Ongemerkt online werken met Prism

© CIDimport

Ongemerkt online werken met Prism

Geplaatst: 26 oktober 2009 - 11:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:59

Redactie ID.nl

Er zijn heel wat online applicaties te vinden op internet. Denk bijvoorbeeld aan Google Mail, of Calendar en Maps van hetzelfde bedrijf. En er zijn natuurlijk nog vele, vele andere online toepassingen beschikbaar. Stuk voor stuk even handig, maar ze hebben ook een nadeel: je moet steeds weer je browser openen om een virtueel online programma te kunnen gebruiken.

Er zijn heel wat online applicaties te vinden op internet. Denk bijvoorbeeld aan Google Mail, of Calendar en Maps van hetzelfde bedrijf. En er zijn natuurlijk nog vele, vele andere online toepassingen beschikbaar. Stuk voor stuk even handig, maar ze hebben ook een nadeel: je moet steeds weer je browser openen om een virtueel online programma te kunnen gebruiken. Om dat probleem te omzeilen heeft Mozilla (de organisatie achter onder meer Firefox) een minimalistische browser met de naam Prism ontwikkeld. Zonder menubalken, knoppen en andere overbodige zaken zodat een online applicatie eruit ziet alsof ze in een gewoon Windowsvenster draait. Nog mooier is de optie om snelkoppelingen in het Startmenu te maken. Kortom: gebruik online software als welk ander programma dan ook!

Stap 1

Ongemerkt online werken met Prism-15993930

© CIDimport

Surf naar http://people.mozilla.com/~mfinkle/prism/ waar u het bestand prism-0.8-win32.exe downloadt. Linux- en Mac-versies kunt u daar ook downloaden. Bewaar het bestand (bijvoorbeeld) even op het Bureaublad, scan het op virussen en dubbelklik erop om de installatie te starten. Klik waar nodig op Next en tot slot op Install. Laat alle standaardinstellingen vooralsnog staan zoals ze staan.

Stap 2

Ongemerkt online werken met Prism-15993931

© CIDimport

Start Prism via Start, Alle programma's, Prism. In het dialoogvenster dat nu voor u staat typt u in het veld achter URL het adres van de pagina die in een virtueel Windowsprogramma omgetoverd moet worden, bijvoorbeeld www.gmail.com. In de drie selectievakjes direct onder deze beide invulvelden kunt u aangeven welke browserelementen u alsnog zichtbaar wilt maken, maar het mooiste effect (optisch gezien) bereikt u door deze allemaal uitgeschakeld te laten.

Stap 3

Ongemerkt online werken met Prism-15993932

© CIDimport

Onder het kopje Shortcuts geeft u aan waar u snelkoppelingen naar de webapplicaties wilt maken: Desktop (Bureaublad), Startmenu en/of Quick Launch Bar (de werkbalk Snel starten direct rechts van de knop Start). Selecteer de opties die u wenst en klik op OK.

Stap 4

Ongemerkt online werken met Prism-15993933

© CIDimport

U ziet direct het resultaat van de noeste arbeid: een gewoon venster met daarin Google Mail. Sluit dit venster en kijk in het menu Start onder Alle programma's eens in de groep Web Apps, daar vindt u een koppeling naar Google Mail. Hebt u (ook) voor een snelkoppeling op het Bureaublad gekozen, dan vindt u Google Mail daar uiteraard eveneens terug. Het mooie is dat elke webapplicatie z'n eigen venster krijgt en net als ieder ander Windows-programma is te gebruiken, inclusief een knop op de Taakbalk zodat schakelen tussen de verschillende vensters heel makkelijk is.

Stap 5

Ongemerkt online werken met Prism-15993934

© CIDimport

Op https://wiki.mozilla.org/WebRunner#Bundles zijn directe, voorgeconfigureerde snelkoppelingen naar diverse webapplicaties te vinden. Kwestie van een gewenst exemplaar selecteren en het naar uw Bureaublad downloaden. Voortaan is de desbetreffende virtuele online software via die gedownloade snelkoppeling te starten. Scheelt weer wat tikken!

Stap 6

Ongemerkt online werken met Prism-15993935

© CIDimport

Om een pagina vanuit de virtuele applicatie te printen klikt u helemaal rechtsonder in het Prism-venster op de knop met het tandwiel. In het menu dat dan opent vindt u de optie Print. Al met al is Prism dus een uitstekende manier om welke webapplicatie dan ook optisch volledig te integreren in Windows. Misschien een eerste stap op weg naar een wereld waarin helemaal geen software meer op de pc geïnstalleerd wordt, maar alles gewoon lekker online draait.


Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 12, jaargang 2009.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten