Maak uw eigen wenskaarten 2013-11-04T17:03:20

FBI zet loklinks in tegen kinderporno-downloaders

Vertraging voor XP SP3?

Maak uw eigen wenskaarten

Maak uw eigen wenskaarten

Natuurlijk kunt u naar de winkel gaan om een mooie wenskaart te kopen. Niks mis mee, maar veel persoonlijker is op de pc uw eigen fraaie kaart maken.Stap 1[afbeelding0]U downloadt IrfanView vanaf deze website. Pak daar ook de Nederlandse taalmodule mee.

Natuurlijk kunt u naar de winkel gaan om een mooie wenskaart te kopen. Niks mis mee, maar veel persoonlijker is op de pc uw eigen fraaie kaart maken.

Stap 1

[afbeelding0]U downloadt IrfanView vanaf deze website. Pak daar ook de Nederlandse taalmodule mee. Open vervolgens de afbeelding die u voor de wenskaart wilt gebruiken, bijvoorbeeld een toepasselijke eigen foto. Maak géén gebruik van afbeeldingen met een veel te lage resolutie, gebruik bij voorkeur een kiek uit een digitale camera van minstens 1 megapixel (1280 x 960 pixels); meer is in dit geval altijd beter. Voor een wenskaart is een liggend formaat wel mooi, iets waar we in deze hele workshop dan ook vanuit gaan. Als de foto is geopend, klikt u in het menu Afbeelding op Bestandsinfo. Noteer de waarde die u in het gelijknamige venster achter Huidige grootte vindt. Het gaat om de tweede, verticale waarde. In ons voorbeeld 2272 x 1704 Pixels is dus het getal 1704 van belang.

Stap 2

[afbeelding0]Om straks een mooie dubbelgevouwen kaart te krijgen moet er aan de bovenkant van de foto een witrand ter hoogte van de foto worden toegevoegd. (Waarom de bovenkant het moet ontgelden wordt in de volgende stap duidelijk.) Klik in het menu Afbeelding op Canvas grootte. Zoals blijkt zijn niet álle onderdelen van IrfanView vertaald, het venster dat nu verschijnt is Engelstalig: Add image border. Geen probleem, vul in alle velden behalve achter Top side (bovenkant) de waarde 0 in. Achter Top side komt de eerder gevonden verticale afmeting van de geopende foto, in dit voorbeeld dus nog altijd 1704 (1). U kunt bijvoorbeeld een keurig witte achterkant van de kaart maken door op de knop Choose (2) te klikken en daarna wit (3) te kiezen. Uiteraard mag u ook een andere kleur selecteren. Klik dan in beide openstaande vensters op OK.

Stap 3

[afbeelding0]U ziet nu de pagina zoals deze straks wordt afgedrukt. Na het afdrukken vouwt u de kaart op de rand van de foto. Dat we een witruimte boven de foto hebben toegevoegd, is niet zomaar: het is fraai als de achterkant mooi wit blijft, dat is chic! Om tekst in te voegen sleept u eerst een selectierechthoek op de plaats waar de tekst moet komen te staan (1). Klik vervolgens in het  menu Bewerken op Tekst toevoegen aan selectie (2).

Stap 4

[afbeelding0]In het nieuw geopende venster typt u in het veld onder Tekst de gewenste kaarttekst (1), bijvoorbeeld een felicitatie. Hou het kort, dat is de kracht van een wenskaarttekst. Om een lettertype naar smaak te kiezen klikt u op de knop Kies Lettertype (2). Selecteer een  lettertype bij (3); een voorbeeld verschijnt in het vak onder Voorbeeld. Kies vervolgens de lettergrootte, zeker bij foto's in flink hoge resolutie is de hoogste standaardwaarde van 72 punten wellicht nog te klein. Tik dan zelf in het veld onder Punten een hogere waarde, bijvoorbeeld 150. Verder is de kleurkeuze van de letters bij (5) van groot belang voor de leesbaarheid. Klik tot slot op OK in beide openstaande vensters, waarna de tekst wordt toegevoegd. U kunt desgewenst meer teksten toevoegen op deze manier.

Stap 5

[afbeelding0]Als uw kaart eenmaal klaar is, kunt u deze afdrukken, maar het is altijd verstandig hem eerst even op te slaan. Klik daarvoor in het menu Bestand op Opslaan als en voorzie de kaart van een welluidende naam. Let op: Klik bij Bestand niet op Opslaan, want dan wordt uw originele foto overschreven met de kaart! Klik vervolgens in het menu Bestand op Afdrukken. Selecteer in de sectie Afdruk grootte de optie Beste grootte voor pagina, waarmee u bereikt dat zoveel mogelijk oppervlak van het papier wordt gebruikt. Uw kaart komt het mooist tot zijn recht op fotopapier, vergeet niet de papiersoort even aan uw printer te melden voor het optimale afdrukresultaat. Klik daarvoor op de knop Wijzig bij de sectie Printer instellingen (2).

Stap 6

[afbeelding0]In het venster klikt u op de knop Eigenschappen, waarna het dialoogvenster van uw printer verschijnt. Hier kiest u de papiersoort en afdrukkwaliteit. Als het afdrukken klaar is, wacht dan minstens een paar minuten - maar liever een kwartier tot een half uur, totdat de inkt goed droog is. Snij dan de witranden af en vouw de kaart dubbel. Aan de binnenkant kunt u met een pen of stift nog wat schrijven, waarna u een zeer persoonlijke kaart kunt sturen.

Paint Shop Pro

Het welbekende fotobewerkingsprogramma Paint Shop Pro biedt net wat meer mogelijkheden. Zo kunt u tekst een schaduw geven, wat de leesbaarheid op drukkere achtergronden ten goede komt. Ook kan tekst in elke gewenste richting worden gedraaid zodat u ook de achterkant van de kaart benut. Het maakt weinig uit ens kaarten welke versie van Paint Shop Pro u gebruikt, wij gaan hier en nu aan de slag met versie XI.

Stap 1

[afbeelding0]Start Paint Shop Pro en open uw foto. Klik in het menu Afbeelding op Randen toevoegen. Bij een liggende foto vult u in het veld onder Bovenaan exact dezelfde waarde in als achter Hoogte vermeld staat (1). Klik daarna op Kleur (2) om een kleur te kiezen. Kan weer wit zijn, maar u bent vrij om zelf iets toepasselijks te kiezen met behulp van de kleurmenger (4). Of kies gewoon een voorgebakken kleur uit het kleurenpaneel eronder. Klik tot slot op OK en nogmaals op OK in het onderliggende venster.

Stap 2

[afbeelding0]Net als bij IrfanView hebben we extra ruimte bovenaan de foto toegevoegd: dit gele deel wordt na het dubbelvouwen straks de achterkant van de kaart. Op de voorkant (de foto) plaatst u tekst na een klik op de knop bij (1). Kies vervolgens een mooi lettertype (2) en zorg dat de tekst voldoende groot wordt (3). De exacte grootte is op dit moment niet heel belangrijk, want u kunt  later het tekstvak altijd nog verplaatsen en/of uitrekken. Tik nu de kaarttekst in het venster Tekstinvoer (4) en selecteer een tekstkleur in de velden rechts. Kies in principe in beide vlakken dezelfde kleur door erop te dubbelklikken en een kleur te kiezen.

Stap 3

[afbeelding0]Selecteer het tekstblok door op het selectiegereedschap (1) te klikken en daarna op de tekst (2). Pak het tekstblok in het midden beet en sleep het naar elke gewenste positie. Ook kunt u de tekst vergroten of verkleinen door de selectie op een van de hoekpunten met uw muis beet te pakken en te slepen (3). Vervolgens voegt u voor de goede leesbaarheid een bescheiden schaduw toe; klik daarvoor in het menu Effecten, 3D-effecten op Slagschaduw (4). In het waarschuwingsvenster Automatische acties klikt u op de knop OK. Typ in het geopende venster onder het kopje Verschuiving zowel achter Verticaal als Horizontaal de waarde 10. Dit is meestal voldoende om de tekst wat 'op te tillen' van de achtergrond. Experimenteer met hogere of lagere waarden. Klik op OK om de schaduw toe te passen.

Stap 4

[afbeelding0]Omdat Paint Shop Pro wél teksten in alle richtingen kan draaien, kunt u nu ook tekst op de achterkant van de kaart kwijt. Voeg tekst toe op de eerder beschreven manier, maar plaats de tekst op de achterflap. Selecteer de tekst vervolgens na een klik op de knop bij (1) en een klik op de tekst en positioneer deze bij voorkeur netjes in het midden. U vindt ín de  tekstselectie een handgreepje (2). Door dit met uw muis beet te pakken draait u de tekst rond. Even ondersteboven zetten en uw kaart is bijna klaar om te worden afgedrukt.

Stap 5

[afbeelding0]Bijna, want het is handig om de kaart eerst te bewaren. Wilt u dat doen in een standaardformaat dat ook in andere programma's is te openen, dan moeten eerst alle lagen worden samengevoegd tot een geheel. Elk tekstobject is namelijk op een aparte laag van de afbeelding geplaatst. Dat is handig, zo kunt u alles lekker los van elkaar bewerken, maar andere programma's begrijpen niks van deze lagen. Klik met uw rechtermuisknop op een van de lagen in het paneel rechts (1) en kies daarna in het contextmenu onder Samenvoegen de optie Alle lagen samenvoegen (2). Klik vervolgens in het menu Bestand op Opslaan als (niet op Opslaan om overschrijven van het origineel te voorkomen). Kies in het selectiemenu achter Opslaan als type voor een universeel formaat, bijvoorbeeld .tif of .bmp (grote bestanden in topkwaliteit).

Stap 6

[afbeelding0]Als uw bestand eenmaal bewaard is, klikt u in het menu Bestand op Afdrukken. Selecteer in het gelijknamige venster allereerst de optie Passend op pagina maken en klik dan op Eigenschappen om de juiste papiersoort en afdrukkwaliteit te kiezen. Klik op OK in het instelvenster en tot slot op de knop Afdrukken. Wachten tot de pagina na het afdrukken goed droog is, snijden, vouwen en klaar is uw kaart!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord