Maak uw eigen pictogram 2014-08-28T13:31:40

100-dollar-laptop: koop er één, geef er één weg

Europeanen: weinig interesse in mobiele tv

Maak uw eigen pictogram

Maak uw eigen pictogram

Ieder programma en bestand heeft z'n eigen pictogram. Maar dat wil nog niet zeggen dat u niet wat anders en meer persoonlijks kunt kiezen en maken. Ieder bestand en ieder programma heeft als duidelijk kenmerk een (meestal) uniek pictogram. Deze pictogrammen of iconen zijn echter niet zaligmakend.

Ieder programma en bestand heeft z'n eigen pictogram. Maar dat wil nog niet zeggen dat u niet wat anders en meer persoonlijks kunt kiezen en maken. Ieder bestand en ieder programma heeft als duidelijk kenmerk een (meestal) uniek pictogram. Deze pictogrammen of iconen zijn echter niet zaligmakend. Als u, om maar wat te noemen, de snelkoppeling naar Google Earth van uw eigen hoofd wilt voorzien, dan kan dat. Een pictogram is namelijk niets anders dan een kleine afbeelding met vaste afmetingen. Windows XP kent drie standaardformaten als het om pictogrammen gaat: 16 x 16 pixels, 32 x 32 pixels en 48 x 48 pixels. U kunt heel snel eenvoudige en toch aardig ogende pictogrammen maken door een uitsnede uit bijvoorbeeld een bestaande foto te maken en deze vervolgens naar een van de genoemde formaten te verkleinen. In deze workshop gaat u een pictogram voor uw Bureaublad maken; dit zijn de wat grotere exemplaren van 48 x 48 beeldpunten.

Stap 1

[afbeelding0]Wees niet bang: voor het maken van pictogrammen op basis van een foto hoeft u geen dure software aan te schaffen. In dit geval maken we weer eens gebruik van een gratis oude bekende: IrfanView. De installatie hiervan is al verschillende malen uitgebreid aan bod geweest in Computer Idee, dus beperken we ons nu tot de mededeling dat u het programma kunt downloaden vanaf deze pagina. Vergeet niet daar ook de Nederlandse taalmodule te downloaden, die staat gescheiden van het programma. Na installatie van IrfanView unzipt u de taalmodule vervolgens in de map c:\IrfanView\Languages, waarna u middels het menu Options en Change language het programma IrfanView geheel
Nederlandstalig maakt. Als IrfanView eenmaal geïnstalleerd is, kunt u de meeste afbeeldingen met een dubbelklik vanuit de Verkenner openen. Kies bijvoorbeeld een foto uit uw digitale camera. Zodra deze geopend is in IrfanView sleept u met uw linkermuisknop een zo vierkant mogelijke selectie om het gezicht of om een ander onderwerp waar u een pictogram van wilt maken. Klik vervolgens in het menu Bewerken op Selectie uitsnijden.

Stap 2

[afbeelding0]U beschikt nu over een min of meer vierkante uitsnede van het in de vorige stap geselecteerde gezicht. Om het toekomstige pictogram aantrekkelijker te maken zetten we er een 3D-randje omheen. Na verkleinen blijft daarvan niet zo heel veel over, maar net genoeg om het pictogram een knop-effect mee te geven. Klik in het menu Afbeelding bij Effecten op 3D-knop.

Stap 3

[afbeelding0]Tijd om de afbeelding naar pictogramformaat te verkleinen. Klik in het menu Afbeelding op Formaat wijzigen. In het gelijknamige venster schakelt u eerst de optie Aspect-ratio (1) behouden uit. (Vergeet overigens niet die optie bij een volgende 'normale' vergroot- of verkleinactie weer te activeren.) De reden dat u de optie nu even uitzet is, dat het pictogram exact 48 x 48 beeldpunten groot moet zijn. De kans dat u een exact vierkante uitsnede hebt gemaakt, is vrij klein. Vandaar. De genoemde optie zorgt er normaal voor dat bij vergroten of verkleinen van een afbeelding de oorspronkelijke beeldverhouding in stand blijft. Voor een klein pictogram maakt het niet veel uit of er iets vervorming optreedt, het kan soms zelfs een lollig effect geven. Vul nu in de velden bij (2) de waarde 48 in en zorg dat achter Units de optie pixels is gekozen. Activeer ten slotte onder Resize methode de optie Resample (3) en middels het selectiemenu onder Resample voor Lanczos filter. Daarmee behaalt u het beste resultaat, na een klik op OK.

Stap 4

[afbeelding0]Tijd om het pictogrambestand te bewaren. Klik in het menu Bestand op Opslaan als. Let op dat u niet op Opslaan klikt, want dan overschrijft u de originele afbeelding! Kies in het venster Afbeelding opslaan als in het selectiemenu achter Opslaan als voor het bestandsformaat ICO - Windows Icon. Geef het bestand een toepasselijke naam en bewaar het bestand bijvoorbeeld tijdelijk op uw Bureaublad. Dat laatste heeft als voordeel dat u het pictogram gelijk in al haar pracht en praal kunt bewonderen. In het Opties-venster hoeft u niets te wijzigen. Klik op Opslaan.

Stap 5

[afbeelding0]Kies in het venster Transparante kleur kiezen een kleur die doorzichtig moet worden. In de meeste gevallen is de achtergrond van een foto echter niet éénkleurig en kunt u dit dus beter laten voor wat het is. Druk dan ook op de toets Esc(ape), waarna het pictogram zonder transparantie wordt bewaard. Als u als opslagplaats inderdaad voor uw Bureaublad hebt gekozen, kunt u direct zien hoe uw eigen creatie eruit ziet!

Stap 6

[afbeelding0]U kunt zo bijna iedere willekeurige snelkoppeling op uw Bureaublad voorzien van uw eigen pictogram. Stel dat u bijvoorbeeld de snelkoppeling naar Google Earth met een nieuwe afbeelding wilt opvrolijken, klik dan eerst met uw rechtermuisknop op de koppeling en daarna in het geopende contextmenu op Eigenschappen.

Stap 7

[afbeelding0]In het inmiddels geopende venster treft u, als het goed is, op het tabblad snelkoppeling een knop Ander pictogram (1) aan.In een enkel geval is het echter niet mogelijk om het pictogram te wijzigen, dan moet u het doen met de door de fabrikant voorgeprogrammeerde afbeelding; is helaas niks aan te doen. Het Google Earth-pictogram is gelukkig wel aan te passen na een klik op de knop bij (1). In het dialoogvenster Ander pictogram klikt u op de knop Bladeren
(2) en vervolgens zoekt u uw net gemaakte afbeelding (3) op. Klik op Openen en OK in beide onderliggende vensters. Google Earth is nu wel heel persoonlijk geworden!

Transparante achtergrond

[afbeelding0]Een andere leuke manier om een pictogram in elkaar te zetten is door een schetsje op een vel wit papier te maken. Scan deze schets vervolgens in IrfanView door in dit programma in het menu Bestand op Afbeelding scannen te klikken (wellicht moet u eerst op Scannerbronnen selecteren klikken). Scan met de laagst mogelijke resolutie die uw scanner ondersteunt, 75 dpi is in dit geval meer dan voldoende. Klik na het scannen in het menu Afbeelding op de optie Kleuren versterken, regel in het daarop geopende venster de schuif onder Contrast zover omhoog dat de achtergrond van de gescande afbeelding keurig egaal wit is en klik op OK. Maak dan een zo vierkant mogelijke selectie en verklein het pictogram op de in Stap 3 beschreven wijze. Klik daarna in het menu Afbeelding op Kleurdiepte verkleinen, kies in het geopende venster voor 16 kleuren, schakel de optie Floyd- Steinberg dithering gebruiken uit en klik op OK. Klik dan weer in het menu Bestand op Opslaan als en kies als bestandsformaat voor ICO (zie Stap 5). Deze keer doen we wel iets met transparantie, dus klik ergens op de witte achtergrond in het dialoogvenster Transparante kleur kiezen (Stap 6). Uw pictogram is nu keurig doorzichtig! Overigens is dit wel een 'armeluis'-oplossing wat transparantie betreft, want Windows XP beschikt over veel geavanceerder methoden om pictogrammen doorzichtig te maken. Daar hebt u echter wel speciale software voor nodig en dat is dus weer een hele workshop op zich! Het is nu dan ook een beetje schipperen met het kiezen van het juiste onderdeel dat doorzichtig moet worden. Om zo min mogelijk problemen te krijgen verminderden we zojuist de kleurdiepte naar 16 kleuren en pasten we de contrasttruc toe. Dan zijn we er namelijk vrij zeker van dat de achtergrond van uw gescande plaatje ook echt egaal wit is.Zoals gezegd:geen superelegante oplossing, maar wel eentje die snel tot een redelijk bruikbaar resultaat leidt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord