Roaming uitzetten op vakantie 2014-09-03T10:39:16

Dit zijn de 5 handigste apps voor Google's Chromecast

Hoe herken je een phishing-mail?

Roaming uitzetten op vakantie

Zo zet u dataroaming uit, om hoge kosten in het buitenland te voorkomen

Roaming uitzetten op vakantie Bron: Thinkstock

Hebt u geen behoefte aan mobiel internet in het buitenland, bijvoorbeeld omdat de wifiverbinding op het hotel toereikend is, dan kunt u dataroaming eenvoudig uitzetten. Maar als u net die goedkope vakantiebundel voor mobiel internet hebt aangeschaft, is het natuurlijk óók handig te weten hoe u het (weer) aan kunt zetten.

Een smartphone maakt regelmatig verbinding met internet, vaak zelfs ongemerkt. Bijvoorbeeld voor het ophalen van e-mail, synchroniseren van uw agenda of updaten van apps. Elders in deze special kunt u lezen hoe u dit zoveel mogelijk kunt beperken. Het is haast ondoenlijk om het verbruik, zeker het zogenaamde sluipverbruik, volledig terug te brengen. Wilt u geen kosten maken voor mobiel internet, dan is het verstandig dataroaming (dat u in de instellingen van uw telefoon ook onder de naam gegevensroaming kunt tegenkomen) uit te zetten. Hieronder leest u per besturingssysteem hoe u dat kunt doen. Om sluipverbruik te voorkomen kunt u er ook voor kiezen dataroaming alleen aan te zetten op het moment dat u mobiel internet echt even nodig hebt. De vliegtuigmodus (waarbij u geen enkele verbinding hebt) kan een goed alternatief zijn, al dan niet om ook gesprekskosten te vermijden. Het ontvangen van voicemail in het buitenland is overigens (in tegenstelling tot het beluisteren daarvan) bij vrijwel alle providers gratis. En zelfs in de vliegtuigmodus kunt u zowel bij Android, iOS, als Windows Phone de wifi-verbinding nog handmatig inschakelen. Om voordelig te kunnen internetten, vindt u vast wel een wifi-hotspot in de buurt van uw vakantieadres (zie het onderste kopje in dit artikel).

Android


Mobiel internet kunt u helemaal of alleen voor het buitenland aan- of uitzetten  

Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming). Een vinkje geeft aan dat het aan staat. Over het algemeen staat bij Android gegevenstoegang standaard aan en dataroaming standaard uit. Afhankelijk van uw toestel vindt u deze instelling mogelijk op een iets andere plaats. Steeds meer cafés, hotels, restaurants en campings hebben een gratis of voordelige wifi-hotspot. Soms moet u nog wel even vragen naar de toegangscode. Ook met verschillende apps kunt u gratis of betaalde wifi-netwerken vinden. Enkele apps werken ook offline als u vooraf een database met hotspots installeert. Veel hotspots, ook op vliegvelden, zijn aangesloten bij een internationale aanbieder als Boingo. Gaat u regelmatig naar het buitenland, dan is een hotspot-abonnement (zo’n 5 tot 10 euro per maand) bij die aanbieder aantrekkelijk. En wellicht is het een optie om gratis lid te worden van Fon. U deelt dan uw internetverbinding thuis en heeft in ruil daarvoor toegang tot miljoenen hotspots wereldwijd in het Fon-netwerk. Op fon.com kunt u zien dat er een behoorlijke dekking is.

iOS

Dataroaming kunt u eenvoudig uitzetten via de schakelaar in iOS
Dataroaming kunt u eenvoudig uitzetten via de schakelaar in iOS. Voor enkele onderdelen kunt u voorkomen dat ze het mobiele netwerk gebruiken om gegevens bij te werken

Onder iOS kunt u dataverkeer via het mobiele netwerk beheren via Instellingen, Algemeen, Mobiel netwerk. U kunt het in het geheel uitzetten (maar dan werkt het in Nederland ook niet meer) of alleen dataroaming uitzetten. U vindt hier ook nog een mogelijkheid om mobiele data voor enkele onderdelen van het besturingssysteem (zoals iCloud-documenten, iTunes en Leeslijst) apart uit te zetten. Die instelling geldt ook in Nederland, dus niet specifiek voor dataroaming. De uitgeschakelde onderdelen worden dan alleen via wifi bijgewerkt of gesynchroniseerd.

Windows Phone

Roaming uitzetten met een Windows Phone
Roaming kunt u aan- of uitzetten via de instellingen van uw Windows Phonetoestel

Ga naar Instellingen en vervolgens, op het tabje Systeem, naar Mobiel netwerk. Hier kunt u kiezen of u gegevensroaming wilt toestaan of niet. In het buitenland ziet u overigens aan het driehoekige pictogram in de statusbalk dat u aan het roamen bent, zoals ook is te zien op bijgaande afbeelding.

Op zoek naar goedkope wifi-hotspots

Steeds meer cafés, hotels, restaurants en campings hebben een gratis of voordelige wifi-hotspot. Soms moet u nog wel even vragen naar de toegangscode. Ook met verschillende apps kunt u gratis of betaalde wifi-netwerken vinden. Enkele apps werken ook offline als u vooraf een database met hotspots installeert. Veel hotspots, ook op vliegvelden, zijn aangesloten bij een internationale aanbieder als Boingo. Gaat u regelmatig naar het buitenland, dan is een hotspot-abonnement (zo’n 5 tot 10 euro per maand) bij die aanbieder aantrekkelijk. En wellicht is het een optie om gratis lid te worden van Fon. U deelt dan uw internetverbinding thuis en heeft in ruil daarvoor toegang tot miljoenen hotspots wereldwijd in het Fon-netwerk. Op fon.com kunt u zien dat er een behoorlijke dekking is.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord