Mp3 uit Youtube-video halen 2014-08-28T15:59:31

Internetoplichter verhuist van Marktplaats naar malafide webshop

Tweede router in je netwerk installeren

Mp3 uit Youtube-video halen

Mp3 uit Youtube-video halen

U hebt een videoclip op YouTube gezien en u bent weg… van de audio. Of het zijn juist de beelden die u weten te bekoren, ondanks de audio! Wat het ook zij, in deze workshop tonen wij u aan de hand van gratis tools hoe u beeld en geluid scheidt, hoe u de audio naar een geschikt formaat omzet en hoe u de originele audio bewerkt, of vervangt door bijvoorbeeld uw eigen opnames.

YouTube

 

1. Audio uit YouTube: webservices

Er zijn verschillende manieren waarop u audio uit een YouTube-filmpje kunt halen. Wij stellen er u twee voor waar u zelf weinig werk aan hebt. De eerste behoeft zelfs geen installatie gezien het om webservices gaat. De enige voorwaarde is dat u het juiste webadres van het YouTube-filmpje kent. Selecteer dit adres in de adresbalk van uw browser – het adres wordt met blauw gemarkeerd – en druk op Ctrl+C, zodat het adres naar het Windows klembord wordt gekopieerd. Vervolgens surft u naar (bijvoorbeeld) www.listentoyoutube.com en plakt u de url met Ctrl+V in het invoerveld. Druk op Go.

Even later kunt u dan Click here to get your Download link aanklikken om het mp3-bestand binnen te halen. Een gelijkaardige service is www.youtubemp3pro.com, maar hier kunt u via het pijltje naast Convert to MP3 aangeven in welke kwaliteit u het mp3-bestand wilt: 128, 192 of 320 Kbit/s. Houd bij de hogere bitrates wel rekening met een (opzettelijk ingebouwde) wachttijd van ettelijke seconden.

 

2. Audio uit YouTube: converter tool (1)

Natuurlijk, als u vaker audio uit YouTube-clips wil halen, dan vindt u een geïnstalleerde tool op uw eigen pc wellicht iets handiger. Een geschikte tool is Free YouTube to MP3 Converter, temeer omdat die ook complete videocollecties toelaat, zoals kanalen en afspeellijsten. U downloadt de gratis tool op www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-YouTube-to-MP3-Converter.htm. Tijdens de installatie kunt u onder meer ook de Nederlandse taal instellen. Wel even opletten dat u een viertal vinkjes verwijdert én op de knop Geen drukt om te vermijden dat u met ongewenste software of wijzigingen af te rekenen krijgt. Als u vervolgens de tool opstart, krijgt u een leeg paneel te zien met de melding dat u daar een YouTube-koppeling kunt plakken. Ook hier doet u dat via een ommetje langs het Windows klembord (zie ook boven). Handig is dat u hier verschillende (koppelingen naar) filmpjes onder elkaar kunt plakken.

 

3. Audio uit YouTube: converter tool (2)

Standaard worden alle filmpjes die u hier plaatst in een wachtrij gezet, tenzij u een vinkje plaatst bij Automatisch. Via de knop Labels kunt u de om te zetten audiobestanden nog van de nodige tags voorzien, zoals Titel, Artiest, Album, Jaar en Genre. Laat het vinkje staan bij Artwork automatisch toevoegen als u eventueel de albumcover aan de metadata wilt toevoegen. Zoals u merkt, kunt u onderaan zowel het audioformaat als de geluidskwaliteit aanpassen. Er is een 8-tal verschillende formaten beschikbaar. Selecteer Origineel YouTube als u het oorspronkelijke audioformaat wil behouden. Afhankelijk van de formaatkeuze kunt u dan verschillende kwaliteiten instellen. Bij mp3 bijvoorbeeld loopt dat van een schamele 32 Kbit/s tot een royale 320 Kbit/s. Gevorderde gebruikers, bij wie de kwaliteit erg nauw luistert, klikken beter op de knop Bewerken. Op deze manier kunt u namelijk onder andere ook de frequentie en de kanalen instellen. Ten slotte, voor u het proces in gang zet met de knop Downloaden, controleert u via Opties, Output of de uitvoermap en het samenstellen van de bestandsnamen wel geheel naar wens zijn.

 

4. Audio uit willekeurige videoclips (1)

Er is natuurlijk nog leven buiten YouTube. Stel, u hebt op uw schijf een paar videoclips staan (afkomstig uit diverse bronnen) en daar wilt u nu de audio uithalen. Een uitstekende tool om precies dat te doen is XRecodeII (xrecode.com). De installatie is zo gebeurd, voor zover u al niet voor de ‘draagbare’ variant opteert. De gratis versie trakteert u bij het opstarten telkens wel op een nag screen, maar daar valt mee te leven (zo niet, dan werkt een registratie van 10 euro die ergernis voor u wel weg). De werking van de tool is op zich eenvoudig genoeg. U klikt op Bestanden toevoegen u voegt een of meer videobestanden toe. Dat kunnen overigens gerust ook audiobestanden zijn, mocht u alleen een conversie naar een ander formaat op het oog hebben. Stip vervolgens de optie Specifieke locatie aan en verwijs via het …-knopje naar de gewenste map. Bij Doelformaat selecteert u een geschikt audioformaat, zoals m4a/aac, ogg, flac, wav, mp3 of wma, waarna u het proces in gang zet met de knop Start.

 

5. Audio uit willekeurige videoclips (2)

Zo snel en makkelijk kan het gaan in XRecode. Maar er is meer… U hebt vast gemerkt dat er een sleutelpictogram zichtbaar wordt zodra u een doelformaat selecteert. Klikt u dat pictogram aan, dan kunt u de audio-instellingen verder aanpassen. Bij mp3 bijvoorbeeld zult u in eerste instantie het programma nog de weg moeten wijzen naar een geschikte encoder. Dat kan via de link Ophalen lame (rechts boven), waarna het programma zelf zal instaan voor de download en de verwijzing. Verder krijgt u in zo’n instellingenvenster nog allerlei opties ter beschikking, afhankelijk van het gekozen audioformaat. Zo kunt u bij mp3 aangeven of u voor een constante dan wel een variabele bitrate opteert en hoe hoog die dan wel moet zijn. U kunt de resulterende audiobestanden ook van de nodige tags voorzien: daarvoor moet u dan wel eerst even het tabblad Metadata openen. Let wel, als u hier de knop Sla Metadata op indrukt, worden de tags (voor zover mogelijk) ook in het bronbestand zelf opgeslagen en niet alleen in het doelbestand. Merk bij de doelformaten ook de optie Meerdere op: inderdaad, wilt u de audio meteen naar verschillende formaten tegelijk omzetten, dan is dat via deze optie perfect mogelijk. Of wat dacht u van de optie Beltoon, waarbij u kunt kiezen tussen een iPone beltoon (m4r-bestand) en een mp3?!

 

6. Audio uitlichten en bewerken (1)

Is het uw bedoeling de uitgelichte audio meteen ook te bewerken, dan zou het zonde zijn u geen kennis te laten maken met het gratis programma Audacity (audacity.sourceforge.net). Installeer het programma en start het op. Klik op het pijltje bij het microfoon-pictogram en kies (bij voorkeur) Stereo-mix. Mocht u hier geen apparaten zien, ga dan naar het Windows startmenu en voer hier het commando mmsys.cpl uit. Open vervolgens het tabblad Opnemen, klik met de rechtermuisknop op een lege plaats in dit paneel en plaats een vinkje bij Uitgeschakelde apparaten weergeven. De beschikbare apparaten komen tevoorschijn: klik hier Stereo-mix met de rechtermuisknop aan, kies Inschakelen en druk op OK. Start Audacity opnieuw: nu zou het wél moeten lukken. Start vervolgens uw favoriete mediaspeler op en start de videoclip waaruit u de audio wil lichten. U drukt gelijktijdig ook de rode opnameknop van Audacity in. Als het goed is, merkt u aan de geluidsgolven dat de audio inderdaad wordt opgenomen. Om de opname weer stop te zetten drukt u op de gele Stop-knop.

Overigens kunt u op dezelfde manier ook audio-opnames maken van bijvoorbeeld live videostreams van het internet, zoals die van YouTube of van Uitzending Gemist.

 

7. Audio uitlichten en bewerken (2)

Wilt u de opgenomen audio zonder meer opslaan, dan kan dat via Bestand, Exporteren, waarna u bij Opslaan als het gewenste audioformaat aangeeft. Er is keuze genoeg, waaronder mp3, wma, ogg, flac en wma. Kiest u mp3, dan moet u Audacity wel nog even de weg wijzen naar het bijhorende encoderbestand (lame_enc.dll). De knop Downloaden zet u hierbij op weg.

De kans is echter groot dat u de audio eerst nog wat wilt nabewerken, al was het maar om stiltes aan het begin en einde weg te halen. Een stukje audio wegknippen is niet moeilijker dan met de muis over het beoogde geluidsfragment te slepen en vervolgens het schaarpictogram aan te klikken. Met Ctrl+Z maakt u de laatste bewerking overigens snel weer ongedaan. Ook het toepassen van een geluidseffect is niet zo moeilijk. Stel, u wilt aan het begin een fade-in effect toepassen. Selecteer dan de eerste paar seconden van de geluidsgolven, open het menu Bewerken en kies Fade-in. Op dezelfde wijze kunt u aan het einde ook een Fade-out effect toepassen.

 

8. Audio uit video verwijderen (1)

De audio uit een videoclip extraheren en in een apart geluidsbestand opslaan is alles bij elkaar dus niet zo moeilijk. Het wordt echter al wat lastiger als u de audio uit een videoclip wilt weghalen, bijvoorbeeld wanneer u die wilt vervangen door een eigen geluidsopname. Dat kan op verschillende manieren. Eén ervan is met behulp van Windows Live Movie Maker, dat u kunt downloaden via windows.microsoft.com/nl-NL/windows7/products/features/movie-maker, als onderdeel van de Live suite. In een notendop gaat u als volgt aan de slag. Druk op de knop Video of foto toevoegen en verwijs naar uw videobestand. De videoclip wordt geopend. Merk op dat de knop Audiomix – jammer genoeg – niet beschikbaar is. Dat lost u echter eenvoudig op. Druk op de knop Muziek toevoegen en verwijs naar een (willekeurig) audiobestand. Dat wordt eveneens toegevoegd. Nu kunt u wel Audiomix selecteren, waarna u de schuifknop geheel naar rechts verplaatst. Verwijder vervolgens het toegevoegde audiobestand weer en speel de videoclip af: u hoort nu niets meer, wat precies de bedoeling was. Sla uw ‘stomme’ clip in het gewenste formaat op.

 

9. Audio uit video verwijderen (2)

Eigenlijk is Windows Live Movie Maker vooral handig als u het originele geluidsspoor wil wegpoetsen en (meteen) vervangen door een ander audiobestand. Is het u er alleen om te doen de audio uit een videoclip weg te halen of wilt u de video converteren naar een formaat dat Movie Maker niet ondersteunt – en dat zijn er heel wat –, dan bent u beter af met een flexibele tool als Super. U vindt het mits enig zoekwerk op www.erightsoft.com, maar wellicht kunt u het nog rechtstreeks ophalen via erightsoft.podzone.net/GetFile.php?SUPERsetup.exe. Tijdens de installatie drukt u tweemaal op de Decline-knop om ongewenste extra’s te vermijden.

De interface is misschien niet de meest toegankelijke, maar na even wennen vindt u vast de weg wel. Allereerst sleept u het beoogde videobestand naar het paneel onderaan. Vervolgens kiest u bovenaan een geschikt containerbestand voor de video (zoals avi, flv, mpg, mkv, mov of wmv) evenals de gewenste videocodec. Deze laatste hangt af van de gekozen container – bij avi bijvoorbeeld is dat onder meer divx, h.263, mpeg-2 en xvid. Van de audiocodec hoeft u zich niets aan te trekken, aangezien u in het Audio-paneel toch een vinkje plaatst bij Disable Audio. Ten slotte drukt u op de knop Encode (Active Files), past u eventueel nog wat opties aan en start u het proces. Standaard komt het uitvoerbestand in dezelfde map terecht als het origineel.

Tekst: Toon van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2013


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord