Met freeCommander hebt u meer overzicht

© CIDimport

Met freeCommander hebt u meer overzicht

Geplaatst: 25 maart 2008 - 13:03

Aangepast: 19 september 2022 - 12:40

Redactie ID.nl

De organisatie van uw pc is heel belangrijk. Probeer eens freeCommander want die gaat verder waar Windows Verkenner ophoudt. Hij is heel geschikt om sluimerende megamappen op te sporen. De Windows Verkenner is een prima programma voor de dagelijkse klusjes, maar heeft ook wat tekortkomingen.

Met freeCommander hebt u meer overzicht

De organisatie van uw pc is heel belangrijk. Probeer eens freeCommander want die gaat verder waar Windows Verkenner ophoudt. Hij is heel geschikt om sluimerende megamappen op te sporen. De Windows Verkenner is een prima programma voor de dagelijkse klusjes, maar heeft ook wat tekortkomingen. Heel vervelend is het bijvoorbeeld dat wél de grootte van afzonderlijke bestanden wordt weergegeven, maar niet de totale grootte van een map en onderliggende submappen. Het gebeurt maar al te vaak dat ergens in een vergeten map een megabestand is achtergebleven. Wellicht een ooit zelf opgenomen film, of een tijdelijk bestand van een paar honderd megabyte dat ooit na de crash van bijvoorbeeld een cd-kopieerprogramma is achtergebleven. Loopt een harde schijf na verloop van tijd ineens volkomen onverwacht vol, dan is het vaak heel veel werk om de boosdoener terug te vinden. In zo'n geval bewijst het gratis én Nederlandstalige programma freeCommander onbetaalbare diensten. Hiermee kunt u in één oogopslag de mapgrootte bekijken en veel meer.

Stap 1

[afbeelding0]Start uw browser en ga naar Freecommander.com. Klik aldaar op de link Downloads in de linker menukolom. Vervolgens klikt u op het  pictogram onder Please choose download server. In wederom een nieuwe pagina dan nog even op de link click here klikken en vervolgens het zipbestand (bijvoorbeeld) even op uw Bureaublad bewaren.

Stap 2

[afbeelding0]Het installatiebestand zit verstopt in een zipbestand. Windows XP en Vista kunnen hiermee van huis uit overweg; dubbelklikt u er na downloaden op dan opent een nieuw Verkennervenster. In het zipbestand is het installatiebestand fc_setup.exe verstopt, dubbelklik hierop om de installatieprocedure te starten. Hoewel Nederlands niet in de installatiewizard aanwezig is, spreekt freeCommander straks keurig Nederlands. Selecteer nu de installatietaal English en klik op OK. Het installeren zelf is vervolgens erg simpel. Klik op Next (volgende), selecteer vervolgens de optie I accept the agreement om de licentieovereenkomst te accepteren en klik vervolgens net zo vaak als nodig op Next en tot slot op Finish (voltooien). Alle standaardinstellingen zijn goed, dus er is gelukkig weinig denkwerk nodig.

Stap 3

[afbeelding0]Als het goed is start freeCommander na de installatie meteen, mocht dat bij u nou net even niet gebeuren dan is een dubbelklik op het bijbehorende Bureaubladpictogram voldoende. Het eerste dat opvalt aan het programma is dat er twee Verkenner-kolommen beschikbaar zijn. Ideaal, want zo kunt u makkelijk bestanden van de ene map naar de andere slepen, zelfs als deze op verschillende schijfstations staan. Van deze optie gaan we straks ook gebruik maken. Om zoveel mogelijk details van alle mappen en bestanden te zien klikt u allereerst in het menu Beeld op Details.

Stap 4

[afbeelding0]De mapgrootte is standaard nog niet weergegeven, om dat voor elkaar te krijgen klikt u in het menu Map op Mapgrootte. Overigens zijn in de standaard knoppenbalk ook alle belangrijke functies aanwezig, het is handig om daar na verloop van tijd vertrouwd mee te raken. In deze workshop maken we echter zoveel mogelijk gebruik van de menu's omdat de werkwijze dan makkelijk reproduceerbaar is. Nu ziet u in één oogopslag zien welke mappen veel schijfruimte innemen. In eerste instantie zijn niet direct álle mapgrootten weergegeven, dat komt omdat freeCommander voor sommige (grote) mappen meer tijd nodig heeft om de omvang te berekenen. Dit geldt vooral voor bepaalde systeemmappen vanWindows. Na even wachten komt dat vanzelf goed.

Stap 5

[afbeelding0]Bladeren door mappen gaat heel eenvoudig, maar er zijn wel een aantal knoppen die u moet leren gebruiken. De eerste set is eenvoudig: met de stationsknoppen boven elke kolom kunt u het gewenste schijfstation kiezen. Zo kan in de linker kolom bijvoorbeeld een downloadmap geopend worden en in de rechter kolom een station met veel vrije schijfruimte. Per kolom kunt u de weergavemodus instellen. Activeer bijvoorbeeld de rechter kolom door een schijfstation te kiezen en klik net als in Stap 1 en 2 eerst in het menu Beeld op Details en daarna in het menu Map op Mapgrootte. Om een map te openen dubbelklikt u erop, tot zover niets nieuws onder de zon. In ons voorbeeld hebben we in de linker kolom een map met gedownloade software geopend. Ook submappen opent u middels een dubbelklik. Een niveau terug gaat u door op het knopje bij (1) te klikken, in één keer terug naar de hoofdmap op het schijfstation kan met een klik op de knop bij (2). Deze knoppen vindt u overigens boven beide kolommen.

Stap 6

[afbeelding0]Als voorbeeld maken we op het schijfstation in de rechterkolom een map aan om bestanden naartoe te verplaatsen die op een dvd gebrand gaan worden. Klik op het veld met de naam van het schijfstation, helemaal bovenaan de rechter kolom. Klik dan voor de zekerheid nog even in het menu Bewerken op Selectie ongedaan maken om er zeker van de te zijn dat er geen bestanden of mappen geselecteerd zijn. Dan klikt u in het menu Map op Nieuw; geef de nieuwe map - in dit voorbeeld - als naam Naar dvd en klik op OK. Zoals u ziet wordt de map direct gemaakt en is de inhoud nog netjes 0 KB (zie afbeelding 7). Op een dvd past 4,7 gigabyte aan bestanden, het is handig om een maximale limiet van 4,4 gigabyte aan te houden, de ervaring leert dat u dan een tot het randje gevulde schijf krijgt. Let uiteraard even op of op de beoogde doelschijf in de rechter kolom genoeg schijfruimte vrij is, deze vrije ruimte wordt helemaal onderaan de kolom op de statusregel vermeld.

Stap 7

[afbeelding0]In de linker kolom - onze langzaam volgelopen downloadmap - selecteert u bestanden, net zo lang tot de totale selectie circa 4,4 gigabyte bedraagt. U kunt een hele groep bestanden in één keer selecteren door - net als in Windows Verkenner - het eerste bestand van de selectie aan te klikken en dan een stukje verderop het laatste gewenste bestand terwijl u de Shift-toets  ingedrukt houdt. Afzonderlijke mappen en bestanden selecteert u door tijdens het klikken de Ctrl-toets ingedrukt te houden. Onderaan de kolom vindt u de totale grootte van uw selectie. U kunt afzonderlijke bestanden deselecteren door - met de Ctrl-toets ingedrukt - op het  ongewenste bestand of de ongewenste map te klikken.

Stap 8

[afbeelding0]Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies vervolgens in het contextmenu op Hierheen verplaatsen. Zodra deze actie achter de rug is ziet u dat de grootte van de map Naar dvd in de rechterkolom even groot is geworden als de eerder links geselecteerde bestanden en mappen samen. Vervolgens start u uw dvdbrandsoftware en brandt u de hele map keurig netjes passend op een dvd. Vergeet na afloop niet de map te verwijderen. Dat gaat het snelst door de map te selecteren en daarna op de toetscombinatie Shift + Delete te drukken. Daarmee omzeilt u de Windows Prullenbak, die in dit geval ook niet nodig is omdat u net alles op schijf hebt gebrand. Door de verplaatsactie hebben we in de downloadmap een dikke 4 gigabyte aan schijfruimte bespaard.

Stap 9

[afbeelding0]Een heel handige mogelijkheid is die om bestanden zodanig te vernietigen dat ze met de beste wil van de wereld niet en nooit meer te reconstrueren zijn. Alleen verwijderen (en vervolgens niet vergeten de prullenbak te legen!) van bestanden is namelijk niet veilig, een beetje goedwillende amateur kan nog verbazend veel van die 'verwijderde' bestanden terughalen. Ook in Computer Idee is al eerder aandacht besteed aan deze undelete-software. Veilig verwijderen kan echter wel door een bestand (en de bijbehorende schijfruimte) herhaalde malen met willekeurige getallen te overschrijven. Is helaas geen standaardfunctie van Windows, maar wel aanwezig in freeCommander. Vooraf alvast een waarschuwing: het op deze manier wissen (in vaktermen ook wel shredden geheten) betekent dat u een bestand echt nooit meer kunt terughalen. Dat gezegd hebbende werkt de procedure als volgt: selecteer een te shredden bestand en klik in het menu Bestand op Wissen.

Stap 10

[afbeelding0]In het dialoogvenster Bevestig verwijderen bestand(en) geeft u ten eerste het gewenste aantal keren overschrijven aan. Standaard is deze waarde ingesteld op 3, wat meestal voldoende is. Wilt u op 'defensiesterkte' wissen, kies dan een waarde van 7 en klik op OK. Het shredden van een bestand duurt - zeker met een hogere herhaalwaarde - een stuk langer dan het gewoon wissen, maar daar staat tegenover dat niemand meer bij uw gegevens kan. Dit shredden is noodzakelijk als u bestanden wist op bijvoorbeeld een usb-geheugenstick of externe harde schijf, maar ook als zoonlief weer eens een verzameling natuurplaatjes op uw laptop van het werk heeft gedownload. Om te voorkomen dat uw baas u van buitenwerkse activiteiten gaat verdenken, uiteraard.

Stap 11

[afbeelding0]Met de Verkenner is het niet mogelijk om snel een overzicht te krijgen van alle in een map aanwezige bestanden, submappen en daar weer in aanwezige bestanden. free-Commander bezit echter een handige functie die de mapinhoud in een tekstbestand verzamelt en dat tekstbestand is natuurlijk gewoon af te drukken. Blader in een van de panelen naar een map waarvan u de inhoud wilt verzamelen en klik vervolgens in het menu Map op Mappenlijst maken. U kunt de verzamelde gegevens (bestaande uit een enkel tekstbestand) bewaren in dezelfde map of elders, die keuze is aan u (zie het veld onder Opslaan bestand, alwaar u eventueel ook de bestandsnaam naar behoefte aanpast). Wij maken een samenvatting van de map Mijn documenten en zetten het verzamelbestand daar ook neer. Schakel wel even de optie Inclusief bestanden in subfolders in om een echt totaaloverzicht te krijgen. Als alle instellingen naar wens zijn, klikt u op de knop Begin.

Stap 12

[afbeelding0]Met name bij erg uitgebreide mappen kan het verzamelen van alle gegevens wat tijd kosten. Als het verzamelen klaar is sluit u het venster Afdrukken map, waarna het gemaakte samenvattingsbestand . in dit voorbeeld het bestand FileList.txt, de standaardnaam . wordt opgeslagen. Dubbelklik op dit bestand, waarna het in het Windows Kladblok opent. En van daaruit kunt u het geheel natuurlijk zo op papier zetten. Deze optie is bijvoorbeeld praktisch als u over een flinke verzameling mp3-bestanden beschikt en eens op papier wilt zien wat er zoal aan moois op uw harde schijf in de mp3-map sluimert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten