Maak zelf pdf-documenten

© CIDimport

Maak zelf pdf-documenten

Geplaatst: 2 februari 2012 - 11:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:28

Redactie ID.nl

Het klopt dat u bijvoorbeeld vanuit Microsoft Office ook pdf-document kunt maken (waarbij u overigens voor Office 2007 wel eerst een extra plugin moet installeren), maar hoe handig zou het niet zijn dat vanuit élke Windows-applicatie te kunnen?

Dat kan met 7-PDF Printer, een tool die u gratis voor thuisgebruik mag inzetten. De magie achter deze techniek? De tool installeert zich als een ‘virtuele printer’, wat inhoudt dat die in de lijst met geïnstalleerde printers wordt opgenomen. Zodra u iets naar die printer ‘afdrukt’, is een pdf-document het resultaat. Moeilijk? Integendeel!

1. Downloaden

U vindt 7-PDF Printer op www.7-pdf.de. Een Duitstalige site, dat wel, maar laat u zich niet afschrikken: de tool zelf is (ook) Nederlandstalig. Hier klikt u bovenaan op 7-PDF Printer, vervolgens op Download en daarna op Download 7-PDF Printer 7.2.0.1306 vom EU – Mirror. Op het moment van schrijven was 7.2.0.1306 de meest actuele versie; het kan zijn dat er inmiddels een nieuwere versie is.

Even later bent u een zip-bestand rijker. Klik het met de rechtermuisknop aan, selecteer Alles uitpakken, kies een geschikte locatie en bevestig met Uitpakken. Ga naar de betreffende map en met een dubbelklik op het exe-bestand start u de installatie.

2. Installeren

Zodra u met Uitvoeren en Ja hebt bevestigd, vraagt 7-PDF Printer in welke taal u de setup wenst: wij kozen in elk geval voor Nederlands. Het welkomstvenster klikt u weg met Volgende. Bevestig uw akkoord met de licentieovereenkomst en druk op Volgende. Kies eventueel een andere installatiemap, druk nogmaals op Volgende (3x).

De tool vraagt vervolgens uw toestemming om ook Ghostscript Lite (9 MB) te downloaden en te installeren. Wilt u met 7-PDF Printer aan de slag, dan zit er weinig anders op dan uw fiat te geven en met Volgende en Installeren gaat de installatie van start. Mogelijk moet u ook nog even uw firewall sussen: deze software is wel degelijk te vertrouwen.

 

Maak zelf pdf-documenten-16256352

© CIDimport

3. Printers controleren

Met de knop Voltooien rondt u het installatieproces af. Normaliter verschijnt nu automatisch het venster van Apparaten en printers. Is dat niet het geval, dan opent u dat venster zelf.

In Windows 7 gaat u daarvoor naar het Configuratiescherm en kiest u Apparaten en printers weergeven. U merkt dat (de virtuele) 7-PDF Printer is toegevoegd. Sterker nog: de tool heeft de vrijheid genomen zichzelf meteen als standaardprinter in te stellen. Liever niet? Selecteer dan uw vertrouwde printer, klik die met de rechtermuisknop aan en kies Als standaardprinter instellen. U mag dit venster nu weer sluiten.

 

 

 

Maak zelf pdf-documenten-16256354

© CIDimport

4. Afdrukken naar 7-PDF Printer

Hoe maakt u nu een pdf-bestand? Start een willekeurig Windows-programma op – een beeld- of tekstverwerker, bijvoorbeeld – open of maak een document en druk het op de vertrouwde manier af. In het printervenster kiest u echter 7-PDF Printer (en dus niet een van uw fysieke printers), waarna u bevestigt met de knop Afdrukken – of hoe die knop ook mag heten in uw applicatie.

Even later duikt een nieuw venstertje op: dat van 7-PDF Printer. In principe hoeft u hier niet meer te doen dan de knop Opslaan in te drukken: het pdf-bestand komt dan terecht op de locatie die de tool voorstelt in het veld Bestandsnaam.

 

Maak zelf pdf-documenten-16256356

© CIDimport

5. Pdf instellen

Voordat u op Opslaan drukt, kunt u echter wel een aantal instellingen aanpassen: de bestandslocatie en –naam bijvoorbeeld (via het …-knopje). Via het pijltje bij Formaat is het zelfs mogelijk een ander bestandsformaat in te stellen. Naast pdf is dat onder meer nog jpeg, png en tiff. Ook interessant is het tabblad Document, waar u onder meer de pdf-kwaliteit kunt instellen (zoals Standaard, Ebook, Printer en Drukproef). U beslist tevens of u miniaturen van uw pdf-pagina’s wilt maken en wat het initiële zoomniveau moet zijn voor wie uw pdf-docu-ment in een leesprogramma bekijkt.

 

Maak zelf pdf-documenten-16256359

© CIDimport

6. Extra’s gebruiken

Ook leuk is het tabblad Watermerk, waar u een eigen tekst op de voor- of achtergrond van uw document kunt plaatsen. Het is bovendien mogelijk die tekst te laten roteren en nauwkeurig op de pagina’s te positioneren.

Het tabblad Beveiliging doet precies wat het suggereert: hiermee kunt u bepaalde functies afschermen. Zodra u een wachtwoord invoert bij Wachtwoord eigenaar kunt u een vinkje plaatsen bij Rechten instellen en legt u vast of lezers het document kunnen afdrukken – en zo ja, in welke kwaliteit – en/of inhoud uit het document naar het Windows klembord mogen kopiëren. Vult u tevens een Gebruikerswachtwoord in, dan kan de pdf alleen maar bekeken worden als de ontvanger dat wachtwoord kent.

 

Maak zelf pdf-documenten-16256362

© CIDimport

7. Pdf’s samenvoegen

Hebt u eerder al een pdf gemaakt (of gedownload) en wilt u dat met uw huidige pdf-document – dat u dus op het punt staat te creëren – samenvoegen, dan moet u op het gelijknamige tabblad zijn. Via het …-knopje verwijst u eerst naar het al bestaande pdf-bestand. Vervolgens maakt u de tool duidelijk of u het nieuwe document vooraan (Bovenkant document) of achteraan (Onderkant document) het oude document wilt zetten. Het is ook mogelijk een bestaand pdf-document als achtergrond (watermerk) of voorgrond voor uw huidige document te gebruiken. In dit geval voegt u het document toe via het …-knopje bij PDF achtergrond.

 

Maak zelf pdf-documenten-16256365

© CIDimport

8. Pdf openen

Hebt u op het tabblad Algemeen het vinkje laten staan bij Open document na creëren, dan opent automatisch uw leesprogramma zodra u op Opslaan hebt gedrukt. Tenminste, als u al zo’n pdf-lezer hebt geïnstalleerd. Nog niet? Dan kunt u – gratis – aankloppen bij onder meer Adobe Reader (www.adobe.com/nl/products/reader.html) of bij Nitro PDF Reader (www.nitroreader.com/nl). Adobe Reader is bekender en iets veelzijdiger, maar ook een stuk langzamer dan Nitro PDF Reader. 

 

Maak zelf pdf-documenten-16256367

© CIDimport

9. Geavanceerde opties

Behalve het venster van 7-PDF Printer zelf is er nog een plaats waar u allerlei opties kwijt kunt voor uw pdf-documenten. Zodra u hebt aangegeven dat u een document naar de 7-PDF Printer wilt sturen, vindt u in het afdrukvenster vast nog wel een knop als Voorkeursinstellingen of Printereigenschappen. Klikt u die aan, dan kunt u onder meer de afdrukstand instellen en aangeven of u het document in zwart/wit dan wel in kleur wenst. Klikt u op de Knop Geavanceerd, dan krijgt u de beschikking over allerlei ‘gevorderde’ opties. Zo kunt u hier een schaalfactor invullen (bijvoorbeeld: afdrukken op slechts 50% van de normale grootte) of een afdrukkwaliteit in dpi instellen. Experimenteer gerust met de verschillende mogelijkheden: zolang er geen fysieke printer aan te pas komt, kost het u in elk geval geen papier.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 21, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten