Maak uw eigen pod- en vodcasts

© CIDimport

Maak uw eigen pod- en vodcasts

Geplaatst: 8 april 2008 - 21:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:14

Redactie ID.nl

Bloggen is in! Des te moeilijker wordt het om uw eigen blogs in de kijker te zetten. Waarom zou u die niet aantrekkelijker maken door ze in een geluids- of videobestand te verpakken? In deze workshop tonen we u hoe u zulke (video) podcasts creeert, online plaatst en toegankelijk(er) maakt. Een (we)blog is een site waar iemand met enige regelmaat nieuwe boodschappen post.

Bloggen is in! Des te moeilijker wordt het om uw eigen blogs in de kijker te zetten. Waarom zou u die niet aantrekkelijker maken door ze in een geluids- of videobestand te verpakken? In deze workshop tonen we u hoe u zulke (video) podcasts creeert, online plaatst en toegankelijk(er) maakt. Een (we)blog is een site waar iemand met enige regelmaat nieuwe boodschappen post. Gewoonlijk krijgen de bezoekers die dan in omgekeerd chronologische volgorde te zien. De onderwerpen van zulke blogs kunnen heel uiteenlopend zijn: van persoonlijke dagboeken over lokale nieuwtjes tot internationale politiek. Om geinteresseerden automatisch op de hoogte te kunnen houden van nieuwe blogs, wordt er gewoonlijk een RSSfeed aan gekoppeld. Blogs zijn overwegend tekstueel maar kunnen ook afbeeldingen bevatten. Inmiddels bestaan er ook talloze blogs in de vorm van een geluidsbestand (podcasts), en zijn ook video blogs (vodcasts of vlogs) erg populair aan het worden. Zin om uw eigen pod- of vodcasts online te zetten? Deze workshop vertelt u hoe. We concentreren ons hier wel op de audio-variant..

Voorbereiding

Een goede pod/vodcast veronderstelt enige planmatigheid. Een draaiboek waarin u uw opnamen stap voor stap vastlegt, is geen overbodige luxe. Uiteraard dient u ook over het nodige materiaal te beschikken, hoewel u met een eenvoudige microfoon of camcorder ook al een heel eind komt. Verder kunt u het ook niet zonder software stellen, maar dat hoeft u echt niet veel geld te kosten. Het kan zelfs helemaal gratis. Een prima tool om audio op te nemen en te bewerken, is Audacity, waar we in stappen 2 en 4 mee aan de slag gaan. Een gebruiksvriendelijke videobewerker is Microsoft Movie Maker (wmvformaat). Stelt u zich met foto-animaties tevreden, dan vindt u in Microsoft Photo Story een geschikte kandidaat. Beide programma's kunt u gratis downloaden via de Microsoft-site. Tot voor kort kon u op Avid.com terecht voor Avid Free DV, een videobewerker waarmee u in combinatie met de QuickTime Player ook mov-bestanden kon creeren. Avid ondersteunt deze tool niet langer, maar wellicht kunt u die wel nog ergens op het web opdiepen.

Audacity: opnemen

[afbeelding0]Stel dat u een eigen radioshow (zoals een interview, afgewisseld met muziek) wilt opnemen. Download eerst Audacity. Haal vervolgens van dezelfde site ook de Lame mp3 encoder binnen. Installeer Audacity en kopieer daarna het uitgepakte lame _enc.dll bestand bij voorkeur naar de installatiemap van Audacity. Zorg dat uw geluidsapparatuur (microfoon, luidsprekers) correct is aangesloten en ingesteld, en start Audacity. Druk op de Rode opnameknop en spreek het eerste deel van uw tekst in, waarna u op Stoppen drukt. Wilt u een nieuw fragment opnemen, zodat u tussen de fragmenten bijvoorbeeld een stukje muziek kunt invoegen, druk dan eerst op de knop Naar einde springen. Standaard plaatst Audacity dit fragment dan op een nieuw audiospoor.

Audacity: bewerken

[afbeelding0]Tijd om de opnames te beluisteren en storende elementen weg te halen. Druk helemaal links bovenaan op het knopje Selecteren en speel de opnames af. Druk op de knop Pauze als u een fragment wilt verwijderen. Selecteer dit dan met ingedrukte linkermuisknop en druk op de Delete-toets. Wilt u een bepaald fragment wegknippen en op een ander spoor plaatsen, bijvoorbeeld omdat u er nog een muziekclip voor of achter wilt krijgen, selecteer dan het fragment, druk op Ctrl + X, open het menu Project en kies Nieuw audiospoor, en druk ten slotte op Ctrl + V. Het fragment komt nu op het nieuwe spoor terecht. U kunt ook klikgeluiden en andere ondingen uit geselecteerde fragmenten halen: open het menu Effect, druk op Click verwijderen, experimenteer met de schuifbalken, controleer met de knop Voorbeeld en bevestig met Click verwijderen.

Audacity: mixen en exporteren

[afbeelding0]Tijd nu om enkele songs tussen uw gesprekken te voegen. Ga naar het menu Project en kies Audio importeren. Open het gewenste audiobestand: Audacity plaatst dat automatisch op een nieuw spoor. In het uitklapmenuutje links van dat spoor kunt u via de optie Herbenoemen eventueel een duidelijker naam intikken. Hoe krijgt u de songs nu tussen de gewenste fragmenten? Klik hiervoor het knopje Tijd verschuiven aan, helemaal linksboven. Nu kunt u alle fragmenten horizontaal verplaatsen en zo de gewenste timing meegeven. Voor meer precisiewerk kunt u het vergrootglas gebruiken. Als alles goed klinkt, opent u het menu Bestand en kiest u (bijvoorbeeld) Exporteren als mp3. Geef een geschikte locatie aan uw mp3-bestand en druk vervolgens op Ja om lame_enc.dll te lokaliseren. Verwijs naar de juiste map, en even later is uw mp3-bestand klaar! Houd er wel rekening mee dat u het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek altijd moet melden bij auteursrechtorganisatie als Buma/Stemra. En in het verlengde daarvan: u bent ook een vergoeding verschuldigd voor dat gebruik. Voor wie nog verder wil experimenteren met Audacity: op deze site, vindt u een tutorial die u wegwijs maakt in de belangrijkste mogelijkheden.

Online

[afbeelding0]Het komt er nu op aan uw meesterwerkje online te krijgen. Daar bestaan wel een aantal gratis hostservices voor, zoals deze waar u ook videobestanden kunt oploaden, maar u kunt daarvoor gerust ook de webruimte bij uw eigen provider inzetten. Staan uw mediabestanden eenmaal online, dan kunt u een blogservice aanspreken zoals Blogger, TypePad of Movable Type. Voor geïnteresseerde bezoekers is het namelijk makkelijker uw dagelijkse (?) 'uitzendingen' te volgen als die aan een blog (en rss-feed) gekoppeld zijn. We gaan hier even uit van de gratis dienst Blogger. Na uw registratie en aanmelding met uw Google-account kunt u meteen aan de slag dankzij een handige wizard. Eerst kiest u een geschikte weergavenaam. Vervolgens tikt u een blogtitel en een blogadres in (bijvoorbeeld: http://computeridee.blogspot.com). In een volgende stap kiest u een sjabloon. Nu stelt u de tekst voor uw blog op. Hierin kunt al meteen een link naar uw mediabestand opnemen. Ten slotte drukt u op de knop Bericht publiceren. Iedereen die uw blogsite bezoekt, kan zich nu op de feed abonneren.

Feedburner: aanmelden

[afbeelding0]Eigenlijk zou u het hier al kunnen bij laten, maar wij zetten nog een extra tool in: Feedburner. Deze dienst voegt namelijk nog een paar extra functies toe. Zo zoekt de SmartCast-technologie automatisch naar mediabestanden in uw blogs en voegt er de nodige RSS enclosures aan toe zodat uw feeds ook probleemloos herkend worden in programma's als Juice (iPodder) en iTunes. Verder biedt Feedburner u statistieken aan zodat u perfect weet hoe populair uw feeds wel zijn. U gaat als volgt aan de slag met deze gratis service. Surf naar Feedburner.com en druk op Register. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in, evenals een e-mailadres. Bevestig met Sign in.

Feedburner: creeren

[afbeelding0]Zodra u bent aangemeld, vult u op de openingspagina de exacte url in van uw blog (bijvoorbeeld: http://computeridee.blogspot.com). Plaats een vinkje bij I am a podcaster . hoewel Feedburner ook met videobestanden overweg kan . en druk op Next. Klaagt Feedburner dat hij geen geldige feed vindt, controleer dan of u wel de . correcte . url van uw feed hebt ingegeven. Afhankelijk van uw blogsite treft Feedburner mogelijk meer dan een (type) feed aan: een Atom- of een RSSfeed. Het maakt niet zoveel uit wat u hier kiest (wij kozen voor RSS). Druk alweer op Next. Tik een gepaste titel en url voor uw feed in (bijvoorbeeld: http://feeds.feedburner.com/ci). Bevestig met Activate Feed. Als alles goed gaat, is uw feed nu live.

Feedburner: configureren

[afbeelding0]We gaan echter nog een stapje verder, en maken gebruik van enkele extra's die Feedburner ons aanbiedt. Druk daarvoor alweer op Next. U belandt nu in de instellingspagina van SmartCast. Bovenaan geeft u te kennen voor welk type mediabestanden u automatisch enclosures wilt laten creeren. U kunt gerust Any rich media file laten staan. Verder op de pagina kunt u bijkomende gegevens kwijt ten behoeve gebruikers die zich via iTunes op uw podcast abonneren (zie ook stap 10). Druk nu op Next. U krijgt nu een pagina te zien waar u een paar opties voor de statistieken van uw verkeer kunt activeren. Wij plaatsen alvast een vinkje bij Clickthroughs en Item enclosure downloads. Druk daarna nogmaals op Next.

Feedburner: publiceren

[afbeelding0]U komt alweer in een nieuwe pagina terecht. Via de link Analyze kunt u nu allerlei statistische gegevens over uw bezoekers opvragen . uiteraard levert dat in dit stadium nog zo goed als niets op. Wel interessant is de link Publicize. Op deze pagina klikt u vervolgens Friendly graphic aan. U krijgt nu een overzicht van typische feedicoontjes te zien . zogenoemde chicklets. Stip hier de gewenste chicklet aan, en kopieer de html-coderegels die onderaan de pagina worden gegenereerd naar het klembord. Deze regels hoeft u dan maar ergens tussen de -code van een van uw eigen webpagina's te kleven. De tekst 'Subscribe in a reader' mag u uiteraard wel door een aangepaste tekst vervangen.

iTunes

[afbeelding0]Wie nu die webpagina bezoekt, ziet een RSS-icoontje prijken en kan de bijhorende tekstlink aanklikken. Die brengt hem naar uw feedpagina, waar hij meteen uw mediabestand kan openen. Op deze pagina vindt hij tevens een optie om deze podcast aan iTunes door te geven (Add to iTunes). Voorwaarde uiteraard is dat iTunes op zijn pc is geinstalleerd. Eigenlijk behelst deze link niet meer dan een verwijzing naar het benodigde pcast protocol, gevolgd door het adres van uw feed (bijvoorbeeld: pcast://feeds.feedburner.com/uwfeednaam. U vindt dit item dan in uw iTunes terug, meer bepaald in uw bibliotheek bij de rubriek Podcasts. De bijkomende informatie die u in stap 8 had ingevoerd, krijgt u hier ook te zien. Wij wensen u alvast veel succes!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten