Radiomaximus: Wereldradio à la carte!

© CIDimport

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!

Geplaatst: 24 april 2013 - 08:10

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:05

Redactie ID.nl

Of u nu een zwak hebt voor de zwoele ritmes van Jamaicaanse muziek of voor golden oldies uit de jaren 70, Radio Maximus laat u van beide – en nog veel meer – genieten. Het programma haalt namelijk duizenden radiostations van over de hele wereld naar uw computer. U beluistert wat u wilt, u neemt op wat en wanneer u wilt. Gratis en voor niets!

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256109

© CIDimport

 

 

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256112

© CIDimport

1. Installatie

U vindt het programma op 

www.raimersoft.com/radiomaximus.aspx

. De pagina geeft weliswaar aan dat het om versie 1.0 gaat, maar intussen staat de teller op 1.80. Hoe dan ook, de installatie is rechttoe, rechtaan. Twee kleine aandachtspunten: u kunt kiezen tussen een ‘normale’ en een ‘portable’ installatie. Wij kiezen hier voor de eerste, maar de tweede variant is handig om de tool bijvoorbeeld mee te nemen op een usb-stick. Let halverwege de installatie even op, want standaard wordt ook software van een derde partij geïnstalleerd (Incredibar). Door alle vinkjes te verwijderen, voorkomt u dit. Verder hoeft u alleen nog een paar keer op Next te drukken en af te ronden met Install en Finish.


 

 

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256116

© CIDimport

2. Audiostream

Wanneer u Radio Maximus voor het eerst opstart, ziet u dat het programmavenster grotendeels leeg is, op een menu, knoppenbalk en een behoorlijk indrukwekkend bibliotheekpaneel (Library) na. Uw favoriete stations vindt u het snelst via Search. U hoeft hier maar (een deel van) de naam van het radiostation in te voeren in het zoekveld en het gewenste station in de resultatenlijst aan te klikken. In het rechterpaneel verschijnen nu een paar links, waaronder één die rechtstreeks naar de url verwijst. U leest hier ook de bitrate af. Even aanklikken volstaat om de audiostream binnen te halen. Spelen met frequenties? Daar zorgt een basic equalizer voor: die opent u met een knopje rechts op de statusbalk. Er is een handvol presets ter beschikking, maar de optie Manual geeft u toegang tot eigen instellingen via een grafische equalizer.

 

 

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256120

© CIDimport

3. Zoekcriteria

Er zijn meerdere manieren om naar radiostations te zoeken. We blijven nog even bij de Search-optie. Opent u hier het tabblad Search by, dan ziet u meteen een viertal verschillende zoekcriteria: Countries, Genres, Tags en Networks. Nederland alleen al levert 419 stations op,  België telt er 139. Koploper is Amerika met bijna 4000 stations. Om de lijst met stations te zien, klikt u in het rechterpaneel op Clickx for Stations from <land>. Het is ook mogelijk de lijst met stations (per land, bijvoorbeeld) anders te ordenen via de knop Group by (rechtsboven het paneel met de zoekresultaten), waarna u het gewenste criterium selecteert: Name, Country, Genre, Bitrate of None. RadioMaximus voegt overigens regelmatig nieuwe stations toe. Wilt u weten welke stations er de laatste dagen zijn bijgekomen, klik in de bibliotheek dan op New Stations, vul het aantal dagen in bij From Days (maximaal 7) en klik op Show New Stations. Of u selecteert Netherlands en klikt op Show Local Stations als u wil weten welke Nederlandse stations er de laatste maanden zoal zijn bijgekomen. Zo hoeft u niets te missen.

 

 

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256124

© CIDimport

4. Favoriete stations

Er zijn verschillende manieren om uw favoriete stations voortaan sneller te bereiken. Klik het station in het rechterpaneel met de rechtermuisknop aan en kies Add to Favorites. Het verschijnt dan in uw favorietenlijst. Of u selecteert Add to presets in het contextmenu, waarna het station aan de knop Quick Presets (rechtsboven) wordt toegevoegd. Een station weer weghalen uit de Presets doet u via het menu Configure, Edit presets…Het is zelfs mogelijk stations een eigen knop mee te geven in de knoppenbalk. Open opnieuw het contextmenu van het station en kies Add to Toolbar. Zodra u op OK klikt, wordt de knop aan de hoofdbalk toegevoegd. Liever elders? Klik dan op New Toolbar en op New, vul de naam van uw nieuwe knoppenbalk in het Toolbars-paneel in en bevestig met OK. Selecteer nu de nieuw gecreëerde knoppenbalk en druk nogmaals op OK. Een station weer weghalen uit die balk doet u via Configure, Edit toolbar stations.

 

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256135

© CIDimport

 5. Favoriete muziek

RadioMaximus is best veelzijdig. Zo kunt u niet alleen naar specifieke radiostations luisteren, maar zelfs naar bepaalde artiesten of nummers. Om te beginnen vindt u in uw bibliotheek een overzicht van de laatste gespeelde songs (track history) terug. Vanuit het contextmenu van zo’n nummer kunt u deze trouwens ook ‘bookmarken’. Die komt dan terecht in de rubriek Bookmarks van uw bibliotheek. Wilt u graag de songtekst erbij? Open dan Currently Playing in uw bibliotheek en klik op Lyrics for <artiest – nummer>. Maar keren we nu even terug naar het contextmenu van daarnet.  Net zo makkelijk gaat u van hieruit naar YouTube, waar u – met wat geluk – bijhorende videoclips kunt bekijken. Maar het wordt nog interessanter. Klikt u in dit contextmenu Artist tracks aan, dan put RadioMaximus uit zijn indrukwekkende database en lijst die meteen andere songs van diezelfde artiest op. Overigens is het perfect mogelijk hier zelf namen van artiesten in te voeren voor nog meer nummers van uw favoriete zangers of groepen. Had u graag een afspeellijst van een selectie songs? Kwestie van de gewenste nummers aanvinken en via de knop Options Add checked to playlist aan te klikken (die vindt u dan terug in uw bibliotheek, bij Playlist). Links van de opgelijste nummers krijgt u bovendien een reeks namen te zien van artiesten die gelijkaardige muziek maken (similar artists).

 

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256138

© CIDimport

6. Opnames

Met RadioMaximus beluistert u niet alleen muziek, u neemt die net zo makkelijk ook op. Daarvoor klikt u op de rode opnameknop in het bovenste paneel en geeft u aan waar de opname moet komen te staan. Nogmaals die knop indrukken en de opname stopt. Standaard slaat RadioMaximus de nummers op in mp3-formaat, maar daarnaast kunt u kiezen voor raw, aac, wma en ogg. Van hieruit wijzigt u ook de opslaglocatie. Standaard treft u in dit menu een vinkje aan bij de optie Split recordings: dat zorgt ervoor dat opeenvolgende songs automatisch in verschillende bestanden worden opgeslagen. Dat opsplitsen kunt u finetunen via het kleine pijltje naast de opnameknop. Via Timed split legt u hier vast na hoeveel afspeeltijd een stream automatisch in een ander bestand hoort terecht te komen. Alle recordings worden netjes bijgehouden in de gelijknamige rubriek van uw bibliotheek.

 

 

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!-16256144

© CIDimport

7. Opnameplanning

Wanneer u een favoriet programma hebt, kunt u hiervoor standaard een opnamen inplannen. Stem alvast op het radiostation af, open het contextmenu in het rechterpaneel en kies Schedule recording. Met behulp van een kalender geeft u de gewenste dag, tijdstip en duur aan en stelt u de juiste frequentie in. Verder maakt u hier duidelijk of u gesplitste opnames wenst en of u de muziek tijdens de opname ook wil horen. Ingeplande opnames vindt u terug in de rubriek Schedules van uw bibliotheek en laten zich van daaruit ook weer aanpassen.

Hopelijk beleeft u aan RadioMaximus evenveel plezier als wij!

 

Tekst: Toon van Daele

 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 24, jaargang 2013

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten