Optimaal configureren van virtueel geheugen 2014-09-03T13:13:31

Wat ouders denken dat kinderen online doen

Vind informatie in Nieuwsgroepen

Optimaal configureren van virtueel geheugen

Optimaal configureren van virtueel geheugen

Windows maakt intensief gebruik van virtueel geheugen; optimaliseren hiervan kan dus een flinke snelheidswinst opleveren. Behalve de snelheid van de processor heeft ook de hoeveelheid werkgeheugen (ram) een grote invloed op de totale prestaties van uw pc. Windows zelf en verder ieder ander programma dat u draait, eist een groter of kleiner deel van dit werkgeheugen op.

Windows maakt intensief gebruik van virtueel geheugen; optimaliseren hiervan kan dus een flinke snelheidswinst opleveren. Behalve de snelheid van de processor heeft ook de hoeveelheid werkgeheugen (ram) een grote invloed op de totale prestaties van uw pc. Windows zelf en verder ieder ander programma dat u draait, eist een groter of kleiner deel van dit werkgeheugen op. Zodra het fysieke,echte ram-geheugen volledig bezet is, gaat Windows over tot het gebruiken van een deel van uw harde schijf als virtueel geheugen. Dit reserve geheugen is natuurlijk verschrikkelijk veel trager dan het echte ram-geheugen, maar stelt u tegelijkertijd wel in staat meer programma's te draaien dan in het werkgeheugen zouden passen. Door het optimaliseren van het in feite toch onmisbare virtuele geheugen krijgt u een soepeler draaiende pc.

Stap 1

[afbeelding0]Als u windows xp op uw pc hebt geïnstalleerd, kunt u meteen doorgaan naar Stap 4. Bent u in het bezit van een pc met Windows 98 (dat dit jaar alweer z'n achtste levensjaar in gaat en dan ook hoogbejaard genoemd mag worden) of ME, dan achterhaalt u uw huidige instellingen voor het virtuele geheugen door met uw rechtermuisknop op Deze computer op uw Bureaublad te klikken en daarna de optie Eigenschappen te kiezen. (Dubbelklikken op Systeem in het Configuratiescherm mag trouwens ook.) Klik in het verschenen venster op het tabblad Prestaties en aldaar op de knop Virtueel geheugen. In vrijwel alle gevallen is daar de optie Windows de instellingen van het virtuele geheugen laten beheren (aanbevolen) geactiveerd. Bedenk overigens dat het wijzigen van instellingen van het virtuele geheugen geen exacte wetenschap is; instellingen die op de ene pc een enorme verbetering opleveren vertragen een andere juist weer. De sleutel tot succes is dan ook experimenteren. Als u over een zeer ruime hoeveelheid geïnstalleerd werkgeheugen beschikt, kunt u proberen het virtuele geheugen geheel uit te schakelen. Helaas zijn sommige programma's juist afhankelijk van het 'nepgeheugen', met als gevolg dat ze dan niet meer werken. Ook dit is dus weer een kwestie van uitproberen.

Stap 2

[afbeelding0]Zolang de standaard instellingen actief zijn,wijzigt Windows het wisselbestand (een andere naam voor virtueel geheugen) al naar gelang de vraag. Dit klinkt als een uitstekend idee,maar kost wel processortijd. Selecteer dan ook de optie Instellingen voor het virtuele geheugen zelf opgeven,waarna u een minimale en maximale grootte voor het virtuele geheugen kunt opgeven. Niet doen, want dat kost nog meer rekentijd. Optimaal is het om zowel bij Minimum als Maximum exact dezelfde waarde op te geven. De optimale waarde berekent u door het geïnstalleerde werkgeheugen met 1,5 te vermenigvuldigen. Is er bijvoorbeeld 256 MB werkgeheugen geïnstalleerd,dan vult u in beide velden de waarde 384 in.

Stap 3

[afbeelding0]Zodra u op OK klikt ziet u een waarschuwing; klik op Ja om gewoon door te gaan. Wanneer u daarna alle geopende dialoogvensters sluit, wordt u gevraagd om de pc te herstarten, doe dat. Gebruik uw pc vervolgens een tijdje normaal en zie of alles wat soepeler verloopt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u een andere (hogere) waarde voor het virtuele geheugen proberen. Als laatste optie kunt u natuurlijk altijd nog Windows de zaak weer laten beheren. Overigens kan ook het wisselbestand net als de rest van de bestanden op uw harde schijf gefragmenteerd raken. Als u óók het wisselbestand wilt defragmenteren dient u dit eerst tijdelijk uit te schakelen door het selectievakje voor de optie Virtueel geheugen uitschakelen (niet aanbevolen) te activeren in het venster uit Stap 2. Klik dan op OK, sluit de overige geopende vensters en herstart uw pc, waarna u uw harde schijf kunt defragmenteren. Vergeet na dit klusje uiteraard niet het virtuele geheugen weer in te schakelen.

Stap 4

[afbeelding0]Onder windows XP bereikt u de instellingen voor het virtuele geheugen op ongeveer dezelfde manier als bij oudere versies van Windows. Klik ook nu weer ofwel met uw rechtermuisknop op Deze computer (Bureaublad) en daarna in het verschenen menu op Eigenschappen, of dubbelklik in het Configuratiescherm op Systeem. Klik in het venster Systeemeigenschappen op het tabblad Geavanceerd en aldaar op de knop Instellingen. In het venster Instellingen voor prestaties klikt u dan opnieuw op het tabblad Geavanceerd,waar u onderaan een kopje Virtueel geheugen vindt.

Stap 5

[afbeelding0]Om het virtuele geheugen aan te passen klikt u op de knop Wijzigen. Net als bij de oudere versies van Windows is de kans groot dat de grootte van het Virtuele geheugen beheerd wordt door Windows (Door het systeem beheerde grootte). Selecteer de optie Aangepaste grootte en stel de Begingrootte en Maximale grootte op dezelfde waarde in. We adviseren om in eerste instantie een waarde te kiezen die twee keer zo groot is als het in uw pc geïnstalleerde werkgeheugen. Is er dus 512 MB werkgeheugen in uw pc geïnstalleerd,vul dan in beide velden de waarde 1024 in;bij 1 GBwerkgeheugen wordt dat dus 2048. Klik dan op de knop Instellen, waarna de nieuwe waarden van kracht zijn. Ook nu geldt weer dat een beetje experimenteren met deze waarden geen kwaad kan.

Stap 6

[afbeelding0]Net als bij Windows 98 en ME kan het wisselbestand in Windows XP gefragmenteerd raken. En ook nu ligt de oplossing van dit probleem in het tijdelijk uitschakelen van het wisselbestand en daarna de harde schijf defragmenteren. Heractiveer daarna het virtuele geheugen opnieuw. Een makkelijker manier om uw systeemprestaties optimaal te houden is door gebruik te maken van een speciaal wisselbestand- defragmenteerprogramma. Breng daarvoor een bezoekje aan Sysinternals.com en klik daar in het menu aan de linkerkant op de knop File en Disk. U kunt ook rechtstreeks naar deze pagina gaan; download in beide gevallen het programma PageDefrag. Unzip het zip-bestand en dubbelklik op het bestand pagedfrg.exe, waarna u snel ziet uit hoeveel losse fragmenten uw virtuele geheugen inmiddels bestaat. Desgewenst kunt u het wisselbestand defragmenteren bij de eerstvolgende (her)start van Windows, of dit zelfs voortaan bij iedere start laten doen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord