Organiseer uw harde schijven met Partition Master 2014-09-03T12:53:50

WK 2010: Internetkijkers klaar voor openingsmatch

Hyves beter aanpasbaar

Organiseer uw harde schijven met Partition Master

Organiseer uw harde schijven met Partition Master

Als uw pc of notebook een grote harde schijf heeft, is het handig om deze in twee of zelfs meer kleinere delen te hakken.

Als uw pc of notebook een grote harde schijf heeft, is het handig om deze in twee of zelfs meer kleinere delen te hakken. Zo'n deel heet een partitie en elke partitie wordt voorzien van een eigen stationsletter. U snapt het al: op deze manier kunt u bijvoorbeeld software en documenten keurig netjes gescheiden houden. Partitioneren van schijven kan een griezelige gedachte zijn, maar met de handige gratis versie van Easeus Partition Master is het een vrij simpele procedure. Toch is het heel verstandig om al uw gegevens te backuppen alvorens u aan deze workshop begint! Een stroomstoring - om maar wat te noemen - tijdens (her)partitioneren van een harde schijf kan redelijk fataal zijn. Niet dat de harde schijf er kapot van gaat, maar volledig wissen en opnieuw beginnen is een onvermijdelijk gevolg van een dergelijk probleem. Daarnaast nog een opmerking: Easeus Partition Master is in de gratis versie alleen verkrijgbaar voor 32bits-besturingssystemen.

 

 

Stap 1

Klik op www.partition-tool.com/download.htm onder het kopje Home Edition op de eerste downloadlink en volg de instructies. Bewaar het zip-bestand voorlopig even op het bureaublad.

 

 

Stap 2

Pak de zip uit en dubbelklik op EPMSetup.exe. In Windows Vista geeft u na deze dubbelklik nog even toestemming om het setup-programma daadwerkelijk uit te voeren. Klik op Next om door te gaan met de installatiewizard, accepteer de licentieovereenkomst (I accept the agreement), klik nog een paar keer op Next en tot slot op Install. Onderweg kunt u eventueel uw naam en e-mailadres nog invullen, maar dat is niet verplicht.

 

 

Stap 3

Om Easeus Partition Master te starten, dubbelklikt u op het bijbehorende bureaubladpictogram. In het hoofdvenster dat daarop verschijnt ziet u alle op uw pc aanwezige harde schijven. De C- en D-schijf bevatten respectievelijk ons besturingssysteem plus overige software en documenten. De G-schijf is een externe harde schijf die we ter leering ende vermaeck gaan opdelen in partities.

 

 

Stap 4

Nadat we onze documenten van drive G hebben veiliggesteld, is het tijd om aan de slag te gaan. Het is belangrijk om altijd éérst een veiligheidskopie te maken van alle aanwezige bestanden, wij gaan namelijk in eerste instantie destructief partitioneren. Dat is het makkelijkst en werkt het snelst. Wilt u een bestaande, gevulde schijf in partities opdelen zonder dataverlies, ga dan door naar Stap 10. Selecteer nu de partitie die u wilt wissen, in ons voorbeeld dus G. Klik dan op de knop Format (1) en geef in het nieuw geopende venster een schijfnaam in het veld achter Partition Label (2). Laat alle overige instellingen voor wat ze zijn en klik op OK. De opdracht wordt nog niet uitgevoerd, maar in het paneel links geplaatst in de lijst met uit te voeren opdrachten. Om de formattering daadwerkelijk uit te voeren klikt u op de knop Apply en daarna op Yes om te beginnen.

 

 

Stap 5

Na even wachten is de schijf geformatteerd en maagdelijk leeg (inderdaad: Easeus Partition Master maakt gebruik van snelformatteren). Na een klik op OK ziet u dat de nieuw geformatteerde schijf G van een nieuwe naam is voorzien en geheel leeg is. Nu is het tijd om deze oefenpartitie in twee stukken te verdelen. Klik allereerst op het betreffende station (in ons voorbeeld dus nog altijd G) om het te selecteren.

 

 

Stap 6

Onze schijf bestaat nog uit één enkele partitie, om er twee van te maken klikt u na het selecteren van de schijf op de knop Resize/ Move (1). Beweeg de muispijl naar de rechterkant van de balk in het venster Resize/Move Partition, zodra de muispijl verandert in twee tegengestelde pijltjes sleept u de eerste partitie met de linkermuisknop ingedrukt naar links (2). In ons voorbeeld hebben we een grootte van circa 100 GB gekozen, te zien in het veld achter Partition Size (3). Klik als u tevreden bent op de knop OK.

 

 

Stap 7

Ook nu wordt er nog niets daadwerkelijk uitgevoerd, maar u krijgt wel alvast te zien hoe het geheel er uit komt te zien. Klik nu op het niet gepartitioneerde deel van schijf G (1) en klik dan op de knop Create (2). Geef in het veld achter Partition Label (3) weer een naam voor de te maken partitie op en selecteer een letter voor het schijfstation zoals dat in de Verkenner zal verschijnen. Praktisch is gewoon de volgende letter in het alfabet, H dus in ons geval.

Kies geen A of B

, deze zijn 'officieel' gereserveerd voor diskettestations en sommige software kan daar moeilijk mee gaan doen. De overige instellingen laat u voor wat ze zijn, klik dan ook alleen nog op OK.

 

 

 

Stap 8

Om even te laten zien hoe het samenstellen van een opdrachtlijst werkt klikt u nog een keer op de G-schijf. Klik dan in het menu Partitions op Label en vul een andere naam voor de eerste partitie in en klik op OK. U ziet nu in het paneel links onder het kopje 3 Operations Pending dat er drie acties zijn voorgeprogrammeerd: het aanpassen van grootte van de oorspronkelijke schijf, dan een tweede partitie creëren in de ontstane vrije ruimte en tot slot een naamswijziging voor de eerste partitie. Om al deze wijzigingen echt door te voeren klikt u allereerst op de knop Apply en dan ter bevestiging in het geopende dialoogvenster op Yes. Even wachten en dan blijkt alles naar wens te zijn uitgevoerd.

 

 

Stap 9

Om te kijken wat we nu precies hebben gedaan en wat onze acties voor Windows betekenen, klikt u in het menu Start op Computer (laat Easeus Partition Master overigens gewoon geopend). We zien daar nu één schijfstation extra, naast station G: is er nu ook een station H:. Windows ziet de partities dus echt als losse schijfstations, terwijl ze toch op één fysiek apparaat aanwezig zijn. Dat is makkelijk om de zaken georganiseerd te houden. Sluit het net geopende venster Computer weer.

 

 

Stap 10

Het mooie van Easeus Partition Master is dat u ook partities aan kunt passen van bestaande schijfstations. Hierbij gaan geen data verloren! Stel dat de grotere partitie uiteindelijk toch wat te bescheiden is gekozen terwijl er op de tweede kleinere partitie van onze externe harde schijf nog flink veel plaats over is. U kunt dan een beetje van de tweede partitie afsnoepen en deze gewonnen ruimte teruggeven aan de eerste partitie. Selecteer daarvoor eerst de tweede, kleinere partitie (H:, in ons voorbeeld) en klik op de knop Resize/Move. Sleep de linkerkant van de balk een stuk naar rechts en klik op OK. We slepen van links naar rechts omdat we de vrijgemaakte schijfruimte straks aan de G-schijf willen geven.

 

 

Stap 11

Selecteer nu de andere partitie (in ons geval G:) en klik wederom op de knop Resize/Move. U ziet nu dat er aan de rechterkant van de balk die de schijfruimte op deze partitie voorstelt een grijs stukje zichtbaar is. Dat is vrije schijfruimte die we gewonnen hebben in de vorige stap. Pak het einde van deze balk aan de rechterkant beet en sleep de balk helemaal naar rechts. Klik dan op OK. Dan nog even op Apply en ter bevestiging op Yes klikken en het geheel wordt netjes doorgevoerd.

 

 

Stap 12

U kunt met Easeus Partition Master ook partities kopiëren. In ons voorbeeld verwijderen we Partitie G: even zodat er een flinke ruimte aan ongepartitioneerde schijfruimte beschikbaar komt. Selecteer de te kopiëren partitie (in ons geval dus partitie H:) en klik op de knop Copy.

 

 

Stap 13

Klik - na even wachten - op Next in de Partition Copy Wizard. Easeus Partition Master Selecteert automatisch de vrije, ongepartitioneerde schijfruimte. Zijn er meer van zulke plekken (bijvoorbeeld op andere stations) beschikbaar, dan selecteert u zelf het gewenste doel. Klik weer op Next en na het kiezen van de juiste letter achter Drive Letter op Finish (de overige standaardinstellingen zijn in orde). Klik dan uiteraard op Apply en Yes en de ingeplande opdrachten worden uitgevoerd. Het kopiëren kan wat langer duren, zeker als de partities groot zijn.

 

 

Stap 14

We kunnen weer even op de knop Start en daarna op Computer klikken om te zien wat we zojuist hebben gedaan. De partitie (H:) is gekopieerd naar schijfstation G: waarmee onze missie is geslaagd. Werken met een programma als Easeus Partition Master is dus duidelijk een stuk gebruiksvriendelijker dan de Windows-methode. Bovendien zijn daar deze soort geavanceerde trucs al helemaal niet mee mogelijk.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 2, jaargang 2010


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord