© CIDimport

Overal bij uw NAS

Geplaatst: 16 februari 2011 - 13:50

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:54

Redactie ID.nl

Hebt u een netwerkschijf, ofwel een nas, dan kunt u bestanden niet alleen delen binnen uw eigen lokale netwerk, maar ook daarbuiten. Simpelweg door uw nas met internet te verbinden.

Hebt u een netwerkschijf, ofwel een nas, dan kunt u bestanden niet alleen delen binnen uw eigen lokale netwerk, maar ook daarbuiten. Simpelweg door uw nas met internet te verbinden. Handig voor een backup, of om vanuit een internetcafé alvast uw foto’s veilig thuis op de server te zetten.

Een netwerkschijf is een handig opslagapparaat voor foto's, video's, muziek en andere bestanden. Met een nas loopt de hardeschijf van uw eigen pc niet zo snel vol en u kunt uw bestanden vanaf elke pc in huis benaderen. Soms is het prettig om uzelf of anderen via internet ook toegang te bieden tot die bestanden. Dat is geen enkel probleem. U zet de juiste poorten in uw router open en zorgt ervoor dat de router al het binnenkomende verkeer automatisch doorverwijst naar uw nas.

 

Overal bij uw NAS-16255771

© CIDimport

 

Poorten

Om te beginnen draait het allemaal om poorten: de poorten die vanaf internet toegang geven tot uw nas. Zoals u wellicht weet, heeft iedere website en elk netwerkapparaat dat met internet is verbonden een eigen ip-adres. Dat geldt dus ook voor het toegangspunt tot internet dat u thuis hebt - het adres wordt toegewezen door uw provider. Op dit adres kunt u op verschillende manieren binnenkomen, bijvoorbeeld via uw browser of via ftp. Dat gaat via poorten. Voor webverkeer wordt standaard poort 80 gebruikt.

Als uw browser bijvoorbeeld de website www.computeridee.nl opvraagt, klopt hij aan bij het ip-adres van www.computeridee.nl op deze poort. Wordt daar niet opengedaan, dan geeft het programma aan dat die website niet te vinden is. Wilt u nu via een browser van buitenaf toegang krijgen tot uw nas, dan moet u in uw router aangeven dat al het verkeer dat van buitenaf aanklopt op poort 80 van uw (internet-) ip-adres, wordt doorgestuurd naar de nas. Bovenstaande schetst het principe; de manier waarop dat in de router werkt, kan per model verschillen. Op de website portforward.com is een zeer uitgebreid overzicht te vinden van handleidingen voor vele verschillende routers. Sommige nasapparaten kunnen het zelf regelen, met behulp van automatische poorttoewijzing; doorgaans activeert u dat door een vinkje te plaatsen ergens in het netwerkmenu van de netwerkschijf. Met de hand kan het ook. Meestal is dit onderdeel te vinden onder het kopje firewall in het menu van de router. Voor dit artikel gebruiken we een Sitecom WL-350 router, waar onder het kopje Virtual Server de doorstuurmogelijkheden te vinden zijn. Selecteer ‘http' bij ‘Name', de router selecteert automatisch de publieke poort 80 (die aan de kant van internet) en private poort 80, de poort waarop het verkeer wordt doorgesluisd naar het apparaat binnen het netwerk (zie afbeelding). Onder het kopje IP Address moet u het ip-adres opgeven van de netwerkschijf. Deze router van Sitecom laat u ook op de (computer)naam selecteren. Dat is herkenbaarder dan het ip-adres. Prettig, maar sommige routers zijn niet zo slim.

 

Overal bij uw NAS-16255775

© CIDimport

 

Kunt u niet op naam selecteren en wilt u het ipadres weten van uw nas (en dit is dus een ander ip-adres dan dat van uw internetaansluiting), dan kunt u dat onder meer te weten komen door het overzicht van uitgedeelde ipadressen (dhcp) te bekijken in uw router (afbeelding). Dit overzicht bevindt zich soms in het hoofdscherm, maar kan ook deel uitmaken van het administratiemenu.

 

Overal bij uw NAS-16255778

© CIDimport

 

Een andere mogelijkheid is het opvragen van de eigenschappen van de nas in het netwerkoverzicht van Windows (zie afbeelding) of het bekijken van de netwerkeigenschappen in de nas. Hebt u het ip-adres van de nas gevonden, (dat begint meestal met 192.168.xx) voer dat dan in en vergeet niet deze regel te activeren (enable) en op te slaan. Pas dan is deze regel actief. Door vanaf internet uw ip-adres dat u hebt gekregen van uw provider in te tikken, krijgt u toegang tot het webmenu van uw nas. Via dat menu kunt u bestanden bekijken, ophalen of bestanden toevoegen. Mocht u het ip-adres dat u hebt gekregen van uw provider niet (meer) weten, dan vindt u dat door in een browservenster whatismyip.nl in te tikken.

 

Overal bij uw NAS-16255783

© CIDimport

 

U krijgt dan uw ip-adres te zien (afbeelding). Wilt u geen toegang tot het webmenu geven, maar wilt u slechts bestanden overzetten, dan kunt u beter kiezen voor het ftp-protocol. Dit protocol maakt gebruik van poort 21. Voer dezelfde handelingen als hierboven uit, maar zet nu 21 neer waar eerst 80 stond. Vergeet wederom niet deze regel te activeren en op te slaan. Vanaf internet kunt u dan toegang krijgen tot de bestanden die toegankelijk zijn via ftp door in uw browser ftp://uwipadres in te tikken of door een ftp-client te gebruiken zoals Filezilla. Op een nas kunt u meestal per map bepalen of deze wel of niet via ftp toegankelijk is.

Beveiliging

Wanneer u uw nas met internet verbindt, moet u goed nadenken over de gebruikersnamen en wachtwoorden. Een gebruikersnaam als ‘admin', met het wachtwoord ‘admin' is net zo goed als helemaal geen beveiliging: dan liggen uw bestanden eigenlijk gewoon op straat. Naast een goede combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord kunt u het wat lastiger maken door het webmenu (poort 80) niet toegankelijk te maken en alleen toegang via ftp toe te staan. Ook kunt u ervoor kiezen om niet de standaardpoorten te gebruiken. Dan kunt u in plaats van poort 80 aan de publieke kant van uw router, ook kiezen voor bijvoorbeeld poort 8181. De private poort houdt u dan gewoon poort 80. Dat maakt voor de nas niet uit en u kunt er van buitenaf gewoon komen door http://uwipadres/: 8181 in de browser te tikken. Overigens kunnen onwelkome gasten eenvoudig deze poort vinden door alle poorten op uw ip te scannen. Dit is dus voornamelijk een beveiliging tegen gelegenheidsdieven. Sommige nas-apparaten bieden diensten aan op andere poorten. Deze kunt u op dezelfde manier ‘doorprikken' naar internet.

Conclusie

Het verbinden van een nas met de buitenwereld is eenvoudig. Het is wel noodzakelijk om veilige wachtwoorden te gebruiken, anders loopt u de kans dat ongenode gasten toegang krijgen tot uw bestanden.

Makkelijker vinden

Bij veel internetaanbieders krijgt u geen vast, maar een dynamisch ip-adres. Dit betekent dat uw publieke ip-adres kan veranderen. Dat is onhandig, want als het ip-adres verandert, moeten u en alle anderen die gebruikmaken van uw nas telkens dit nieuwe adres invoeren. Een vast ip-adres is dan een stuk handiger, en makkelijker te onthouden. Daarvoor kunt u gebruikmaken van de diensten van een zogeheten dynamische dns-provider. De bekendste is DynDNS.com. Via deze website

kunt u een gratis domeinnaam aan uw ip koppelen. Is uw ip veranderd, dan zorgt DynDNS ervoor dat u automatisch naar het nieuwe adres wordt doorverwezen. DynDNS biedt een keuze uit veel gratis domeinnamen, zoals homeip.net, waarbij u het gedeelte voor de url zelf kunt bepalen, mits die naam nog beschikbaar is natuurlijk. Wilt u een mooiere domeinnaam, dan is dat tegen een (pittige) meerprijs mogelijk. De meeste routers en nas-apparaten kunnen met DynDNS ondersteund. Meestal is er een speciaal menu voorhanden waar u uw inloggegevens kunt invullen, waarna uw ip-adres aan het domein is gekoppeld.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 16, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten