Preview: Zo ziet iOS 10 eruit 2016-06-17T11:48:01

Review: Asus MB169C+

BOx: Flesopener nu ook al slim

Preview: Zo ziet iOS 10 eruit

Een eerste kijkje naar het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad

Preview: Zo ziet iOS 10 eruit

iOS 10 komt pas eind dit jaar definitief beschikbaar, maar we gingen alvast aan de gang met een vroege preview van het besturingssysteem. Daarin zien we geen radicale wijzigingen, maar wel een aantal opvallende nieuwe features die de moeite waard zijn. We laten ze hier zien.

Eerste indruk

iOS 10 werd door Apple aangekondigd als "de meest radicale verandering van iOS ooit", maar dat vinden we nogal ver gaan. Wel zijn er in iOS 10 een aantal dingen veranderd die direct in het oog springen waardoor het besturingssysteem wel fris en nieuw aanvoelt.
 

Nieuw overzichtsscherm

Eén van de opvallendste wijzigingen is het overzicht dat je te zien krijgt als je vanaf het thuisscherm naar rechts veegt. Die was in iOS 9 al vrij radicaal aangepast, maar in iOS 10 krijgt het overzichtsscherm wéér een compleet nieuwe makeover.Je vindt hier nu verschillende widgets met onder andere het nieuws, je agenda-afspraken, het weer en meer.
 

   


Daarnaast vind je er ook meldingen van slimme assistent Siri, en staan er app-suggesties. Het idee van het nieuwe overzichtsscherm was in iOS 9 al dat Apple gebruikers meer proactief wilde benaderen, en dat lijkt in iOS 10 nog meer te gebruiken.

Uiteindelijk moeten ook andere ontwikkelaars widgets kunnen bouwen voor in dit centrum, zodat je bijvoorbeeld je WhatsApp-berichten kunt lezen.

Widgets verschijnen voortaan ook in het vergrendelscherm. Je ontgrendelt je telefoon nu alleen nog door de homeknop in te drukken, en niet wanneer je naar links veegt. Als je dat doet, zie je een lijst met widgets staan. Die kun je aanpassen door aan te geven welke je wil hebben.

 

 

 

 

Controlecentrum

Ook het Controlecentrum, dat je vanuit de onderkant van je scherm omhoog swipet, is veranderd. Zo kun je nu 3D Touch gebruiken bij bijvoorbeeld de zaklampknop, om zo sterk of juist zwak licht te krijgen.

Ook is het scherm verdeeld in 2 onderdelen. In het eerste zie je de bediening van je toestel zoals je dat kent, met de toggles voor wifi en bluetooth (in verschillende kleurtjes!) maar als je naar rechts gaat zit er een speciaal scherm met de bediening voor je muziek. Die is groter en geeft een albumhoes weer. Je kunt er ook wisselen van audiobron, dus als je een video kijkt terwijl je muziek luistert kun je makkelijker wisselen van geluid.

 

 

 

 

Apps verwijderen!

Wat ook direct opvalt is de nieuwe app met de ietwat suffe naam 'Woning' op je thuisscherm. Met die app kun je straks slimme apparaten besturen, zoals slimme lampen of speakers die je in je huis hebt hangen. Op dit moment kun je nog weinig met de app, maar dat moet in de toekomst veranderen.

 

 


Mocht je nou denken dat een extra app op je homescherm helemaal niet nodig is, dan mag je blij zijn met de meest belangrijke en onderbelichte feature van iOS 10: Je kunt apps eindelijk verwijderen!

 

 

 

 

Interactieve widgets

Het notificatiecentrum is in iOS 10 ook aangepakt. Er staat nu veel meer informatie in de meldingen die je krijgt. Bovendien zijn de meldingen interactief, zodat je erover kunt swipen om bijvoorbeeld een antwoord te geven of een bericht te verwijderen. Dit is praktisch hetzelfde scherm als je ziet bij het naar rechts swipen vanaf het thuisscherm - maar dan met de datum en tijd er duidelijker bij.

Optillen om wakker te maken

Een functie die ook nieuw is maar die niet in screenshots is te vatten, is 'Raise to wake'. Daarmee gaat je scherm al aan zodra je je telefoon van een tafel oppakt, zodat je meteen je notificaties kunt zien. Dat werkt al verrassend goed, en is zeker bij moderne iPhones handig. Daar ontgrendelt het scherm namelijk al vrij snel wanneer je de homeknop ingedrukt houdt, dus zie je vaak je notificaties helemaal niet meer.

Ontbrekende features

Het gaat duidelijk nog om een vroege bèta van het nieuwe besturingssysteem. Op dit moment draait iOS 10 nog verre van stabiel en is de accuduur een stuk slechter, maar de bèta is ook vooral bedoeld om de nieuwe functies te testen.

Overigens ontbreken er daar nog een boel van. Zo missen we veel veranderingen die zijn aangekondigd voor bijvoorbeeld 'Kaarten', en werken nieuwe Siri-features nog niet allemaal. Ook werden er veel functies aangekondigd die niet in Nederland werken. Als je alle nieuwe functies op een rijtje wil zien, kijk dan hier.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord