Maak uw eigen receptenkaarten in Word

© CIDimport

Maak uw eigen receptenkaarten in Word

Geplaatst: 13 maart 2008 - 00:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:21

Redactie ID.nl

U kent wellicht die handige Albert Heijn-receptenkaartjes? Deze workshop leert u hoe u zelf iets dergelijks op uw pc maakt! Handig voor het doorgeven van familierecepten aan het nageslacht. Deze supereenvoudige workshop voor Word is bedoeld voor beginners en laat u kennismaken met bijna alle basisopmaaktechnieken voor tekst en beeld.

U kent wellicht die handige Albert Heijn-receptenkaartjes? Deze workshop leert u hoe u zelf iets dergelijks op uw pc maakt! Handig voor het doorgeven van familierecepten aan het nageslacht. Deze supereenvoudige workshop voor Word is bedoeld voor beginners en laat u kennismaken met bijna alle basisopmaaktechnieken voor tekst en beeld. Wij maakten overigens gebruik van Word 2003, maar in eerdere versies werkt het allemaal net zo. Het doel van deze workshop is om dubbelzijdige receptenkaarten te maken die op één A4'tje passen. Vervolgens vouwt u de kaart dubbel zodat u een handig A5-kaartje krijgt. Als u dat vervolgens lamineert (kijk zo af en toe eens in de folders voor supergoedkope lamineerapparaten) beschikt u uiteindelijk over een strak en stevig receptenkaartje dat bovendien waterdicht en vetbestendig is. Overigens hebt u gedurende deze workshop een afbeelding nodig, maakt niet uit welke. Het mooist is natuurlijk een foto van het eindresultaat van het recept, maar dat laten we allemaal aan u over.

Stap 1

[afbeelding0]Start Word; mocht er aan de rechterkant van uw document een taakpaneel verschijnen dan kunt u dit sluiten. Klik daarvoor in het menu Beeld op Taakvenster en u beschikt vervolgens over flink wat extra documentruimte op uw scherm. Nu moet de pagina zo worden ingesteld dat beide kanten van de receptenkaart op één kant van een standaard A4'tje afgedrukt kunnen worden. Klik in het menu Bestand op Pagina-instelling en vervolgens in het gelijknamige venster op het tabblad Marges. Klik bij de sectie Afdrukstand op Liggend.

Stap 2

[afbeelding0]U blijft nog even verder op het tabblad  Marges. Bij de sectie Pagina's vindt u achter de tekst Meerdere pagina's een selectiemenu, kies hier de optie 2 pagina's per vel. Bij de bovenste sectie Marges verandert u de waarde achter Boven naar 2 cm. U kunt deze waarde intikken, maar ook gebruik maken van het kleine naar beneden gerichte pijltje direct achter het veld. Zet ook in de velden Onder, Buitenkant en Binnenkant de waarde 2. Laat de Rugmarge echter op 0 cm staan! Klik op OK om het venster Pagina-instelling te sluiten en de wijzigingen te bevestigen.

Stap 3

[afbeelding0]Nu start u het maken van de eerste receptenkaart. Mocht de pagina te klein zijn om tekst goed te kunnen lezen, gebruik dan het zoommenu in de standaardwerkbalk (1). Het handigst is om aldaar - zo leert de ervaring - de optie Breedte te kiezen. Wilt u ons eigen recept volgen, tik dan nu de tekst Hete mosselsoep.

Stap 4

[afbeelding0]De getypte tekst verschijnt in het standaardlettertype van Word, ofwel Times New Roman, 12 punts. Om reeds ingevoerde tekst een ander uiterlijk te geven moet u deze selecteren. Selecteer dan ook de tekst Hete mosselsoep en vergroot het lettertype door de 12 met behulp van het selectiemenu in 20 te veranderen. Klik daarvoor op het naar beneden gerichte pijltje naast de standaardwaarde 12 en selecteer vervolgens de waarde 20.

Stap 5

[afbeelding0]Met de inmiddels vergrote tekst nog steeds geselecteerd klikt u op het naar beneden gerichte pijltje naast het veld met Times New Roman. Kies -in dit voorbeeld - Arial als vervangend want mooier lettertype; daarvoor moet u overigens wellicht een stukje naar beneden scrollen in de lettertypelijst. Om de tekst daarna ook nog eens lekker vet te maken (het gaat tenslotte om een kop) klikt u dan tot slot nog even op het knopje B in de werkbalk Opmaak. Om de geselecteerde tekst weer te de-selecteren klikt u aan het eind van 'Hete mosselsoep'. Druk dan op Enter om naar de volgende regel te gaan.

Stap 6

[afbeelding0]Zoals u na een snelle blik op de werkbalk Opmaak ziet is het grote en vet gezette lettertype netjes meegenomen naar de volgende regel. Omdat niet de hele receptenkaart in dit grootformaat geprint moet worden, moet u weer wat aanpassen. Verander de waarde 20 (voor de grootte) naar 12 (maar laat vetgedrukt nog even aan staan) en typ '(voor 2 personen') en druk wederom op Enter voor een nieuwe regel. Druk nogmaals op Enter om een lege (wit)regel in te voegen. Op dit punt gaat u een afbeelding invoegen, dat is bijvoorbeeld een ooit eerder gemaakte foto van het eindresultaat of een plaatje dat u op internet hebt gevonden en gedownload. Klik in het menu Invoegen, Afbeelding op Uit bestand. Blader naar de map waarin uw plaatje voorkomt, selecteer de afbeelding en klik op Invoegen.

Stap 7

[afbeelding0]Mocht de afbeelding te groot of te klein zijn, dan kan het formaat eenvoudig naar wens worden aangepast. Dat gaat zo: Klik eerst op de afbeelding om deze te selecteren. Vervolgens kunt u het plaatje op een van de hoekpunten met uw linkermuisknop beetpakken. Sleep dan groter of kleiner terwijl u de knop ingedrukt houdt. Tevreden? Laat dan de knop weer los en uw plaatje is qua formaat aangepast. Als dat gelukt is, drukt u twee keer op de Enter-toets en tikt u een omschrijving van het recept, overigens nog steeds in vetgedrukte tekst.

Stap 8

[afbeelding0]Klik direct achter het woord 'personen' (of het laatste woord van uw eigen omschrijving) en druk twee keer op Enter om een lege witregel in te voegen. Tik dan 'Voedingswaarde (per portie)' maar druk nog niet op Enter. We gaan namelijk eerst even een nette scheidingslijn invoegen. Klik daarvoor in het menu Opmaak op Randen en arcering. In het daarop geopende dialoogvenster klikt u op het tabblad Randen.

Stap 9

[afbeelding0]Kies bij de sectie Stijl een standaard, doorlopende lijn. Dit is overigens ook de standaardselectie, dus als u nog niet wild op allerlei lijnen hebt geklikt, hoeft u hier qua keuze niets te wijzigen. Bij Dikte selecteert u met behulp van het selectiemenu 11.2 pt. Met de vier knoppen links en onder het Voorbeeld kunt u aangeven waar de lijnen precies moeten komen te staan om de huidige alinea heen. Selecteer alleen de bovenlijn en klik op OK. Zodra het dialoogvenster gesloten is en de bovenlijn is ingevoerd, drukt u een keer op Enter om naar de volgende regel te gaan.

Stap 10

[afbeelding0]Tijd om de stijl van de tekst weer even iets aan te passen. Klik op de B (voor vette tekst) om de vette letters uit te schakelen.  Vervolgens klikt u op de I voor schuinschrift ofwel cursief, naast de B. Tik dan de voedingswaardegegevens van dit (of uw eigen recept). Druk twee keer op Enter, schakel schuinschrift (I) uit en vet (B) weer in. Typ de tekst 'Tijdsduur' en druk op Enter. Schakel vetschrift weer uit en schuinschrift in, typ de tekst 'Voorbereidingstijd: 25 minuten', druk op Enter en tik dan 'Kooktijd: 5 minuten'. De voorkant van de  receptenkaart is nu af, om door te gaan naar de achterkant drukt u op de Ctrl-toets en terwijl u deze ingedrukt houdt op Enter. Laat beide toetsen daarna weer los.

Stap 11

[afbeelding0]Mocht u een ongewenste kaderlijn bovenaan de pagina zien, klik dan weer in het menu Opmaak op Randen en arcering. Klik in het  gelijknamige dialoogvenster op het tabblad Randen op het knopje waarmee u de bovenste lijn bij de sectie Voorbeeld uitschakelt. Klik dan op de knop OK en de lijn is verdwenen. Schakel schuinschrift uit, vetschrift in en typ het woord 'Ingrediënten'. Druk aansluitend twee keer op Enter; voordat u de lijst gaat uittikken schakelt u echter eerst vetschrift uit. Dan schakelt u opsommingtekens (de bekende balletjes voor items in een lijst) in door op knop (1) te klikken. Typ dan de lijst met ingrediënten en druk na elke ingrediëntenregel op Enter

Stap 12

[afbeelding0]Na het invoeren van de laatste ingrediëntenregel drukt u één keer op Enter en schakelt u daarna de opsommingtekens uit door wederom op de bijbehorende knop (zie vorige stap) te klikken. Druk dan op Enter om een regel naar beneden te gaan. Schakel vette tekst (B) in, typ 'Bereiding', schakel  vetschrift weer uit en druk een paar keer op Enter. Klik op de knop Nummering (1), direct links van de knop voor de opsommingtekens, waarna automatische nummering wordt ingeschakeld. Typ de bereidingsinstructies en druk na elke stap op Enter. Is de lijst klaar, dan drukt u nog één keer op Enter en klikt u weer op de knop Nummering om die weer uit te schakelen.

Stap 13

[afbeelding0]Het laatste deel van onze receptenkaart behelst de serveersuggesties. Die maakt u weer in de vorm van een lijst met opsommingtekens en een vette kop, op min of meer dezelfde manier als de lijst met ingredienten. Zodra u dit gedaan hebt is uw receptkaart feitelijk klaar om afgedrukt te worden. Bewaar het document echter eerst door in het menu Bestand op Opslaan als te klikken; noem het bestand (bijvoorbeeld) 'Hete mosselsoep' en klik op de knop Opslaan.

Stap 14

[afbeelding0]Om te zien hoe beide kanten van het recept er als groter geheel uitzien klikt u in het zoomvenster (zie Stap 3) op Twee pagina's. Om het recept af te drukken klikt u in het menu Bestand op Afdrukken en in het bijbehorende dialoogvenster op OK. Vouw de afgedrukte pagina dubbel, en plak beide kanten eventueel met een Prittstift aan elkaar vast. Zeker als u de pagina na drogen wilt lamineren geldt: gebruik zo weinig mogelijk lijm. Om een nieuwe receptenkaart te maken hoeft u niet weer helemaal opnieuw met deze workshop te beginnen. Open de receptenkaart die u in Stap 13 bewaard hebt en sla deze direct onder een andere naam (menu Bestand en Opslaan als) op. U kunt nu de tekst gewoon aanpassen aan het nieuwe recept. Om een nieuwe afbeelding in te voegen klikt u eerst op de al aanwezige afbeelding, zodat deze geselecteerd wordt. Ga dan weer te werk als in Stap 6 om een nieuwe afbeelding in te voegen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten