Maak een nieuwsbrief met OpenOffice

© CIDimport

Maak een nieuwsbrief met OpenOffice

Geplaatst: 8 juli 2007 - 20:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:17

Redactie ID.nl

Met het gratis en Nederlandstalige OpenOffice zet u een prima en professioneel ogende nieuwsbrief in elkaar. Er zijn natuurlijk heel veel redenen te bedenken waarvoor een nieuwsbrief moet verschijnen. Maar wellicht hebt u het idee niet over de juiste kennis en/of software te beschikken om zo'n rondschrijven voor bijvoorbeeld de plaatselijke sportclub in elkaar te zetten.

Met het gratis en Nederlandstalige OpenOffice zet u een prima en professioneel ogende nieuwsbrief in elkaar. Er zijn natuurlijk heel veel redenen te bedenken waarvoor een nieuwsbrief moet verschijnen. Maar wellicht hebt u het idee niet over de juiste kennis en/of software te beschikken om zo'n rondschrijven voor bijvoorbeeld de plaatselijke sportclub in elkaar te zetten. In deze workshop leert u hoe u dit klusje klaart. U gebruikt OpenOffice,een gratis softwarepakket vergelijkbaar met het dure Office-pakket van Microsoft. OpenOffice is eenvoudig te gebruiken en beschikt over alle faciliteiten om een goede nieuwsbrief te maken. In een eerdere aflevering van Computer Idee is de installatie van OpenOffice uitgebreid besproken. Mocht u het programma nog niet geïnstalleerd hebben,dan kunt u het gratis downloaden vanaf Openoffice.org. Een nieuwsbrief kan op verschillende manieren gemaakt worden,in deze workshop doen we u in ieder geval een aantal ideeën aan de hand.

Stap 1

[afbeelding0]Start het onderdeel Writer (de tekstverwerker) van OpenOffice, u vindt het na de installatie in het menu Start onder Alle programma's en OpenOffice.org 2.0. Installeer daar eerst de Nederlandse taalmodule door in het menu Bestand onder Assistenten te klikken op Nieuwe woordenlijsten installeren. Klik in het nieuw geopende document op de link Dutch en daarna op de knop DicOOo Starten. Klik in de eerste stap van de wizard op Doorgaan en in de tweede stap op de knop Lijst ophalen. Selecteer als gewenste taal voor de spellingscontrole Dutch (Netherlands) en klik wederom op Doorgaan. Klik voor de afbreekwoordenlijst opnieuw op de knop Lijst ophalen en selecteer Dutch (Netherlands). Klik op Doorgaan en klik in de stap waar u de synoniemenwoordenlijst kunt kiezen nogmaals op Doorgaan (er is nog geen Nederlandse synoniemenlijst beschikbaar). Klik dan net zo vaak als nodig op Doorgaan tot de geselecteerde lijsten zijn gedownload, waarna u in de laatste stap op Voltooid klikt. Vanaf nu beschikt OpenOffice over een Nederlandstalige spellingcontrole. Klik in het menu Bestand op Sluiten en in het daarop verschenen dialoogvenster op de knop Verwerpen.

Stap 2

[afbeelding0]Een goede nieuwsbrief bestaat niet louter uit een verzameling alinea's met tekst. Het moet er immers lekker leesbaar uitzien. Zo moet er een duidelijke kop zijn, inclusief een datum. Gebruik van kolommen zoals in kranten en tijdschriften, vereenvoudigen het lezen, terwijl foto's de ontvanger van uw nieuwsbrief prikkelen of uitnodigen tot lezen. OpenOffice beschikt over zogeheten Frames die het opzetten van zo'n opmaak heel simpel maken. We beginnen met de titel. Klik in het menu Invoegen op Frame. In het dialoogvenster dat u daarop te zien krijgt vindt u op het tabblad Type instelmogelijkheden voor de grootte en uitlijning. Die hebben we in dit geval niet nodig, de voor ons interessante opties bereikt u door op het tabblad Randen te klikken.

Stap 3

[afbeelding0]Selecteer onder het kopje Lijnschikking en Standaard het volledige vierkant (tweede knopje van links) en onder Lijn en Stijl een dikte van 0,05 pt. Klik op OK, waarna een nieuw frame (vergelijkbaar met een tekstvak in Word), voorzien van groene aangrijppunten verschijnt. Sleep het frame tot aan de linker- en rechtermarge van uw pagina. Helemaal tot aan het randje slepen lukt niet en is ook niet nodig, want het frame voegt zich automatisch naar de straks getypte tekst.

Stap 4

[afbeelding0]Klik een keer buiten het frame om de handgreepjes te verwijderen; klik daarna weer ín het frame. Druk een keer op Enter en typ de tekst voor de kop. Selecteer met uw muis de getypte tekst en klik vervolgens op het naar beneden gerichte pijltje rechts van het tekstvak met lettertypen. Als u het standaardlettertype Times New Roman niet aantrekkelijk vindt voor gebruik in een kop, dan kunt u in de verschenen lijst iets toepasselijkers kiezen. Ook zal het lettertype flink vergroot moeten worden wil het eruit springen als kop. Rechts van het keuzevak lettertypen kunt u de grootte instellen; een waarde van ergens tussen de 20 en 26 volstaat voor een kop meestal wel.

Stap 5

[afbeelding0]Het is zeker in een nieuwsbrief gebruikelijk en verstandig om onder de kop een datum en nieuwsbriefnummer in de kop te verwerken. U kunt dat onderdeel in een apart frame zetten, of gewoon zoals in dit voorbeeld in hetzelfde frame als waarin de kop staat. Klik eerst een keer aan het eind van de koptekst en druk daarna op Enter. Verklein vervolgens het lettertype naar bijvoorbeeld puntgrootte 12 en typ dan het nummer en de datum van de nieuwsbrief. U kunt deze twee zaken rechts uitlijnen door op het daarvoor bestemde knopje in de werkbalk (zie pijl in bijgaande afbeelding) te klikken.

Stap 6

[afbeelding0]Klik een keer buiten het kopframe en klik vervolgens in het menu Invoegen weer op Frame. In het bijbehorende dialoogvenster hoeft u alleen maar op OK te klikken, waarna een nieuw frame is ingevoegd. U kunt het met uw linkermuisknop beetpakken en naar een plek in uw pagina ónder het kopframe slepen. Sleep het frame over de volle breedte van uw pagina en stukje in lengte. Het frame moet lang genoeg zijn om uw eerste nieuwsfeit te bevatten. Klik een keer buiten het frame en dan er binnen. Als lettertype kunt u hetzelfde kiezen als dat van de kop, maar als dat wat erg modieus is kunt u beter gaan voor een wat traditioneler lettertype als Times New Roman of Arial. Items beschikken over een kopje, bijvoorbeeld in een puntgroote 14, vet gezet en vervolgens de rest van de tekst in een puntgrootte van 11 of 12.

Stap 7

[afbeelding0]Onder het hoofdartikel verdelen we de pagina in twee kolommen. Klik eerst weer een keer buiten het net gemaakte frame en klik weer in het menu Invoegen op Frame. Klik op OK in het framevenster en sleep het zo groot dat het de rest van de pagina vult. Dubbelklik in het frame en selecteer in het venster Frame het tabblad Kolommen. Vul in het veld onder Kolommen het getal 2 in en kies achter Afstand een waarde van 0,1. Mocht u het willen, dan kunt u een scheidingslijn tussen de kolommen zetten. Als u daarvoor kiest, houd deze lijn dan dun. Klik op OK om de kolominstellingen toe te passen.

Stap 8

[afbeelding0]Klik buiten het net gemaakte vel en daarna in de linker kolom. U kunt nu uw tekst typen, deze vloeit automatisch door in de rechter kolom als de linker vol is. Wilt u handmatig naar de volgende kolom gaan, dan moet u een kolomeinde invoegen. Dat kan handig zijn als u bijvoorbeeld een volgend artikel of kopje precies bovenaan in de rechter kolom wilt plaatsen en u hebt nog een paar regels in de linker over. Om een kolomeinde te maken klikt u in het menu Invoegen op Handmatig einde. Kies in het venster Einde invoegen de optie Kolomeinde en klik op OK, waarna u helemaal bovenaan in de rechterkolom verder kunt typen.

Stap 9

[afbeelding0]Wellicht beschikt u over een foto die u in uw nieuwsbrief wilt gebruiken. Dat kan een plaatje uit een digitale camera zijn, iets dat gescand is of dat afkomstig is uit een clipartcollectie. Klik allereerst ergens op de plek waar u de afbeelding wilt invoegen. Vervolgens klikt u dan in het menu Invoegen onder Afbeelding op Uit bestand. Door in het bladervenster de optie Voorbeeld in te schakelen krijgt u van een geselecteerd grafisch bestand meteen een groter voorbeeldje te zien. Zodra u de juiste afbeelding te pakken hebt, klikt u op de knop Openen.

Stap 10

[afbeelding0]Als de foto in uw document is geplaatst, kunt u deze groter of kleiner slepen alsmede naar iedere gewenste positie verplaatsen. Om te vergroten of verkleinen moet u de foto alleen op een van de hoekpunten beetpakken, anders ontstaat er vervorming. Is er veel tekst in uw nieuwsbrief, dan staat het mooi als de tekst om de afbeelding heen loopt. Klik daarvoor met uw rechtermuisknop op de foto en kies in het verschenen menu onder Omloop de optie Paginaomloop. U kunt ook eens experimenteren met één van de andere opties. Behalve dat tekstomloop mooier is zorgt het ook voor meer ruimte voor tekst.

Stap 11

[afbeelding0]U kunt de net ingevoegde foto voorzien van een pakkend bijschrift. Klik op de foto om deze te selecteren, klik er daarna op met uw rechtermuisknop. Kies in het verschenen menu de optie Bijschrift. Typ in het bijbehorende venster onder Bijschrift de gewenste tekst en klik op OK. Het bijschrift wordt voorafgegaan door de tekst 'Illustratie 1'. Wilt u dit stukje verwijderen, klik dan een keer buiten de foto en vervolgens ín het bijschrift waarna u de ongewenste woorden verwijdert.

Stap 12

[afbeelding0]Nu de nieuwsbrief grotendeels klaar is, kunnen we de zaak wellicht hier of daar nog wat opfleuren. Zo kunt u de kop bijvoorbeeld vet maken en centreren voor zover u dat niet al gedaan had. Ook kunt u randen om uw frames zetten. Klik daarvoor op de rand van een frame en klik daarna met uw rechtermuisknop op het geselecteerde frame. Kies in het verschenen menu de optie Frame en klik in het verschenen venster op het tabblad Randen. Kies middels de knopjes onder Standaard of u alle of - bijvoorbeeld - slechts de boven- en onderrand wilt laten zien. U kunt een frame ook een achtergrondkleur geven, klik daarvoor op het tabblad Achtergrond, kies de gewenste kleur en klik op OK.

Stap 13

[afbeelding0]Ook aardig is het plaatsen van een decoratief lijntje tussen de inleidende paragraaf en het hoofdartikel.Zorg allereerst dat geen enkel frame is geselecteerd.Klik dan op het knopje Galerij (1) en vervolgens op Linialen (2) in de linkerkolom.Klik op een liniaal om deze te selecteren, waarna u er met uw rechtermuisknop op klikt.Kies in het submenu onder Invoegen op Kopie. U kunt de ingevoegde lijn verslepen, langer, korter, dikker en dunner maken.U kunt de galerij sluiten door wederom op het knopje Galerij (1) te klikken.

Stap 14

[afbeelding0]Voordat u een paar honderd nieuwsbrieven uit de printer laat rollen is het een goede zaak om deze grondig op (spel)fouten te controleren.Klik dan in het menu Bestand op Afdrukvoorbeeld. Als ook hetgeen u daar ziet in orde lijkt, drukt u één exemplaar af, dat u bij voorkeur door iemand anders laat controleren. Vergeet uiteraard ook niet uw document op te slaan. Voor een volgende nieuwsbrief gebruikt u (een kopie van) de eerste nieuwsbrief en deze aanpassen aan de actuele stand van zaken. Scheelt een hoop tijd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten