Maak een hardwareprofiel 2013-11-04T17:03:47

Toetsenbordsluiproute in Word

Verliesvrij comprimeren met Monkey's Audio

Maak een hardwareprofiel

Maak een hardwareprofiel

Wilt dat uw pc snellerstart en dat hij alleen drivers laadt die u nodig hebt vooreen bepaalde taak? Gebruikdan een hardwareprofiel. De meeste op uw pc aangesloten hardware zoals een scanner, printer, modem en muis werkt pas naar behoren als er een stuurprogramma (driver) voor geladen is. Als u veel hardware aan uw pc hebt hangen, vermindert dat de snelheid van uw pc.

Wilt dat uw pc snellerstart en dat hij alleen drivers laadt die u nodig hebt vooreen bepaalde taak? Gebruikdan een hardwareprofiel. De meeste op uw pc aangesloten hardware zoals een scanner, printer, modem en muis werkt pas naar behoren als er een stuurprogramma (driver) voor geladen is. Als u veel hardware aan uw pc hebt hangen, vermindert dat de snelheid van uw pc. U hebt echter vast al lang ontdekt dat u nooit alle hardware tegelijkertijd gebruikt, maar alleen bepaalde onderdelen bij bepaalde taken. Door hardwareprofielen aan te maken kunt u uw pc in verschillende configuraties opstarten, met alléén de hardware-drivers die nodig zijn. Dat betekent dat er meer geheugen en bronnen beschikbaar zijn waardoor Windows sneller zal werken.

Stap 1

[afbeelding0]Voordat u gaat sleutelen aan hardware-instellingen is het een goed idee om een backup te maken voor het geval er iets misgaat. In plaats van het standaard hardwareprofiel te bewerken kunt u daarvan beter een kopie maken en daarop uw experimenten loslaten. Gaat er dan iets dramatisch mis, kunt u altijd terugvallen op het origineel. Klik om te beginnen in het Startmenu op Configuratiescherm. Klik in de Categorieweergave op Prestaties en onderhoud en vervolgens op Systeem. Staat uw Configuratiescherm in Klassieke weergave, dubbelklik dan op het pictogram Systeem, Klik in het venster Systeemeigenschappen op het tabblad Hardware en aldaar op de knop Hardwareprofielen. Profiel 1 is daar het momenteel gebruikte standaard hardwareprofiel.

Stap 2

[afbeelding0]Om te beginnen gaan we een hardwareprofiel maken voor gamen, ofwel het spelen van spelletjes. Dit profiel laadt zo min mogelijk drivers, behalve de absoluut noodzakelijke. Daarmee haalt u het maximale uit uw pc voor uw spel. Klik op Profiel 1 (actief profiel) en daarna op de knop Kopiëren. Het is handig om het nieuwe profiel een duidelijk herkenbare naam te geven, zeker als u van plan bent om meerdere hardwareprofielen aan te maken. Typ dan ook iets als Gaming of zo in het dialoogvenster waar u de naam van de kopie kunt intikken en druk aansluitend op Enter.

Stap 3

[afbeelding0]Om er zeker van te zijn dat u tijdens het opstarten altijd kunt kiezen uit verschillende hardwareprofielen, moet u wat instellingen aanpassen. Klik op Profiel 1 (actief profiel) en daarna op de knop Eigenschappen. In het dialoogvenster Eigenschappen voor Profiel 1 schakelt u het selectievakje voor de optie. Dit profiel altijd als optie weergeven tijdens het starten van Windows in, gevolgd door een klik op de knop OK. Selecteer nu het in de vorige stap gemaakte profiel en herhaal deze handeling. U moet deze optie in alle toekomstige profielen die u maakt, inschakelen!

Stap 4

[afbeelding0]Om het net gemaakte hardwareprofiel Gaming te configureren moet het eerst geladen worden. Klik daarvoor in beide openstaande vensters op OK en herstart uw pc op de gebruikelijke manier. Zodra u de pc herstart verschijnt er een menu waarin u een hardwareprofiel kunt kiezen. Maak gebruik van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord om het nieuw aangemaakte profiel te selecteren. Druk dan op Enter, waarna Windows als  gebruikelijk start. Het selectiemenu zal alle nieuwe door u gemaakte profielen bevatten, mits u voor elk gemaakt profiel Stap 3 uitvoert.

Stap 5

[afbeelding0]Zodra Windows is gestart merkt u nog helemaal niets aan veranderingen: al uw hardware werkt normaal. Ga weer naar het overzicht van de hardwareprofielen (zie Stap 1) en u ziet echter dat daar het net gemaakte profiel Gaming is gemarkeerd als actief profiel. Klik in het venster Hardwareprofielen op OK en klik op de knop Apparaatbeheer in het venster Systeemeigenschappen op het tabblad Hardware. Blader eens door de aanwezige hardware en vogel uit welke apparaten niet nodig zijn voor het spelen van games. Klik overigens op het plusteken voor een categorie om alle apparaten in een categorie te kunnen bekijken.

Stap 6

[afbeelding0]Tijdens het spelen van een spel is veel hardware totaal overbodig; denk dan aan printers, scanners, webcams, floppydrives enzovoorts. Om een apparaat uit te schakelen dubbelklikt u er in de lijst met apparaten op, waarna een eigenschappenvenster verschijnt. Kies vervolgens in het keuzemenu onder het kopje Apparaatgebruik (onder in het venster) de optie. Dit apparaat niet gebruiken in huidig hardwareprofiel (uitschakelen) en klik op OK. Herhaal deze procedure voor elk ander apparaat dat u niet nodig hebt.

Stap 7

[afbeelding0]Terug in het apparatenoverzicht ziet u dat elk uitgeschakeld apparaat is voorzien van een rood kruisje. Om te controleren of uw profielaanpassingen correct zijn doorgevoerd, herstart u de pc. Kies nu echter het standaardprofiel (Profiel 1) en als het goed is ziet u in het venster Apparaatbeheer dan dat alle hardware keurig is ingeschakeld. Met andere woorden: u hebt als u alles juist hebt gedaan alleen in het profiel Gaming hardwareonderdelen uitgeschakeld. Dat blijkt als u de pc opnieuw start, maar nu het profiel Gaming kiest: alle rode kruisjes (en dus uitgeschakelde hardware) zijn weer terug zoals gewenst.

Stap 8

[afbeelding0]Sluit het venster Apparaatbeheer en klik opnieuw op de knop Hardwareprofielen. Onder in het venster Hardwareprofielen vindt u een tweetal handige opties. Standaard is hier gelecteerd: Het eerste profiel selecteren als ik niet binnen 30 seconden zelf een profiel heb geselecteerd. Kan soms irritant zijn en wilt u er dan ook zeker van zijn dat u altijd zelf de touwtjes in handen hebt is het beter om de optie te kiezen Wachten tot ik een hardwareprofiel heb geselecteerd.

Stap 9

[afbeelding0]U kunt ook de wachttijd voordat een standaardprofiel wordt gekozen, korter of langer maken. Als u de standaard 30 seconden te lang of te kort vindt, dan kunt u de pijltjes naast het secondenveld gebruiken om de tijdsduur naar wens aan te passen. Als u 0 seconden kiest, start Windows op met het standaardprofiel zonder dat het selectiemenu verschijnt. Wilt u dat ook dán het menu verschijnt, hou dan de spatiebalk tijdens het opstarten ingedrukt waarna u het keuzemenu alsnog te zien krijgt.

Stap 10

[afbeelding0]Er is geen limiet aan het aantal hardwareprofielen dat u mag maken, u kunt dus een profiel creëren voor elke mogelijke toepassing van uw pc. Als u een bepaald profiel veel vaker gebruikt dan alle andere, zorg dan dat het meest gebruikte profiel in de profielenlijst bovenaan komt te staan. Dit doet u door het gewenste profiel te selecteren en daarna net zo vaak als nodig op de omhoogpijl te klikken tot het profiel bovenaan staat. Gebruik dan de tip uit de vorige stap en uw pc start vervolgens standaard op met dit profiel. Met de spatiebalk kunt u dan altijd het menu activeren om zo af en toe een ander profiel te kiezen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord