Maak zelf een mooi dvd/cd-label met Nero 7 2013-11-04T17:03:22

Cybercriminelen knoeien met 10.000 sites tegelijk

45 GB aan data per wereldburger

Maak zelf een mooi dvd/cd-label met Nero 7

Maak zelf een mooi dvd/cd-label met Nero 7

Het maken van cd-insteekhoesjes is al eens aan de orde geweest. Nu wordt duidelijk hoe u labels maakt voor op het plastic schijfje zelf. Er zijn verschillende opties om tekst en afbeeldingen op de cd zelf te krijgen. Ten eerste zijn er de aloude stickers die u na bedrukken op een schijfje plakt.

Het maken van cd-insteekhoesjes is al eens aan de orde geweest. Nu wordt duidelijk hoe u labels maakt voor op het plastic schijfje zelf. Er zijn verschillende opties om tekst en afbeeldingen op de cd zelf te krijgen. Ten eerste zijn er de aloude stickers die u na bedrukken op een schijfje plakt. Werkt op zich redelijk, maar is vooral interessant voor als u maar af en toe een cd'tje een professioneel uiterlijk wilt geven. Bovendien – niet geheel onbelangrijk – bestaat altijd de kans dat de labels na verloop van tijd ( gedeeltelijk) gaan loslaten. Dat kan funest zijn voor de lees- en afspeelbaarheid van uw cd of dvd; zorg bij plakwerk dus áltijd voor een veiligheidskopie!

Stap 1

[afbeelding0]Hoogstwaarschijnlijk hebt u geen extra software nodig voor het maken van uw stickerlabel. Het welbekende brandprogramma Nero beschikt al sinds jaar en dag over een onderdeel om cd-hoesjes en labels te maken. Verder moet u uiteraard een paar stickerlabels in huis hebben. Die koopt u bij vrijwel iedere kantoorboekhandel, maar ook bij veel computerzaken, de Hema en veel andere winkels. Daarnaast is een centreerhulp onontbeerlijk. De sticker moet namelijk exact in het midden van de cd of dvd worden geplakt. Doet u dat niet, dan ontstaan door onbalans trillingen en spat in het beroerdste geval de schijf uit elkaar! De centreerhulpjes bestaan er in diverse uitvoeringen, variërend van een simpel op een dropje gelijkend dopje dat precies in het gat van een cd of dvd past tot een groter plastic hulpstuk met verend binnenwerk. Ze worden vaak meegeleverd bij startpakketten labelpapier.

Stap 2

[afbeelding0]Start Nero middels een dubbelklik op Nero StartSmart. We gebruiken in deze workshop Nero 7 Reloaded, maar ook in eerdere versies is een labelmaker aanwezig. In het hoofdmenu van Nero klikt u vervolgens aan de linkerkant in het menu onder Toepassingen op Nero CoverDesigner.

Stap 3

[afbeelding0]Zodra CoverDesigner is gestart klikt u in het venster Nieuw document op Standaard. Als u een audiocd een label wilt geven, kunt u op het tabblad audio uit een aantal standaard ontwerpen kiezen; de keuze op de overige tabbladen is een stuk beperkter. Wilt u helemaal 'schoon' beginnen, kies dan voor de optie Leeg document. In dit voorbeeld gebruiken wij het voorgebakken design Hiphop. Wellicht zijn niet alle ontwerpen in eerdere versies van Nero voorhanden. Geen drama, kies gewoon iets leuks of begin gewoon vanaf nul met een kaal ontwerp.

Stap 4

[afbeelding0]In het venster Documentgegevens vult u in het veld onder Titel de naam van uw cd (of dvd) in, kiest u eventueel het jaar van uitgave (bijvoorbeeld 2006) en de Artiest/Uitgever. Dat laatste kan bijvoorbeeld 'Diversen' zijn of uw eigen naam. Klik op OK om verder te gaan.

Stap 5

[afbeelding0]Klik onderaan op het tabblad Cd 1. Als eerste moet u daarop nog één tekst aanpassen. Standaard staat daar Artiest cd #1, u wilt hier uiteraard zelf invullen wat u wilt. Klik met uw rechtermuisknop op de genoemde tekst en kies in het contextmenu Data. Vul dan in het veld onder Artiest/Uitgever de gewenste tekst in. Opmerking: wellicht dat bij uw Nero deze tekst wel al direct is meegenomen uit Stap 4, bij ons was dat duidelijk niet het geval. Klik op OK en uw cd heeft de gewenste tekst. U kunt deze al keurig rondlopende tekst (rechtsklikken en kiezen voor Buigen) wat groter of kleiner slepen na hem met uw linkermuisknop op een van de hoekpunten te hebben beetgepakt.

Stap 6

[afbeelding0]De tekstkleur is eenvoudig te veranderen. Klik allereerst op de tekst waarvan u de kleur wilt veranderen en vervolgens op het verfblikje in de knoppenbalk. Kies in het uitklapmenu een van de standaardkleuren en het klusje is alweer geklaard!

Stap 7

[afbeelding0]Tijd om uw ontwerp af te drukken! Klik daarvoor in het menu Bestand op Papiersoorten. U kunt nu uit een indrukwekkende hoeveelheid standaardlabels van diverse merken kiezen. De kans is dan ook groot dat u uw stickervel in deze lijst terugvindt. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u zelf ook nog een papiersoort instellen en na een klik op de knop Voorraad toevoegen, waarna het een kwestie is van onderdelen (elementen) toevoegen en passen en meten. Overigens is het vaak de moeite waard om een label van een ánder merk te proberen als het uwe niet genoemd wordt. Blader gewoon eens door de lijst tot u iets tegenkomt wat wel héél sterk op uw labelpapier lijkt. Klik op OK als u het juiste papier hebt gevonden en onthoud deze keuze. Selecteer vervolgens dit papier in het keuzemenu in de standaard knoppenbalk van CoverDesigner.

Stap 8

[afbeelding0]Klik in het menu Bestand op Afdrukken en klik vervolgens in het gelijknamige venster op het tabblad Elementen. Schakel daar alle opties uit, behalve de optie Cd 1. Klik dan op het tabblad Algemeen. Om een label zo mooi mogelijk af te drukken geven de meeste fabrikanten van het betreffende papier op hoe u uw printer moet instellen. In sommige gevallen gaat het namelijk om glad fotopapier, in andere gevallen om 'normaal' papier. Klik op de knop Instellen waarna het instelvenster van uw printersoftware verschijnt. Klik daarin op de knop Eigenschappen en kies de juiste papiersoort en afdrukkwaliteit. Het venster dat u te zien krijgt verschilt overigens per merk en type printer. Klik op OK in het venster Eigenschappen voor en het venster Printerinstelling.

Stap 9

[afbeelding0]Plaats - voor zover u dat niet al gedaan hebt - het labelpapier in de printer. Daarbij is het opletten welke kant boven komt te liggen, lees daarvoor desnoods de handleiding van uw printer even door of probeer het gewoon uit. In het beroerdste geval wordt de verkeerde kant van het stickervel bedrukt en moet u de afdrukoperatie nogmaals uitvoeren. Zodra het labelvel is afgedrukt haalt u hem uit de printer en verwijdert u de sticker. De werkwijze daarna is afhankelijk van de centreerhulp die u hebt. In ons geval leggen we het label ondersteboven op de pers. Daarna komt de cd op het middenstuk te liggen waarna u deze gelijkmatig naar beneden drukt. Het label zit nu keurig in het midden op de cd of dvd. Leg de beplakte cd vervolgens op een gladde en schone ondergrond (bijvoorbeeld een schrijfblok) en wrijf de sticker voorzichtig doch stevig vast en verwijder eventuele luchtbellen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord