Online websites maken met Google Sites 2013-11-04T16:43:29

Wat Google kan met Street View kunt u ook.

MKV-ondertitelen

Online websites maken met Google Sites

Online websites maken met Google Sites

Het ontwerpen van websites hoeft niet moeilijk te zijn. Bovendien is het lang niet altijd noodzakelijk om dure en systeembelastende software te gebruiken.

Het ontwerpen van websites hoeft niet moeilijk te zijn. Bovendien is het lang niet altijd noodzakelijk om dure en systeembelastende software te gebruiken.
Met de onlinedienst Google Sites ontwikkelt en publiceert u namelijk gemakkelijk de schitterendste websites. In deze workshop leest u hoe dat werkt. Met behulp van Google Sites maakt u zonder technische kennis razendsnel webpagina’s in uw browser. Het enige wat u nodig hebt, is een Google account. De dienst is nuttig als u bijvoorbeeld bepaalde gegevens op één plek wilt bewaren of informatie wilt delen met andere personen. U bepaalt zelf voor welk publiek u de website openstelt. Verder is het mogelijk om er met meerdere gebruikers aan te werken.

Stap 1: Google account

Net als bij de  meeste Google applicaties hebt u voor de online webontwerper een account  nodig. Surf naar http://www.google.nl en klik rechtsboven op Aanmelden. Log vervolgens  in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u die niet hebt,  klikt u op de link Nu een account maken. Daar vult u enkele gegevens in, waarna  u onderaan bevestigt met de knop Ik ga akkoord. Maak mijn account. Tenslotte  klikt u op delink in het e-mailbericht dat u hebt ontvangen om de registratie definitief  te maken. Naast Google Sites maakt u eventueel ook gebruik van andere nuttige diensten,  zoals Gmail en Google Documenten.

Stap 2: Website maken

Surf naar sites.google.com en  zorg ervoor dat u bent ingelogd. Klik op de knop Site maken. U komt terecht in  een scherm waarin u gegevens over de  toekomstige  website invult. Allereerst kiest u een sjabloon - dat kunt u later altijd  wijzigen. Ga hiervoor naar de optie In de galerie bladeren en klik op een template  om hem in een groot venster beter te bekijken. Vindt u het mooi? Bevestig het  ontwerp dan met Selecteren. U beschikt dan direct over een complete website die  u naar eigen inzicht aanpast. U kunt echter ook kiezen voor een leeg sjabloon, zodat  u zelf volledige controle hebt over hoe u de pagina's wilt indelen en  vormgeven. Het volgende onderdeel is erg belangrijk, namelijk de naam van de  website. Automatisch wordt deze naam ook in de url verwerkt. Die ziet er dan  als volgt uit: https://sites.google.com/site/SITENAAM. Vervolgens kiest u een  thema, waarmee u simpel de interface naar uw hand zet. Het thema bepaalt u  desgewenst ook in een later stadium. Klik daarna op Meer opties en geef aan  voor wie u de website toegankelijk wilt maken. U hebt de keuze om deze voor de  hele wereld open te stellen of voor een select gezelschap. Verder vult u  Sitebeschrijving en de getoonde code in. Klik als laatste op Site maken. Na  enkele ogenblikken verschijnt het ontwerpvenster.

Stap 3: Startpagina

U komt terecht op de startpagina  van uw website. Uiteraard moet er nog een heleboel aan gebeuren. Klik  rechtsboven op Pagina bewerken. Er verschijnt een editor, waarmee u de inhoud  van de hele pagina verzorgt. Zo typt u teksten op de plaats waar u ze wenst  door er simpelweg op te klikken. U kunt hierbij gebruikmaken van zes  verschillende lettertypes. Ook voegt u eenvoudig links toe. Selecteer een woord  dat u naar een andere webpagina wilt laten verwijzen en klik bovenaan op Link.  In het scherm dat verschijnt, kiest u een webpagina binnen de eigen website of u  vult een extern adres in. Onderin geeft u aan of de link na een klik in  hetzelfde venster moet worden geopend of niet. Als het ontwerp over een zijbalk  beschikt, past u die helemaal aan. Kies voor Zijbalk bewerken en Een  zijbalkitem toevoegen. U hebt hier keuze uit diverse mini-applicaties. U  plaatst in dit gedeelte bijvoorbeeld een navigatiemenu of een specifieke tekst.  In hetzelfde scherm voegt u een logo toe. Klik op Logo wijzigen en selecteer  Aangepast logo. Blader vervolgens naar de juiste afbeelding op uw harde schijf.  Klik achtereenvolgens op OK, Wijzigingen opslaan en Terug naar site. Als u aan  het begin een sjabloon hebt gekozen, bewerkt of wijzigt u bepaalde onderdelen  die bij die template horen. Beschikt u over html-kennis? In dat geval kunt u  ook rechtstreeks in de broncode aan de slag door bovenaan op de knop HTML te  klikken.

Stap 4: Afbeeldingen en video’s

In deze fase van het ontwerp  is de startpagina nog erg kaal. Gelukkig kunt u gemakkelijk grafische toepassingen  toevoegen, zoals foto's, filmpjes, presentaties en een geografische kaart. Ga  in het bewerkingsvenster linksboven naar Invoegen. Er verschijnt  een uitrolmenu met diverse mogelijkheden. Klik op Afbeelding en blader op uw pc  naar het plaatje dat u wilt uploaden. U kunt echter ook een url van een  afbeelding elders op het web opgeven. Helaas is het niet mogelijk om een  filmpje van uw harde schijf te uploaden. In plaats daarvan integreert u  materiaal van YouTube of Google Video. Een leuke optie is om Google Maps te  gebruiken. U toont op die manier gemakkelijk de exacte locatie van een adres.  Om de startpagina te verfraaien, voegt u ook nog andere onderdelen toe zoals  een kalender, agenda, spreadsheet, diavoorstelling of ander document.

Stap 5: Interface en video's

Zeker als u veel informatie  en afbeeldingen kwijt wilt, loont het de moeite om eens nauwkeurig te kijken  naar de indeling van uw website. Ga in het bewerkingsvenster naar Layout en  probeer de verschillende opties. Selecteer bijvoorbeeld eens een indeling met  twee zijbalken of drie kolommen. Verder is het gemakkelijk om het thema te  wijzigen. Sluit het bewerkingsvenster met Opslaan en klik op Meer acties. Kies  vervolgens voor Site beheren en Thema's. U hebt keuze uit meer dan vijftig  varianten. Voordat u beslist, krijgt u eerst een voorbeeld. Bent u klaar?  Vergeet dan niet om onderaan te klikken op Wijzigingen opslaan. Bij het menuonderdeel  Kleuren en lettertypen wijzigt u specifieke elementen, zoals de kleur van de  links en de achtergrondkleur van de koptekst. Keer tenslotte terug naar de  startpagina via Wijzigingen opslaan en Terug naar site.

Stap 6: Pagina's toevoegen

Als de startpagina af is,  wordt het tijd om extra pagina's aan het ontwerp toe te voegen. Klik linksboven  op de knop Pagina maken. U hebt keuze uit vier sjablonen. Het gemakkelijkste is  om voor een normale webpagina te kiezen. Geef het vervolgens een naam en klik  op Pagina maken. U komt terecht in het bewerkingsvenster, waar automatisch het  sjabloon en thema van de hoofdpagina zijn toegepast. U beschikt over dezelfde bewerkingsmogelijkheden  als die in de voorgaande stappen zijn beschreven. Overigens verschijnt een link  van de pagina automatisch in het navigatiemenu.

Stap 7: Website delen

Hebt u gekozen voor een besloten  website? In dat geval verleent u andere personen eenvoudig toegang. Ga naar Meer  acties en Deze site delen. Vul in het tekstveld de e-mailadressen in van mensen  die u wilt uitnodigen. Bepaal daarna welke rechten ze hebben. U maakt hierbij  onderscheid tussen eigenaren, bijdragers en kijkers. Klik op de knop Deze  mensen uitnodigen en typ eventueel een berichtje met een toelichting. Een  besloten website maakt u alsnog voor elke internetgebruiker openbaar door een  vinkje te plaatsen voor Iedereen ter wereld mag deze site bekijken. Bij  meerdere eigenaren en bijdragers van de website is het handig om op de hoogte te  blijven van alle wijzigingen. Navigeer naar Meer acties en Abonneren op  sitewijzigingen. Wanneer er iets verandert, wordt u voortaan per e-mail op de  hoogte gebracht. U kunt verder de diensten Google Analytics en Google AdSense  gebruiken om respectievelijk bezoekersaantallen te controleren en advertenties  te plaatsen. Bent u na een tijdje de website zat? Dan verwijdert u deze simpel via  Meer acties, Site beheren, Algemeen.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 9, jaargang 2010


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord