Offline nieuws lezen 2013-11-04T16:18:16

Yahoo! verdient $610 miljoen aan spam

Website op de Taakbalk

Offline nieuws lezen

Offline nieuws lezen

Het programma Calibre kan automatisch nieuwsberichten op uw smartphone of e-reader zetten. Handig voor als u zonder pc of internetverbinding op uw gemak de berichten wilt lezen – of wanneer uw mobiele datalimiet bijna is bereikt.

1. Downloaden en installeren

Download Calibre van calibre-ebook.com/download. De installatie is een kwestie van klikken op Install en tot slot op Finish. Als u het vinkje bij Launch Calibre hebt laten staan, start het programma meteen. Anders start u het via het nieuwe bureaubladpictogram of het menu Start.

2. De eerste keer instellen

Bij de eerste starten verschijnt de verwelkomingsassistent. Kies als taal Dutch (NL) en klik op Next. Kies nu in de lijst links de fabrikant en rechts het model van uw e-reader, smart-phone of ander apparaat.  Als uw apparaat er niet bij staat, kiest u Generic. Klik op Next en tot slot op Finish. Het programmavenster verschijnt, met bovenin een rij knoppen om het programma te bedienen.

3. Een nieuwsbron kiezen

Klik op de knop Download nieuws (oranje knop met de letter N) om een nieuwsbron toe te voegen. In het dialoogvenster Plan nieuwe download vouwt u de gewenste categorie uit; daarna selecteert u de nieuwsbron. U kunt ook een trefwoord in het zoekvak typen en op Enter drukken om bronnen te zoeken. De categorie Ge­pland verschijnt boven in de lijst als u al downloads hebt ingesteld, zodat u die snel kunt aanpassen.

4. Schema instellen

Markeer het vakje Download schema en geef aan op welke dagen en vanaf welk tijdstip u het nieuws wilt laten downloaden. Op het tabblad Geavanceerd kunt u aangeven hoeveel nummers maximaal bewaard worden. Onder in het dialoogvenster bepaalt u hoeveel dagen het nieuws maximaal bewaard blijft. Deze laatste instelling krijgt voorrang en geldt voor alle nieuwsbronnen. Klik op Save om de instellingen te be­waren en het venster te sluiten.

Volledig automatisch

Ga bij Voorkeuren naar Uiterlijk en gedrag, markeer het vakje Systeemvakicoon activeren en maak het vakje Laat het opstartvenster zien leeg. Sleep het bureaubladpictogram van Calibre naar de Start-knop en houd de muisknop ingedrukt. Als het startmenu opent, zet u het pictogram neer in de map Opstarten (onder Alle programma’s). Klik met rechts op dit pictogram en kies Eigenschappen.

Voeg in het vak Doel op het einde een spatie toe, gevolgd door de tekst --start-in-tray. Bij starten van Windows zal Calibre nu onzichtbaar starten. Klik met rechts op het pictogram van Calibre in het systeemvak, dan kunt u het programma openen of afsluiten of uw apparaat ontkoppelen.

5. Voorkeuren en andere instellingen

Klik op de knop Voorkeuren (helemaal rechts). Dit kan alleen als er geen downloads van nieuws of andere taken worden uitgevoerd, wat rechtsonder in het programmavenster staat aangegeven. Klik onder Interface op Gedrag. Controleer of het vakje Stuur gedownload nieuws automatisch naar e-reader is gemarkeerd en markeer het vakje Verwijder nieuws. Eventueel past u hier ook het Voorkeursformaat voor uitvoer aan, maar Calibre stemt dit normaliter automatisch af op uw apparaat. Klik op Toepassen om de instellingen te bewaren en daarna op Close.

6. Nieuws overzetten

Start Calibre en sluit daarna uw e-reader aan. De knop Apparaat verschijnt als uw apparaat is herkend. Calibre zet de nieuwsberichten automatisch over. Als dit is gebeurd (het cijfer 0 achter Taken), klikt u op het pijltje rechts van de knop en kiest u Ontkoppel dit apparaat. Nu kunt u uw e-reader meenemen en daarop het nieuws lezen wanneer het u uitkomt.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 16, jaargang 2011.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord