Mini-workshop: plan je eigen fietsroute met Fietsknoop 2019-04-17T11:10:51

Sharp toont vouwbare smartphone met een twist

Review: USB Massage Pillow (Sandberg)

Mini-workshop: plan je eigen fietsroute met Fietsknoop

Mini-workshop: plan je eigen fietsroute met Fietsknoop

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven (ja graag!) komt de lente er nu toch echt aan. En dat betekent dat ook het fietsseizoen weer aanbreekt. Vooral wanneer je een elektrische fiets hebt, is het natuurlijk leuk om een langere tocht te fietsen. Je kunt heel gemakkelijk zelf een route uitzetten met Fietsknoop. Hier laten we je zien hoe je dat doet.

Je hebt ze vast weleens gezien naast het fietspad: fietsknoop-borden. Je ziet een groen-omrand nummer (of soms meer nummers) en pijltjes die aangeven waar je een knooppunt (want dat is wat de nummers aangeven) kunt vinden. Het fietsen van een route wordt zo heel makkelijk. In plaats van onthouden dat je na de eerste boerderij naar rechts moet, dan het zandpad moet oversteken en vervolgens na driehonderd meter, voorbij die eik waar de bliksem in geslagen is, weer linksaf moet fiets je gewoon van nummer naar nummer. Makkelijker kan niet!

Stappenplan fietsroute

Hoe ga je precies te werk? Je begint natuurlijk met het plannen van een route. Heb je de route af, dan kun je de nummers op een papiertje schrijven, of je gebruikt de Fietsknoop-app (er is zowel een Android-app  als een iPhone-app). Wanneer je een gratis Fietsknoop-account aanmaakt, kun je namelijk een route op de computer plannen en onderweg bekijken op je smartphone. Een route meteen in de app aanmaken kan natuurlijk ook. Houd er wel rekening mee dat bij bekijken op de smartphone de batterij wat sneller leeg kan gaan – het werkt namelijk met GPS.

Stap 1

Voor deze workshop beginnen we op de site van Fietsknoop. Je vindt hier al veel kant-en-klare routes, maar wij willen een eigen route uitzetten, dus klikken we op Plan. Je ziet nu de kaart van Nederland. Je kunt linksboven een adres invoeren (bijvoorbeeld als punt waar je wilt starten), of je zoomt met het plusje in totdat je bij het gebied komt waar je wilt fietsen. Klik dan op het punt waar je wilt starten. Heeft je startpunt geen eigen knooppunt, klik dan de dichtstbijzijnde fietsknoop aan.

Stap 2

Vervolgens kan echt een kind de was doen: je klikt steeds het volgende punt aan waar je heen wilt fietsen, totdat je een complete route hebt. Heb je een foutje gemaakt? Met de knop ‘Punt terug’ kun je makkelijk een stapje terug. Je kunt de route naar iemand (of jezelf) e-mailen, als gpx-bestand downloaden (om in een gps-systeem in te laden) of afdrukken. Je krijgt niet alleen de route te zien, maar ook de afstand tussen de verschillende knooppunten. In principe heb je aan dit lijstje genoeg. Wil je deze route echt bewaren en/of ook op je smartphone kunnen inzien, dan heb je zoals gezegd een account nodig. Klik daarvoor op de knop Registreren. Behalve je e-mailadres wordt er verder geen persoonlijke informatie gevraagd: je hoeft alleen maar een wachtwoord en een Fietsknoopnaam te verzinnen. Route klaar? Fietsen maar!

 

Tip: heb je een e-bike of wil je er eentje kopen? Dan heeft Kieskeurig een mooie download voor je. Daarin vind je de resultaten van een uitgebreide e-bike-accu-test (met resultaten die soms ronduit schokkend zijn), een checklist voor wanneer je een e-bike kopen gaat én de beste tips voor het onderhouden van je accu. Aanmelden voor de download kan op www.id.nl/ebike.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord