Ontdek nieuwe functies van uw toetsenbord

© CIDimport

Ontdek nieuwe functies van uw toetsenbord

Geplaatst: 30 augustus 2007 - 01:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 20:54

Redactie ID.nl

Veel moderne Windows-toetsenborden hebben knoppen die u wellicht nog nooit hebt gebruikt. Vrijwel iedereen is vertrouwd met het aloude qwerty-toetsenbord, ooit ontworpen voor mechanische typemachines waar de hamertjes met letters niet in een grote vastgelopen klont metaal mochten samenkomen bij gebruik door een snelle typist.

Veel moderne Windows-toetsenborden hebben knoppen die u wellicht nog nooit hebt gebruikt. Vrijwel iedereen is vertrouwd met het aloude qwerty-toetsenbord, ooit ontworpen voor mechanische typemachines waar de hamertjes met letters niet in een grote vastgelopen klont metaal mochten samenkomen bij gebruik door een snelle typist. Het moderne pc-toetsenbord is echter voorzien van veel extra knoppen, inclusief een aantal exemplaren waarvan u zich soms afvraagt waar ze voor dienen. We gaan ervan uit dat u tijdens het dagelijks gebruik van uw computer inmiddels wel ontdekt heeft waar toetsen als Alt, Ctrl en Shift voor bedoeld zijn. Die laten we dan ook links liggen, in deze workshop zetten we de meer obscure knoppen in het zonnetje.

Stap 1

[afbeelding0]We beginnen met de Windows-toets, die voor de herkenbaarheid voorzien is van een klein Windows-logo. De kans is groot dat uw toetsenbord zelfs twee van deze knoppen heeft; eentje links en eentje rechts van de spatiebalk. Zodra u op de Windows-toets drukt, wordt het menu Start geopend. Niet echt heel praktisch, tenzij uw muis de geest heeft gegeven of u vanwege een muisarm niet zoveel mag muizen. De Windows-toets biedt in combinatie met andere knoppen echter wel degelijk een aantal handige voorzieningen. Druk bijvoorbeeld eens op de E-toets terwijl u de Windows-toets ingedrukt houdt, dan start de Verkenner (Explorer is het Engelse woord voor Verkenner, vandaar 'E').De combinatie Windows-toets + D minimaliseert in een flits alle geopende vensters waarna u uw Bureaublad te zien krijgt. Er zijn nog veel meer opties, zoek in Help en ondersteuning (menu Start) maar eens met de term 'overzicht sneltoetsen'(zonder aanhalingstekens). Klik op de link met het gevonden resultaat en klik daarna in het rechterpaneel op het plusje voor Sneltoetsen van Microsoft Natural-toetsenborden.

Stap 2

[afbeelding0]Wat meer rechts van de spatiebalk vindt u een toets met daarop een plaatje met daarin een menu en een muisaanwijzer. Dit is de zogeheten contexttoets; de functie is gelijk aan een klik met de rechtermuisknop. Dat klinkt zo op het eerste gezicht misschien niet zo bijster interessant, maar is bijvoorbeeld heel handig als u druk aan het typen bent in een of andere lap tekst en geen zin hebt om steeds naar uw muis te moeten grijpen.

Stap 3

[afbeelding0]Wederom aan de rechterkant van de spatiebalk vindt u wellicht een toets met de tekst Alt Gr. Dit staat voor Alternative Graphic en is eigenlijk een overblijfsel uit de prehistorie van het pc-tijdperk. Net als Shift verandert deze toets de functie van een andere toets; Shift-4 levert bijvoorbeeld het teken '$'op. Alt Gr-5 levert u op dezelfde manier het D-teken op. Op veel toetsenborden ontworpen voor een specifieke taal (bijvoorbeeld Nederlands) kunt u met de Alt Gr-toets in combinatie met een van de lettertoetsen bovendien allerlei accenten, speciale tekens en meer leuks oproepen. Ook op standaardtoetsenborden werkt dit trucje, alleen zijn de knoppen niet voorzien van een label en moet u dus een beetje experimenteren. Alt Gr + e levert bijvoorbeeld de é op!

Stap 4

[afbeelding0]Alle momenteel in omloop zijnde toetsenborden hebben nog steeds een Scroll Lock (of ScrLk)-toets, terwijl hun functie samen met het verdwijnen van het besturingssysteem Dos ten onder is gegaan. Toch is dit geen waardeloze knop, grappig genoeg heeft hij in een aantal programma's nog steeds een taak. In Microsoft Excel bijvoorbeeld bepaalt deze toets het gedrag van de cursor-toetsen. Zodra Scroll Lock is ingeschakeld (vaak herkenbaar aan een brandende led op uw toetsenbord) verschuift uw 2 hele werkblad zodra u op een van de cursortoetsen drukt. Met Scroll Lock uitgeschakeld verplaatst u zoals gebruikelijk de muisaanwijzer naar een ander cel.

Stap 5

[afbeelding0]Ook de toets Pause/Break is een overblijfsel uit de oertijd van de pc, maar is desondanks nog voorzien van enige functionaliteit. Tijdens het opstarten van de pc kunt u met een druk op Pause/Break de normaal snel voorbijflitsende teksten en systeeminformatie stilzetten. Over het algemeen niet zo heel interessant, behalve als u een hardwareprobleem na bijvoorbeeld het inbouwen van een nieuwe harde schijf of extra geheugen probeert op te lossen en u een eventuele (fout)melding eens rustig wilt lezen. Onder Windows kunt u de Pause/Break-toets in combinatie met de Windows-toets gebruiken om snel naar Systeemeigenschappen te gaan.

Stap 6

[afbeelding0]Tot slot nog even een blik op de toetsen Escape (of Esc) en Print Screen (ook wel eens PrtScn geheten). De Escape-toets helpt u regelmatig te 'ontsnappen' aan vensters; druk maar eens op Escape als een of ander dialoogvenster wordt getoond.Het resultaat is dan meestal dat het betreffende venster sluit. Soms is een druk op Escape dus een stuk sneller dan met uw muis naar de knop Annuleren navigeren en vervolgens klikken. PrintScreen zorgt dat er een schermfoto gemaakt wordt van de actuele inhoud van uw beeldscherm. Deze momentopname wordt vervolgens op het Windows-klembord gezet, van waaraf u het kunt plakken in allerlei programma's die het invoegen van afbeeldingen ondersteunen. Klik na een druk op PrintScreen bijvoorbeeld in Word eens in het menu Bewerken op Plakken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten