer Idee is uitgebreid ingegaan op het maken van een video-dvd met Nero.

Stap 9

[afbeelding0]Quick MPEG Splitter kan het formaat en de kwaliteit van een al dan niet opgesplitst videobestand ook aanpassen. Normaal gesproken kiest u uiteraard voor de beste kwaliteit in de originele resolutie van de opname, maar als u een video wilt afspelen op bijvoorbeeld een portable mediaspelertje, is het beter om de video fors te verkleinen (maximaal gelijk aan de schermresolutie van de portable speler, meer heeft geen zin). Selecteer eerst als gebruikelijk weer een begin en eindpunt in de opname. Opsplitsen hoeft wellicht niet, maar het is natuurlijk onzin om overbodige reclames en andere zaken aan begin en eind van de opname mee te coderen. De meeste draagbare spelers beschikken immers maar over een relatief beperkte hoeveelheid geheugen en daar moet zo efficiënt mogelijk gebruik van gemaakt worden. Klik vervolgens in het menu File op Options en pak uw (virtuele) rekenmachine er vast bij. Selecteer allereerst de optie Custom. De waarden in de velden achter deze optie geven de originele resolutie van de opname aan. Hebt u een opname gemaakt van de tv, dan zal het meestal gaan om 704 x 576 beeldpunten (horizontaal x verticaal); te veel voor de meeste portable spelers. Stel dat u een draagbare speler hebt met een resolutie van 480 x 320 beeldpunten, dan kunt u deze waarden invullen in de desbetreffende velden. Nadeel is dat er op die manier een beetje vervorming optreedt; beter is het om de beeldverhoudingen te behouden. Deel daarvoor de verticale waarde van het origineel door de verticale waarde van de gewenste resolutie, in dit voorbeeld dus 576 / 320. De uitkomst van deze berekening is 1,8. De horizontale waarde berekent u dan door het originele aantal horizontale pixels te delen door de gevonden waarde, in dit geval dus 704 / 1,8 = 391 (altijd afronden naar de dichtstbijzijnde hele waarde). Vul in de velden met de gewenste resolutie dan de waarden 391 en 320 in.

Stap 10

[afbeelding0]Om het uiteindelijke bestand nóg verder te comprimeren kiest u in eerste instantie achter Video-Bitrate met behulp van het keuzemenu voor de laagst mogelijke waarde van 750. Blijkt dat achteraf een onacceptabele beeldkwaliteit te geven, dan kunt u stapsgewijs een hogere waarde proberen. Ook de AudioBitrate kan verlaagd worden, maar ga daarbij voor een stereosignaal niet lager dan 128. Laat in principe onder het kopje MPEG Version de optie MPEG2 geselecteerd, behalve als uw speler alleen met MPEG1 overweg kan. Klik dan op OK om de instellingen te bevestigen.

Stap 11

[afbeelding0]Klik in het menu File op Save as, geef een bestandsnaam en klik op Opslaan. De kans is groot dat u nu een waarschuwingsvenster te zien krijgt waarin gemeld wordt dat de afmetingen van de video zijn aangepast. Dit heeft te maken met het feit dat het MPEG2-formaat qua resolutie een veelvoud van zestien moet zijn. De minimale vervorming die door deze noodzakelijke aanpassing optreedt is verwaarloosbaar. Klik dan ook op OK en wacht tot het videobestand gecodeerd is.

Stap 12

[afbeelding0]Hoe u het eenmaal gemaakte bestand overzet naar de draagbare speler verschilt van apparaat tot apparaat. Meestal wordt een speciaal programma voor dit doel meegeleverd; lees hiervoor de handleiding van speler of software. Als de operatie eenmaal is geslaagd, kunt u ook onderweg genieten van bijvoorbeeld een eerder opgenomen tv-programma.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten