© CIDimport

Mooie lijsten maken in Word

Geplaatst: 13 oktober 2006 - 05:10

Aangepast: 19 september 2022 - 12:52

Redactie ID.nl

De opsommingstekens in Word zijn bruikbaar in veel soorten documenten. Ze vestigen de aandacht van de lezer op een bepaald stuk tekst of op een lijstje dat anders wat moeilijker leesbaar zou zijn. Opsommingstekens zijn gemaakt om het lezen van een tekst te vereenvoudigen, ze gebruiken is echter een heel ander verhaal.

Mooie lijsten maken in Word

De opsommingstekens in Word zijn bruikbaar in veel soorten documenten. Ze vestigen de aandacht van de lezer op een bepaald stuk tekst of op een lijstje dat anders wat moeilijker leesbaar zou zijn. Opsommingstekens zijn gemaakt om het lezen van een tekst te vereenvoudigen, ze gebruiken is echter een heel ander verhaal. Als u alleen van de standaard bolletjes gebruik maakt, wordt het maar al te vaak een dicht op elkaar staande brei van opsommingstekens; die werkt nou niet bepaald verduidelijkend. Het is dan ook zaak ‘bolletjes’op de juiste plaats én in de juiste grootte te gebruiken. In deze workshop laten we u zien hoe u het beste omgaat met opsommingstekens, zowel in het gratis OpenOffice als in Word 2003. Word-gebruikers kunnen meteen door naar Stap 8.

Stap 1

[afbeelding0]Om een lijst met opsommingstekens in openoffice te maken klikt u (in de tekstverwerker) allereerst op de knop opsommingstekens aan/uit in de knoppenbalk. Er verschijnt dan op de plek van de aanwijzer in de tekst een standaard bolletje. Type wat tekst en druk op enter, waarna een nieuw bolletje verschijnt. Maak nog wat punten en druk dan op enter en dan nogmaals op enter óf wederom op de knop opsommingstekens aan/uit om de bolletjesgenerator te stoppen. U kunt nu op een nieuwe regel weer gewone tekst zonder opsommingsteken tikken.

Stap 2

[afbeelding0]Als een tekstregel achter een bolletje langer is dan één regel springt de rest van de tekst automatisch een stukje naar rechts, wat het lezen van een lijst makkelijker maakt. Om het geheel nóg duidelijker te maken kunt u de afstand tussen de regels in de lijst vergroten. Selecteer de lijst met opsommingstekens en klik vervolgens in het menu opmaak op alinea. Klik indien nodig op het tabblad inspringen en afstanden. Met het keuzemenu onder regelafstand kunt u vervolgens een wat grotere afstand tussen de regels instellen. Klik tot slot op ok.

Stap 3

[afbeelding0]Ervan uitgaande dat een lijst met opsommingstekens de aandacht moet trekken, komen de standaard bolletjes er wel erg bekaaid vanaf. Om wat anders dan een bolletje te kiezen, klikt u na het selecteren van de lijst in het menu opmaak op nummering/opsommingstekens. Op het tabblad opsommingstekens kunt u kiezen uit een aantal alternatieven. Kies er eentje en klik op ok. Deselecteer de lijst zodat u het effect van de nieuwe opsommingstekens goed kunt bekijken.

Stap 4

[afbeelding0]De opsommingstekens in openoffice staan vrij dicht langs de linker kantlijn. Mocht u de lijst nog wat meer willen laten inspringen,dan kan dat. Selecteer allereerst weer de hele lijst en klik vervolgens in het menu opmaak op alinea. Op het tabblad inspringingen en afstanden kunt u in het veld achter vóór tekst een inspringafstand opgeven. Normaal gesproken is deze 0 cm, probeer eens 1 of 1,5 cm en klik op ok.

Stap 5

[afbeelding0]Een andere manier om de lijst wat opvallender te maken is door de afstand tussen gewone tekst en opsommingstekens te vergroten. Selecteer de lijst weer en open het venster nummering/opsommingstekens op de manier zoals beschreven in stap 3. Klik op het tabblad positie en verhoog de waarde in het veld achter afstand tot tekst, bijvoorbeeld naar 0,75 cm en klik op ok. U ziet nu dat de afstand tussen bolletje (of welk teken u inmiddels ook gekozen hebt) en tekst iets groter is geworden.

Stap 6

[afbeelding0]Om een lijst nog aantrekkelijker te maken kunt u ook gekleurde opsommingstekens gebruiken. Klik (wederom na het selecteren van de lijst) in het menu opmaak op nummering/ opsommingstekens en klik daarna in het gelijknamige venster op het tabblad afbeeldingen. U kunt uit een flink aantal tekens in diverse kleuren kiezen. Klik na het maken van een selectie op ok. Niet tevreden over het resultaat? Voer deze stap dan gewoon nogmaals uit.

Stap 7

[afbeelding0]Opsommingstekens worden vaak gebruikt in lijsten waarvan het lettertype ook groter is. Openoffice past de grootte van de opsommingstekens niet automatisch aan de grotere tekst aan, daar moet u zelf voor zorgen. U moet dan wel afbeeldingen als opsommingstekens (zie vorige stap) gebruikt hebben. Met de lijst geselecteerd klikt u in het menu opmaak weer op nummering/opsommingstekens en klik in het daarop geopende venster op het tabblad opties. Door de getallen achter breedte en/of hoogte te verhogen (schakel de optie verhoudingen behouden in om eivormige bolletjes te voorkomen) vergroot u de opsommingstekens. Klik op ok om het resultaat te bewonderen.

Stap 8

[afbeelding0]Ook in microsoft word is het uiteraard mogelijk om lijsten met opsommingstekens te maken. Het is handig om een lege regel tussen de laatste alinea gewone tekst en de beoogde lijst te houden, om te voorkomen dat de alinea eveneens een bolletje krijgt. Klik dan op de knop om de opsommingstekens te activeren (1). Mocht deze knop niet zichtbaar zijn, klik dan op het naar beneden gerichte pijltje helemaal rechts van de (standaard aanwezige) werkbalk opmaak (2), waarna u de knop alsnog te zien krijgt.

Stap 9

[afbeelding0]De aanwijzer springt iets naar rechts en er wordt bovendien een keurig vers, zwart bolletje voor u geproduceerd. Tik het eerste item van de lijst, mocht dit meer dan een enkele regel tekst in beslag nemen, dan zorgt word automatisch voor de juiste inspringing. Om naar het volgende punt van de lijst te gaan drukt u op enter, waarna een nieuw bolletje verschijnt. Ga zo door tot de lijst klaar is en druk dan twee keer op enter, waarna u weer normale tekst (zonder opsommingstekens) kunt typen.

Stap 10

[afbeelding0]De lijst ziet er op zich al heel aardig uit, keurig ingesprongen en redelijk leesbaar. Ook de afstand tussen opsommingsteken en tekst is goed. Staat tegenover dat een beetje afstand in de bolletjeslijst de leesbaarheid ten goede zou komen. U zou een lege regel in kunnen voeren door op enter te drukken, maar dan verschijnt er simpelweg weer een bolletje. Klik daarom na selecteren van de hele lijst in het menu opmaak op alinea.

Stap 11

[afbeelding0]Klik in het inmiddels verschenen venster op het tabblad inspringen en afstand. Onder het kopje afstand vindt u onder regelafstand een keuzemenu, selecteer hier (bijvoorbeeld) de optie dubbel. Onder voorbeeld ziet u alvast een beetje welk effect u daarmee bereikt. Klik op ok en deselecteer de lijst om het effect goed te bekijken.

Stap 12

[afbeelding0]Als het standaardbolletje wat demotiverend werkt, dan kunt u een wat interessanter alternatief kiezen. Selecteer allereerst weer de hele lijst en klik in het menu opmaak op opsommingstekens en nummering. Mocht deze optie (nog) niet aanwezig zijn, wacht dan een paar seconden of klik op het naar beneden gerichte pijltje onderaan het menu, waarna álle menu-items zichtbaar worden. Op het tabblad opsommingstekens van het inmiddels geopende venster kunt u andere opsommingstekens kiezen, klik na het maken van uw keuze op OK.

Stap 13

[afbeelding0]Om uit nog meer opsommingstekens te kunnen kiezen opent u het venster uit stap 12 nogmaals maar klikt u nu op de knop aanpassen. Aardig is om in het dialoogvenster dat nu zichtbaar is op de knop afbeelding te klikken. Typ in het veld achter zoeken naar een trefwoord, waarna een lange lijst met plaatjes verschijnt. Daar zit vast wel iets toepasselijks in om een lijst mee op te fleuren! Selecteer een afbeelding, klik op ok en nogmaals op ok in het achterliggende venster waarna de (eerder geselecteerde) lijst voorzien wordt van nieuwe opsommingstekens.

Stap 14

[afbeelding0]U kunt ook vrijwel ieder ander mogelijke plaatje als opsommingsteken gebruiken (bedenk wel dat er van een foto die naar een ultraklein opsommingsteken is getransformeerd, weinig detail overblijft). Klik in het venster lijst met opsommings- tekens aanpassen (zie de vorige stap) op de knop afbeelding en daarna in wederom een nieuw dialoogvenster op de knop importeren. Blader naar een map met afbeeldingen, selecteer een afbeelding en klik op toevoegen. Klik dan op ok in beide openstaande vensters, waarna het plaatje als opsommingsteken gebruikt wordt. Door het op deze manier (of de manier uit de vorige stap) aanpassen van een opsommingsteken wordt in de standaardlijst een teken vervangen door het nieuwe. Wilt u weer terug naar de oude situatie, selecteer dan zo’n gewijzigd teken en klik op de knop beginwaarden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten