Muziek bewerken met Audacity 2014-09-03T10:02:43

Fotobewerking met lagen in Photobie

Gebruik Outlooks ingebouwde gratis spamfilter

Muziek bewerken met Audacity

Muziek bewerken met Audacity

Audacity is een gratis digitale muziekeditor waarmee u allerlei handige bewerkingen op geluidsbestanden uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan mengen, faden en speciale effecten. In deze workshop kijken we specifiek naar twee basisfuncties: geluidsbestanden aan elkaar koppelen en bijsnijden van nummers.

Audacity is een gratis digitale muziekeditor waarmee u allerlei handige bewerkingen op geluidsbestanden uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan mengen, faden en speciale effecten. In deze workshop kijken we specifiek naar twee basisfuncties: geluidsbestanden aan elkaar koppelen en bijsnijden van nummers. Dat laatste is handig wanneer u een nummer van een (internet)radiostation hebt opgenomen en ongewild geneuzel aan begin en einde van de opname wilt verwijderen. Audacity kan overweg met alle populaire geluidsbestanden, inclusief mp3. Maken van mp3?tjes is echter niet mogelijk na alleen downloaden van Audacity; daarvoor moet u een eveneens gratis mp3-encoder downloaden met de naam Lame. Er is maar één bestandje nodig, namelijk lame_enc.dll. In de loop van deze workshop laten we u zien waar u dit bestand kunt downloaden en waar u het naartoe moet kopiëren.

Stap 1

Start uw browser en ga naar audacity.sourceforge.net/download/windows. Klik aldaar op de link Audacity 1.2.4b installer (wellicht is het versienummer alweer iets hoger). Kies vervolgens een downloadlocatie bij u in de buurt. Klik vervolgens op de downloadlink om het installatiebestand op te halen; plaats dit (voorlopig) op uw Bureaublad. Dubbelklik na downloaden op dit installatiebestand, accepteer de licentieovereenkomst en doorloop de rest van de installatieprocedure. Op het laatste installatiescherm moet u het selectievakje voor de optie die aangeeft dat Audacity meteen moet starten, uitschakelen en dan pas op Voltooien klikken. Vergeten? Sluit Audacity dan direct weer af.

Stap 2

[afbeelding0]Om de LAME MP3-encoder te bemachtigen gaat u naar www.mp3tech.org. Klik op deze pagina in het menu aan de linkerkant op Encoders en daarna op de nieuw geopende pagina op Windows. Scroll vervolgens naar beneden in de lijst met encoders tot u de link LAME 3.94 ziet; klik hierop. Overigens kan het versienummer inmiddels alweer ietsje hoger zijn. Zodra u gevraagd wordt of u het bestand wilt Openen of Uitvoeren klikt u op Uitvoeren. Accepteer de gebruiksovereenkomst en volg de rest van de installatieprocedure. Na afloop van de installatieprocedure is LAME sluimerend aanwezig op uw harde schijf.

Stap 3

[afbeelding0]Dubbelklik op het Bureaubladpictogram van Audacity om het bijbehorende programma te starten. Open vervolgens een mp3-bestand door in het menu Bestand op Openen te klikken. Om een tweede mp3-bestand te openen klikt u in het menu Project op Audio importeren. Enigszins afhankelijk van de resolutie van uw scherm moet u wellicht even in het menu Beeld op Vertikaal passen klikken om beide nummers te kunnen zien. Overigens bestaat elke stereo-opname uit twee geluidssporen, dus in de meeste gevallen wordt u getrakteerd op vier geluidssporen.

Stap 4

[afbeelding0]Selecteer de gehele tweede track door op het grijze paneel – net onder de L-R schuifregelaar – aan de linkerkant van dit spoor te klikken. Klik dan in het menu Bewerken op Kopiëren. Klik vervolgens met uw muis aan het eind van de eerste track en klik in het menu Bewerken op Plakken. Er wordt nu een kopie van de tweede track achter de eerste geplakt, waarna u de tweede track kunt sluiten middels het afsluitkruisje helemaal links bovenaan het trackpaneel. Om het nieuwe, gecombineerde bestand te bewaren klikt u in het menu Bestand op Exporteren als mp3.

Stap 5

[afbeelding0]In het venster Opslaan als mp3 bestand kiest u allereerst een map waarin u het 2-in-1-mp3’tje wilt bewaren. Klik op Opslaan en het bestand wordt in mp3-formaat bewaard. Alleen de eerste keer moet u even aangeven waar de LAME encoder – gedownload en geïnstalleerd in Stap 2 – te vinden is. Klik op Ja en blader daarna naar de map Lame, een submap van de map Program Files op de C-schijf. Daar is het gewenste bestand lame_enc.dll te vinden. Het exporteren van het nieuwe gecombineerde mp3’tje begint zodra u op Openen klikt.

Stap 6

[afbeelding0]Er zijn twee manieren om ongewenste stukken van een opname te verwijderen: door gebruik te maken van Uitknippen of Verwijderen. Om ze beide uit te proberen opent u eerst een nieuw mp3-bestand. Bij Uitknippen selecteert u door met uw muis te slepen over het deel dat u wilt behouden. Klik dan in het menu Bewerken op Uitknippen, waarna al het ongewenste razendsnel verwijderd wordt. Ook nu kunt u de aldus bijgesneden opname weer als mp3’tje bewaren op de in de vorige stap beschreven wijze. De optie Verwijderen spreekt voor zich; u selecteert dan het deel dat u wilt verwijderen – bijvoorbeeld een irritant kletsende DJ aan het begin of einde van een opname. Klik dan in het menu Bewerken op Verwijderen en klaar is Kees.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord